“TANIŞALIM, KONUŞALIM, UZLAŞALIM”

panel8
Dörtyol Atatürk Anadolu Lisesi Avrupa Birliği Projesi olarak Demokrasi, Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Hibe Programı kapsamında önceki gün Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda “Tanışalım, Konuşalım, Uzlaşalım” konulu bir panel gerçekleştirdi.
Panele İlçemizin sayılan ve sevilen Avukatlarından Musa İlhan ve Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Av. Reşat Petek konuşmacı olarak katıldı.
Dörtyol Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Kemal Karahan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen panele Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, Dörtyol Belediye Başkan Yardımcısı Kazım Yalçın, Kuzuculu Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Karakese Belediye Başkanı Yusuf Soylu, Ak Parti İlçe Başkanı Cüneyt Yavuz, CHP İlçe Başkanı M. Kemal İncesu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Asarkaya, İlçe Emniyet Müdürü Zekayi Altuntaşoğlu, CHP Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Osman Tufan, Ak Parti Eski Milletvekili İsmail Soylu, Okul Müdürleri, Sivil Toplum kuruluşları ile çok sayıda öğrenci iştirak etti.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından proje ile ilgili olarak bilgiler verildi. Bu güne kadar yürütülen çalışmalar anlatılarak; “Birlikte yaşama kültürü ve farklı kültürlerin toplumsal ha-yata zenginlik kattığı düşünce ve hedefini taşıyan Proje TKU, hedef grup ve nihai faydalanıcılara yönelik gerçekleştireceği faaliyet ve etkinliklerle önyargıların yıkılması, sosyal diyalog ve iletişimin güçlenme-sini sağlayacaktır. Ayrıca birbirini tanımanın, yaşam alanı ve kültür alışverişinde bulunan hedef grup ve nihai faydalanıcıların sosyal diyalog ve paylaşımının artması ile toplumsal uzlaşı ve hoşgörünün derinleşmesine zemin hazırlamak amaçlanmıştır” denildi.
İlk olarak Av. Musa İlhan yaptığı konuşmada, demokrasinin genel bir tanımını yaparak, demokratik yollarla iktidarı elinde tutanların bu aracı kullanarak militarist bir yaklaşım sergilememesi gerektiğinin altını çizdi.
Daha sonra söz alan Av. Reşat Petek ise ağırlıklı olarak baş örtüsü konusuna değinerek; “Kamuda yasak 12 Eylül darbe ürünü 1982 tarihli yönetmeliğe dayandırılıyordu. Üniversite öğrencileri için ise yönetmelik de yoktu. Tam aksine kılık kıyafetin serbest olduğunu öngören kanun vardı. Buna rağmen, Anayasa mahkemesi kararlarının gerekçelerinde yer alan yorumlara dayanarak hukuk dışı yasak uygulandı. Kamuda başörtüsü serbestliğinden yargı, emniyet ve ordunun istisna tutulmasını evrensel hukuk ilkelerine, temel hak ve özgürlüklerin özünün sınırlanamayacağı ilkesine ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu düşüncesiyle paketin eleştirilecek en önemli kısmı olarak görüyorum.” dedi.
Panelin sonunda soru cevap bölümüne geçildi ve konuşmacılara çiçek verilmesinin ardından Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit tarafından Av. Reşat Petek’e bir plaket takdim edildi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.