ERZİN MANDALİNASI MARKALAŞIYOR

mandarina
Türkiye’nin % 20 narenciye ihtiyacını karşılayan Erzin’de, Erzin Belediyesi ile Çukurova Marka Patent Kalite Danışmanlık Firması tarafından yürütülen Mandalina da markalaşma girişimi konusunda son aşamaya gelindi.
Türkiye’nin % 20 narenciye ihtiyacını karşılayan Erzin mandalinada markalaşma girişimi konusunda 2011 yılında başlayan süreç devam ediyor.
Erzin Belediyesinden yapılan açıklamada; “Çukurova Marka Patent Kalite Danışmanlık Firması ile Erzin Belediyesi arasında 2011 yılında yapılan sözleşme gereğince, Hatay İli’nde Künefe’den sonra ikinci önemli Coğrafi İşaret alma sürecinde sona yaklaşıldı. Benzer şekilde narenciyemizin tanıtımı ve hak ettiği değeri bulması adına Türk Patent Enstitüsü’nden, Belediyemiz ile birlikte Ernar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına kısa bir sürede tescili alınmış olan 2009/ 59779 no’lu “ERNAR” markası bugüne kadar yapılmış olan ilk ve önemli bir çalışmadır. Marka tescili olan bu gelişmeden çok daha fazla önem arz eden Coğrafi İşaret çalışması ise, süreci gereği Marka Tescil işlemleri gibi kısa sürede sonuçlanamamaktadır. Süreçte Türk Patent Enstitüsü tarafından belirli aşamalardan geçilerek çok titiz kriterler incelemeye tabi tutulmaktadır. Pazarlama ana başlıkları altında pek çok konuda değerlendirmeler yapılmakta ve tüm bu hususların, konusunda uzman olan kurum ve kuruluşlarca hazırlanması, bitkinin ve ürünün bu özelliklerinin akademik araştırmalarının yapılması, bilgilerin derlenip Türk Patent Enstitüsüne gönderilmesi, oradaki uzman ekibin bu bilimsel makaleleri ve verileri incelemesi, değerlendirmesi, eksik veya anlaşılamayan kısımların yeniden tanzim edilmesi gibi zaman ve emek isteyen konular karşımıza çıkmış bulunmakta ve şu an için bu aşamaların tamamı bitirilmiş durumdadır.
Özet olarak Coğrafi işaret bir ürünün diğer tüm emsallerinden ayıran en önemli özelliklerinin ortaya konması işi olup, birkaç yıl hat-ta 4-5 yıl süregelen durumlar uygulamada mümkün olmaktadır. Bu anlamda şimdiye kadar hiç cesaret edilememiş ve hatta bir başvurusu bile yapılamamış olan can damarımız narenciyemizin “Erzin Mandalinası” olarak kabul görmesini sağlamak için devam eden sürecin sonuna geldiğimizi değerli halkımız ile paylaşmanın haklı gururu ve mut-luluğu içerisindeyiz. Erzin’imize hayırlı uğurlu olsun” denildi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.