“Sanal tartışmalarla ülkemize zaman ve güç kaybettirmek kimseye bir yarar sağlamaz”

sadullah ergin iftar (1)
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Türkiye, demokrasinin tam ve eksiksiz inşası için her geçen gün yeni adımlar atan bir ülke. İnşallah özgürlüklerini güvence altına almış, güçlü demokrasisi, güven veren adalet sistemi, kalkınmış ekonomisi ile büyük Türkiye idealine doğru yürüyüşümüz güçlü ve kararlı adımlarla devam edecektir” dedi.
Ergin, bir otelde düzenlen iftar programında, ramazanın maalesef buruk ve hazin hadiselerin gölgesinde karşılandığını söyledi.
Buruk girilen ramazanın, dualarla herkesi mutlu eden, sevindiren bir bayrama ulaşmasını temenni ettiğini belirten Ergin, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın zaman zaman savaşların yaşandığı sancılı bir bölge olduğunu, bugün için Avrupa’nın birçok merkezinde de krizin sürdüğünü dile getirdi.
Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da sosyal değişim ve dönüşüm sancısı yaşandığını vurgulayan Ergin, şöyle devam etti:
“Bu coğrafyada 11 yıldır siyasi istikrarın, ekonomik istikrarın, kalkınmanın, büyümenin destanını sizlerle beraber yazdık. Bu süre içerisinde yapılan çalışmalarla alınan mesafeler sayesinde milli gelirimizi tam 230 milyar dolardan 786 milyar dolara çıkardık. Kişi başına milli geliri 3 bin 492 dolardan 10 bin 500 dolara çıkardık. IMF’ye 23,5 milyar dolar borcumuz vardı onu sıfırladık. Merkez Bankası’nda döviz rezervimiz 27,5 milyar dolardı, bugün 130 milyar dolarları konuşuyoruz. Memura, işçiye zorunlu tasarruf borcumuz vardı, tam 13,5 milyar lira, bunları ödedik. Memurlarımıza 3,5 milyar lira konut edindirme yardımları vardı, onu da bu süre içinde ödedik. Bizden önce batırılmış bankaların 111 milyar borcu vardı, bu milletin sırtına yüklenmiş borç vardı. Bunları da bu süre içerisinde kapatmak nasip oldu. Yine devletimizin borçlanma faizi yüzde 63’tü. Bugün geldiğimiz nokta yüzde 4,6’lara kadar indi. Halk Bankası esnafa kredi verirken yüzde 47 faizle veriyordu. Bugün itibarıyla yüzde 4 ila 5 arasında kredi faizi uyguluyor. Ziraat Bankası çiftçimize yüzde 59 faizle kredi veriyordu. Bugün geldiğimiz noktada 0 ila 7,5 puan arasında faizle borç veriyor.”
Avrupa’da işsizlik oranının yüzde 12, Türkiye’de ise yüzde 10 olduğunu belirten Ergin, “2002’de Türkiye’nin tamamında 26 havaalanı varken, bugün Türkiye’de uçuş yapılan 50 havalanımız var. 2013 yılı Mayıs ayında IMF’ye borcumuzu sıfırladık. İstanbul’da 150 milyon yolcu kapasiteli 3’üncü havalimanını ihale ettik. Bu ihale öyle bir ihaleki devletin cebinden 5 kuruş çıkmayacak. Bu havaalanı yapılacak. Üzerine bu havaalanını yapanlar devletimize tam 22 milyar avro kira ödeyecek. Her tarafından bu millet için hayırlı bir çalışma oldu” diye konuştu.
“Yine mayıs ayı içerisinde Japonya’yla bir anlaşma imzaladık. İki nükleer enerji santrali yapacaklar. Bu nükleer enerji santralleri 22 milyar dolara maal olacak. Devletin cebinden bir kuruş para çıkmayacak. Japonlar yapacak belli bir süre içerisinde devlete teslim edecek” diyen Ergin, şunları söyledi:
“Mayıs ayı içerisinde Kanal İstanbul’un detay projeleri başladı. Bu yıl içerisinde 29 Ekim’de, yaklaşık bundan 3 ay sonra 150 senelik bir hayalimiz gerçek oluyor. Osmanlı’nın son zamanında planlandı. Asya’yla Avrupayı denizin altında birbirine bağlayacak bir tünel yapılması isteniyordu, bu ülkenin 150 yıllık hayali 2013 tarihinde gerçekleşiyor. Asya ile Avrupa Marmaray Projesi’yle birbirine bağlanıyor. Yine 29 Ekim’de Ankara ile İstanbul arası hızlı tren hattı hizmete giriyor. Bu da Türkiye’nin öteden beri hayal ettiği devasa bir projeydi. Yakın tarihte kendi imal ettiğimiz Göktürk uydusunu uzaya gönderdik, Türk mühendislerin yapmış olduğu uydularla sizlere hizmet vermey başladık.”
Ergin, Hatay’da yapılan yatırımlardan da söz ederek, şunları kaydetti:
“Sanal tartışmalarla ülkemize zaman ve güç kaybettirmek kimseye bir yarar sağlamayacaktır. Türkiye, Avrupa Konseyi’nin kurucu ortağıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin altına imza koymuş taraf olmuş bir ülkedir. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini tanımış ve Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini yürüten bir ülkedir. Lütfen, hiç kimse Türkiyeyi farklı bir katagoride değerlendirmeye yeltenmesin. Türkiye, demokrasinin tam ve eksiksiz inşası için her geçen gün yeni adımlar atan bir ülke. İnşallah özgürlüklerini güvence altına almış, güçlü demokrasisi, güven veren adalet sistemi, kalkınmış ekonomisi ile büyük Türkiye idealine doğru yürüyüşümüz güçlü ve kararlı adımlarla devam edecektir. Bu ramazanın ülkemizde ve coğrafyamızda kardeşliğe kucaklaşmaya ve helalleşmeye vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum.”
İftara AK Parti Hatay milletvekilleri Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk, Adem Yeşildal ile Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Parti Hatay İl Başkanı İsmail Kimyeci, 22. Dönem Milletvekili Mehmet Soydan, AK Parti İskenderun İlçe Başkanı Uğur Feriz, parti yöneticileri, ilçe teşkilatları ve davetliler katıldı.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.