Dersane yöneticileri; ‘Endişeliyiz!’

dersane itso
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Ülkenin geleceğini belirleyecek insanlar yetiştiren dershanelerin kapanmaması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye genelinde faaliyet gösteren Dershanelerin İskenderun’da şubeleri Boğaziçi VIP Dershanesi aynı zamanda İskenderun Dershaneler Birliği Başkanı Atilla Karakayalı, İskenderun Dershaneler Birliği Genel Sekreteri Yılmaz Tunç, Simya MEF Dershanesi Müdürü Abdullah Ertaç, Güney Kampüs VIP Dershanesi Müdürü Recep Yıldırım, FEM Dershaneleri İskenderun Müdürü Tahsin Koçak, Final Dershaneleri Müdürü Orhan Sahilli, Uğur Dershaneleri Müdürü Mustafa Uçan, Maltepe VIP Dershanesi’nden Nimet Bozoğlu, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ve İTSO Başkan Vekili Çağrı Belibağlı ile görüştüler.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, ülkenin geleceğini belirleyecek insanlar yetiştiren dershanelerin kapanmaması gerektiğine dikkat çekti. İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Türkiye genelinde olduğu gibi şehrimizde de dershaneler ihtiyaç olduğu için kamusal hizmet veriyor. Ben de bir eğitimci olarak öğrencilerimizin dershanelere gitmesinde hiçbir sakınca görmüyorum. Sınav sisteminin olduğu bir ülkede dershanelere mutlaka ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Ülke genelinde 4 bin civarında dershane var. Bu dershanelerin kapatılması ile eğitimde çok büyük sorunlar yaşanabilir. Dershanelerin kapatılması ile kayıt dışı eğitimler de başlayabilir. Tüm bu sorunların çözümü için dershanelerin eğitimlerini sürdürmeleri gerektiğine inanıyorum. Türkiye genelinde 4 bin dershane ve 3 bin 600 özel okul var. Burada binlerce kişi evlerini bu yolla geçindiriyorlar. Temennimiz bu eğitim kurumlarının kapanmaması yönündedir” dedi.

BU SESE KULAK VERİN
İskenderun Dershaneler Birliği Başkanı Atilla Karakayalı, herkesimi eğitimcilerin bu sesine kulak vermesi gerektiğine vurgu yaparak, “Türkiye genelinde olduğu gibi İskenderun’da da dershanelerin kapatılmasına çok büyük tepkiler var. Bizler eğitimciler olarak son günlerde çok zor günler yaşıyoruz. Dershaneler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak hizmet veriyor ve sürekli denetleniyoruz. Şu ana kadar dershanelerde her hangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Bakanlığın denetiminde zor şartlar altında faaliyetlerini sürdüren dershaneler, sınav sistemi ile eğitim veren bu ülkede vaz geçilmez kuruluşlardır. Bizler ülkede siyasi kavgaların sona ermesi, dershanelerin kapatılmaması için mücadele veriyoruz. Bu bağlamda dershaneler olarak halkımızdan, sivil toplum kuruşlarımızdan, destek bekliyoruz. İTSO yönetimine de biz eğitimcilere verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.

DERSHANELER FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLIYOR
İskenderun Dershaneler Biriliği yönetim kurulu üyesi, Tahsin Koçak da İTSO ziyaretinde dershanelerde yaşanan sorunlara değindi. Dershanelerin kapatılmasına Türkiye’deki her kesimden büyük tepkiler yağdığını ve herkesin endişeli bir şekilde beklediğini ifade eden Tahsin Koçak Dershanelerin kapatılmasının inandırıcı olmadığına vurgu yaptılar. İskenderun’daki dershanelerin ücretlerinin ortalama bin 500 TL civarında olduğuna vurgu yapan Koçak, “Medyada çok abartılar veriliyor, İskenderun’da ise gerçekler ortada. Dershanelerin eğitimde fırsat eşitliği sağlanmadığı söyleniyor, oysa dershaneler asıl fırsat eşitliği sağlıyor. Seviyesi düşük okulları üniversite sınavlarına hazırlıyor, Dershanelerin özel okula dönüşenlere teşvik verilecek deniliyor. Türkiye’de 3010 Dershaneden sadece 263 okula dönüşebilir, diğerleri kapanır. Şu an özel okullardaki kontenjanların yüzde 40’ı boş zaten” dedi.
Yeni yasa ile dershanelerde çalışanların mülakatla alınacağı söylentilerine de açıklık getiren Koçak, “Şu an 2 bin 500 öğretmen boşta atamayı bekliyor. Dershane öğretmenleri de eklenirse sorun çok büyük, neden mülakat yapılacak acaba?” şeklinde ifadelere yer verdi. Türkiye’deki dershanelerin ticarethaneye dönüştürüldüğü söylentilerine de açıklık getiren Koçak, “Ticaret yapmak yasak mı? Dershanelere gitmek herkesin hakkı. Zaten zor şartlar altında dershane çalışanları geçimlerini sağlıyor. Dershane ve etüt bir üst sınıfa hazırlayan bütün kurumlar kapanacak. O zaman okuma salonları da kapanacak. Bunlar ücretsiz eğitim veriyor. Mezun öğrenciler dershaneye gitmeyecek mi? Mezun öğrenciler o zaman ne yapacak? O zaman devlet dershane açmak zorunda kalmayacak mı?” diye sordu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.