“Türkiye cömert ve misafirperver, müteşekkirim!”

danimarka bakan
Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal, “Türkiye ve Türk insanlarına Suriyelilere gösterdikleri olağanüstü cömertlik ve misafirperverlik dolayısıyla müteşekkirim” dedi. Sovndal, Hayata Destek Dernegi (STL) ve Danimarka Mülteciler Konseyi (DRC) ortaklığıyla, Altınözü ilçesinde yürütülmekte olan Hayata Destek Evi’nin açılış törenine katıldı.
Burada yaptığı konuşmada, gün içinde Islahiye’deki sığınma kampını ziyaret ettiğine işaret eden Sovndal, Türkiye’nin ihtiyacı olan insanlara yardım ve emniyetli ortam sağlama konusunda gösterdiği muazzam ve ciddi çalışmayı gördüğünü söyledi.
Misafirperverliğin ve kardeşlik ruhunun devam etmesinin çok önemli olduğunu belirten Sovndal, Türkiye’nin, Danimarka Mülteci Konseyi gibi uluslararası sivil toplum örgütlerinin çalışması ve yardım faaliyetlerinde bulunmasını kabul etmesinin son derece cesaret verici olduğunu ifade etti.
Suriye’deki çatışma ve şiddetin insani sonuçlarının çok trajik ve üzücü olduğunu vurgulayan Sovndal, “Burada bulunan ve ülkesinden kaçmak zorunda kalanların yaşadığı travma ve stresi, onların Suriye’de kalan akrabaları ve arkadaşlarının durumu, çocukları, gelecekleri ve kış mevsimini nasıl atlatacağı konusunda duyduğu endişeyi düşünemiyorum” dedi.
Türkiye’nin ihtiyacı olan insanlara kucak açma konusunda iyi bir geçmişe sahip olduğunu da ifade eden Sovndal şunları kaydetti:
“Şu an onların yardıma ihtiyacı var. Türkiye ve Türk insanlarına Suriyelilere gösterdikleri olağanüstü cömertlik ve misafirperverlik dolayısıyla müteşekkirim. Türkiye, gerçekten etkileyici ve takdire şayan bir şekilde Suriye’deki çatışmanın mağdurlarına emniyetli bir ortam, yardım ve barınma sağlamıştır. Fakat Suriye krizinin Türkiye’ye ağır bir yük getirdiğinin farkındayım. Maalesef Suriye’deki kriz uzun süreli olacak gibi gözükmektedir. Dolayısıyla artan insani ihtiyaç sadece ortak çabayla karşılanabilir. Yani uluslararası toplumun Suriye’deki çatışmadan derinden etkilenen ülkelerin karşılaştıkları yükün azaltılmasına yardım etmeye devam etmesi zaruridir. Danimarka bunu yapmayı taahhüt etmiştir. 2012’nin başından beri Danimarka, Suriye ve komşu ülkelerde çalışan insani kuruluşlar aracılığıyla 80 milyar dolarlık yardım yapmıştır.”
Hayata Destek Derneği Genel Direktörü Sema Genel ise Hayata Destek Evi’nin hem Suriye’deki evlerini terk etmek zorunda kalmışlara bir nebze olsun huzur ve mutluluk kaynağı olmaya çalışan hem de bölge halkının çocuk ve gençlerine kucak açmış bir toplum merkezi olduğunu söyledi.

Önceki İçerikKaymakam Demiröz; “Kültürümüze sahip çıkacağız”
Sonraki İçerikParıltı Kahve ve Şekerleme Dünyası hizmete girdi
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.