Murat İçcan Kazakistan Fahri konsolosu oldu

kazakistan tanitim
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği tarafından Hatay’da ülkenin tanıtımıyla ilgili etkinlik düzenlendi. Kazakistan’ın tanatıldığı fotoğraf sergisinin açılış kurdelesini Büyükelçi Canseyit Tüymebayev, Hatay Vali Vekili Kadim Doğan, Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Özova Group Yönetim Kurulu Başkanı Murat İçcan birlikte kesti.
Serginin gezilmesinin ardından Kazakistan’ı tanıtan slayt gösterisiyli bir sunum gerçekleştirildi. Özova Group Başkanı Murat İçcan burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kazakistan’ın ortak tarihe ve kültüre sahip olduğunu birçok alanda ortak iş yaptığını belirterek, yeni yatırımlar ile bu ilişkilerin güçlendirildiğini söyledi. Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükalçisi Canseyit Tüymebayev ise bugüne kadar bir çok alanda Türk işadamlarının ülkesinde yatırımlar yaptığını, ülkeye giriş için vize şartı aranmadığını kaydetti.
İki ülke arasındaki ilişkilere dikkati çeken Büyükelçi Tüymebayev, işadamı Murat İçcan‘a Hatay Fahri Konsolosluğu görevini teklif ettiğini söyledi. İçcan’ın bu tekliflerini kabul ettiğini anlatan Tüymebayev, “Böylece artık Hatay, Kazakistan’a daha da yakınlaştı ve yakın zaman içerisinde Hatay’da bir Kazakistan Fahri Konsolosluğu da olacak ve hep beraber açılışını yapacağız” diye konuştu.
Büyükelçi Tüymebayev, şöyle devam etti:
“Kazakistan, Türkiye’ye stratejik öneme sahip enerji kaynakları olan petrolü ve yeraltı madenleri ihraç etmektedir. Kazakistan ekonomisine toplam Türk yatırımlarının hacmi yaklaşık 2 milyar dolardır. Ülkelerimiz arasında karşılıklı ticaret ve yatırımı artırmak için Kazakistan ile Türkiye arasında hizmet ve ürün ulaştırması konusunda ortak şirketler kurulabilir ve yer, deniz ve hava ulaştırma imkanlarından istifade edilebilir. Bunların yanı sıra liman ve tersaneler konusunda ortak çalışmalar için gerekli imkanlar mevcuttur. Bir diğer alan ise turizmdir. Bizler görüyoruz ki kardeş Türkiye, bu alanda büyük başarılara imza atmıştır. Sadece geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gelen Kazakistanlı turist sayısı 250 bini aşmıştır. Kazakistan’da da özellikle doğa turizmi gelişim göstermektedir. Mesela günümüzde Türk firmaları Hazar Denizi kıyısında turizm tesisleri olan Kenderli gibi bölgelerde çalışmalarını sürdürmektedirler. Bunun için ortak çabalarımızı bu alanda artırmalıyız. Bunların dışında yatırımcı bekleyen tarım, madencilik, enerji, sivil havacılık ve diğer alanlar da önemini korumaktadır. Kadim dostluğumuz ve ebedi kardeşliğimize dayanan Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin her daim taptaze kalacağına eminim.”
Büyükelçi Tüymebayev, davetlileri Kazakistan’ı gezmeye ve görmeye davet etti.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.