RÜŞTÜ BOZKURT; “TİCARET GELENEKLERİN ESİRİ OLMAYA GELMEZ!”

panel2
DÖGİAD’ın davetlisi olarak Kurumsallaşma, Markalaşma ve Müşteri İlişkileri konulu panel için Dünya Gazetesi Ekonomi yazarı Rüştü Bozkurt Dörtyol Ticaret Odasında iş adamlarıyla bir araya geldi.
Rüştü Bozkurt, “DÖGİAD’ın ülke genelinde iş dünyasındaki çalışkanlığı takdire şayandır. Dörtyol, Payas, Erzin hatta Osmaniye bir bütünlük içerisinde hem tarım hem de sanayi bölgesi olmuştur. Ancak daha öncede bu bölgede üzülerek gördüğüm gelişi güzel sanayileşme bana İzmit’i hatırlatmakta ve korkarım ki 2. İzmit olma yolunda hızla yol al- makta” dedi.
Bozkurt, Tarım nüfusunun dünya ve ülkemizde hızla azaldığını bunun yanı sıra şehirleşmenin hızlı arttığını buna bağlı olarak da işletmelerin artık kurumsallaşması gerektiğinin altını çizdi.
“Kurumsallaşma için AVM’lerin bakkalları yok ettiği söylene gelir ancak. Trabzon ilimiz de bakalar bir araya gelip “Bakkalım” diye bir marka oluşturup güç birliği yaparak bu tezi çürüttüler ve harikulade bir ivme ve iş hacmi yakaladılar. Bu da bize sadece şikâyet etmenin ne kendimize ne de işimize bir faydası olmadığının göstergesidir” diyen Rüştü Bozkurt, Markalaşmanın ise artık olmazsa olmaz bir mecburiyet olduğunu, insanların bir ürünü tercih ederken mutlaka markasına baktığını ifade etti.
Rüştü Bozkurt artık ticaretin atadan deden kalma yöntem ve metotlarla sürdürülemeyeceği mutlaka ve mutlaka tüketiciyi, rekabet koşullarını ve piyasayı da bir bütünlük içerisinde değerlendirmek gerekir” dedi. Ölçek Ekonomisini rekabet edebilir teknoloji ve yönetim anlayışını benimsemenin olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Rüştü Bozkurt;
“Dünya artık eski dünya değil şehirler artık küçük herkesin herkesi tanıdığı ve geleneksel yöntemlerle ticaretin yapıldığı yerler değil. Narenciye cenneti Dörtyol içinse küçük olsun benim olsun döneminin bitmiştir. Küçük bahçeleri mülkiyet hakkı kişilerde kalmak kaidesiyle bir araya getirip, tolu ilaçlama, gübreleme, sulama v.b. girdi maliyetlerinde azalma, daha sonrada pazardaki değerinde de bir artış olacaktır. Bunun yanı sıra lisanslı soğuk hava depoların da mutlaka olması gerekir” dedi.
Panel Sonrası DÖGİAD Başkanı Şaban Ekici Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Rüştü Bozkurt’a günün anısına plaket takdim ederek teşekkür etti.
Daha sonra panele katılan katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çekildi ve panel sona erdi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.