“NARENCİYE SORUNUNA KÖKLÜ VE KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ”

vekil narenciye

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda üretimden, pazarlamaya; fiyatlardan, teşviklere kadar narenciyenin sorunlarının masaya yatırıldığı yüksek düzeyli istişare toplantısı gerçekleştirildi.
AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli’nin başkanlığını yaptığı ve narenciyenin sorunlarının ele alındığı toplantıya; Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, Tarım Bakanlığı yetkilileri, Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aşkın Tüfekçi, Tarım Sigortaları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak ,Ziraat Bankası yetkilileri, Erzin Ziraat Odası Başkanı Ahmet Keskin, Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Coşkun, Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Katipoğlu ve narenciye üreticilerini temsilen Hacı Seçer eşlik etti.
Narenciye pazarında rekabet ortamının lehe çevrilmesinin yolunun tüketicinin damak tadı ve talebi baz alınarak sağlanabileceğini ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ferhat Şelli; “Sorunun tespit ve teşhisi, tedavinin yol haritasını ortaya koyar. Narenciyenin sorunlarının tespiti ve teşhisi üzerine Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nde gerçekleştirdiğimiz toplantıdan çıkan sonuçlar, bugün sorunların çözümü için gerçekleştirdiğimiz istişare toplantımıza bize farklı bir projeksiyon sunmuştur” dedi. AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu da,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda narenciyenin sorunlarının görüşüldüğü yüksek düzeyli istişare toplantısının, hafta sonu Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nde gerçekleşen toplantının devamı niteliğinde olduğunu söyledi.
Narenciyenin üretimi ve pazarlarla ilgili üreticinin ve ihracatçının sorunlarına köklü ve kalıcı çözümler üretmek için bizzat bakanlık düzeyinde çalışma yürüttüklerini ve narenciyenin sorunlarıyla ilgili raporların tanzim edilmekte olduğunu ifade eden Milletvekili Türkoğlu yaptığı açıklamada; “İlk ayağı Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nde ve ikinci etabı da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda tertip edilen narenciyenin sorunlarının ele alındığı toplantıların gerçekleşmesinde bizzat öncülük eden ve desteklerini esirgemeyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker ile Adalet Eski Bakanı ve AK Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Sadullah Ergin’e şükranlarımızı sunuyoruz. Narenciyenin sorunlarının çözümü ile ilgili yol haritasının şekli büyük oranda belirlenmiştir. Turunçgil borsasının oluşturulması, Rusya’da narenciye için hallerin açılarak elverişli ve makul pazarların kurulması, hallerde soğuk hava depolarının açılması, narenciyedeki fiyat düşüşünün yaşanmamasına yönelik kapsamlı tedbirlerin alınması, ihracatçılara lojistik desteklemelerin yapılması, üreticilerin hale girmeden de satış yapabilmesinin koşullarının sağlanması, gümrüklerdeki olası sorunların bertaraf edilmesi, Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya’ya ihraç edilen narenciyenin bu ülkelerdeki market zincirlerine satımının gerçekleşmesi, dış ticaret müsteşarlığı ile narenciye üreticileri birliği arasında bir eşgüdümün oluşturulması, narenciyenin nakliyesinde kullanılan tırların Avrupa Birliği standartlarına çıkarılması, ihracatçılara soğutmalı tır alımları konusunda teşvikin sağlanması, TİF ödemelerinin nakden ve peşin verilmesinin sağlanması konusunda genel bir çerçeveyi çizmiş bulunmaktayız” ifadelerine yer verdi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.