‘Randevulu sistemle çiftçi sıra beklemiyor’

önturk
AK Parti Hatay Milletvekili Mehmet Öntürk, Hatay genelinde 27 bin 500 ton civarında Mısır alımı gerçekleştirildiğini belirterek, “Bölgenin Mısır hasadının yüzde 70’i tamamlandı, geri kalan yüzde 30’luk bölümün ise 10 gün içerisinde tamamlanması bekleniyor” dedi.
Kırıkhan’a yeni atanan Kaymakam Halil Uyumaz’ı ziyaret eden Öntürk, burada yaptığı görüşmenin ardından İlçe Emniyet Müdürlüğüne geçti. Öntürk, İlçe Emniyet Müdür Vekili Süleyman Coşkun ilçedeki asayiş hakkında bilgi aldı. Coşkun, Kırıkhan’da Suriyeli vatandaş sayısında her geçen gün artışın yaşandığını, emniyet birimi olarak ilçeye yerleşenlerin adres tespitlerinin yapıldığını, sürekli kontrol altında tutulduklarını ve herhangi bir sıkıntının yaşanmaması noktasında tedbirlerin alındığını söyledi. İlçenin kaçakçıların geçiş güzergahında olması nedeniyle sürekli tedbir ve kontrol uygulamalarının devam ettiğini vurgulayan Coşkun, terör konusunda ilçede herhangi bir sıkıntının yaşanmadığına dikkat çekti.
Daha sonra Toprak Mahsulleri Ofisini ziyaret eden Milletvekili Mehmet Öntürk, Hatay genelinde 27 bin 500 ton civarında Mısır alımı gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Kırıkhan’daki alım miktarı ise 5 bin ton civarındadır. Bu yıl ilk kez uygulamaya geçirilen randevulu sistemle çiftçilerimiz hiç sıra beklemeden ürünlerini teslim etmeye başlamışlardır. Bir çiftçi olarak çok iyi biliyorum ki, mahsulümüzü teslim etmek için 15 gün sıra kuyruğunda bekliyor ve bu süreçte birçok çiftçinin ürünleri de bozulmaktaydı. Bu durum hem çiftçi hem de mili servetimiz için kayıp oluşturuyordu. Şimdi ise çiftçi TMO’yu arayıp randevu alıyor, o gün hasadını yaparak ürününü kuruma getirip teslim edebiliyor. Çiftçinin kart hesabına ise 10 gün içerisinde mahsulünün bedeli yatırılıyor. Bu sistemden bu sezon birçok çiftçimizin haberi olmamıştır veya geç olmuştur. Ancak gelecek sezon bu sistem tam rayına oturmuş olur ve hiç bir çiftçi mağdur olmadan ürününü teslim eder duruma gelecektir” dedi.
Bölgenin Mısır hasadının yüzde 70’i tamamlandığını, geri kalan yüzde 30’luk bölümün ise 10 gün içerisinde tamamlanmasının beklendiğini söyleyen Öntürk, “Kırıkhan’da TMO’nun 10 bin ton daha alım yapacak kapasitesi bulunmaktadır. Çiftçilerimizin tüm mahsulünü alabilecek durumdadır.TMO’nun görevi piyasayı regüle etmektir. Direk alım yapmak değil bozulan piyasaya müdahale edip düzenlemektir, görevi. TMO uzun zaman sonra ilk kez böylesine yoğun bir alım yapmıştır. Önemli olan çiftçilerimizin mağduriyetinin önlenmesidir” diye konuştu.
Daha sonra AK Parti İlçe binasına geçerek vatandaşlarla görüşen Öntürk’e Belediye Başkanı Murat Sakman, AK Parti ilçe yöneticileri de eşlik etti.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.