Kavak; ‘Üretici zarara uğrarsa ihracatçı da uğrar’

kavak turunc1
Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Dörtyol İlk Kurşun Kültür, Sanat ve Turunçgil Festivali kapsamında geçtiğimiz hafta Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası salonunda Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği ile Narenciye Tanıtım Grubu, Dörtyollu narenciye üreticisi ile bir araya geldi.
Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği ile Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, ihracatçı ile üreticinin etle tırnak gibi birbirinden ayrılmaz bir ikili olduklarına vurgu yaparak; “Üretici zarara uğrarsa ihracatçıda uğrar, eğer ihracatçı zarar ediyorsa bu zarar mutlaka üreticiye de yansır. Bu nedenle üretici ve ihracatçı birbirini kollamak zorunda” dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin; “Bu yıl ikincisini yapacağımız festivalimizin ilkine oranla daha görkemli ve katılımın çok daha yoğun olacağı ümidini taşıyordum. Ama görüyorum ki, bu salonda narenciyenin sorunlarına duyarlı çok az sayıda küçük çapta üretici mevcut. Büyük narenciye üreticilerimizi aramızda göremiyor olmaktan üzgünüm. Geçtiğimiz hafta festival kapsamında tertiplediğimiz motor sporları gösterisine olan ilginin karşısında narenciyenin sorunlarına karşı gösterilen bu ilgisizlik beni üzdü. Buna rağmen Narenciye Tanıtım Grubu ve Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Kavak ve Yönetim Kurulu Üyeleri başta olmak üzere toplantımıza iştirak eden tüm duyarlı üreticilerime sonsuz teşekkürü bir borç biliyor, bu toplantının ilçemizin turunçgil geleceğine katkısı olmasını ve üreticilerimize ışıt tutmasını temenni ediyorum” dedi.

PİYASAYA ÜRÜN ARZ ETMELİYİZ
Daha sonra sunumlarını yapmak üzere Narenciye Tanıtım Grubu ve Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Altun kürsüye davet edildi.
Ali Kavak, narenciyede ürün çeşidinin arttırılarak hasat zamanını 2 ayla sınırlamak yerine 10 ay gibi uzun bir süreye yayılması gerektiğini söyledi.
Kavak, “Narenciyenin bugünü, yarını ve Dörtyol’un narenciyedeki yeri” konulu konferansta, amaçlarının üretici ve ihracatçıları bir araya getirerek üretim ve pazarlarla ilgili üreticinin ve ihracatçının sorunlarına çözüm bulmak olduğunu belirterek, üreticileri birlik ve beraberlik içinde örgütlenerek çalışmaları konusunda uyardı.
“Dünya piyasaları kaliteli ürün istiyor. Bizde üretimimizi dünya pazarının ihtiyaçlarına göre yapmalı, tercih edilen cinslerin üretimine yönelmeliyiz” diyen Kavak, şöyle devam etti: “Dünyada birçok portakal ve mandalina çeşidi üretilmekte. Dörtyol’da sınırlı üretilen narenciye çeşidi arttırılarak hasat zamanını 2 ayla sınırlamak yerine 10 ay gibi uzun bir süreye yaymalıyız. Bizim ürünümüz 2 ayda hasat olup bitiyor. Üretici olarak bizler tüketicinin isteğine göre üretim yapmalıyız. Son günlerde narenciye üreticisi bir kriz yaşamaktadır. Bu krizin sebebi ise en büyük ihracat merkezlerimizden olan Rusya’daki halin kapatılmasıdır. Bu olay Rusya’nın kendi ülkesinde asayiş nedeniyle ortaya koyduğu bir uygulama olmakla birlikte özellikle narenciye üreticisine çok fazla zarar ettirmiştir. Bu konu üzerinde çalışmalar yapmakta, ilgili bakanlıklarla görüşmelerimiz devam etmektedir. Rusya’da yeni bir pazar inşaatının kurulması için girişimlerimiz devam ediyor” dedi.
Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen konferansa Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Kuzuculu Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Karakese Belediye Başkanı Yusuf Soylu, Gıda Tarım ve Hayvançılık İlçe Müdürü İhsan İnal, MHP İlçe Başkanı Şerif Türker, DP İlçe Başkanı Alaiddin Aslan, Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Coşkun, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Talay ve üreticiler katıldı.

Önceki İçerikBülent Özer; “İskenderun için durmaksızın çalışacağız”
Sonraki İçerikBelen’i, Belenli temsil eder!
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.