“Mazeret yok, maharet var!”

vali reyhanli
Katliamın ardından restorasyonları bitirdiklerini söyleyen Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Reyhanlı’nın sosyoekonomik durumuna yönelik projeleri başlattı. Ölenlerin yakınlarına çift maaş için düzenleme yapılacak
Geçtiğimiz 11 Mayıs’ta sivilleri hedef alan en büyük terör eylemlerinden birini yaşayan, 52 kişinin yaşamını yitirdiği Hatay’ın Reyhanlı ilçesi yaralarını sarıyor. Bunda katliamdan 35 dakika sonra olay yerine varan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in çizdiği yol haritasının büyük payı var. Kentteki tüm kurum ve kuruluş yöneticileriyle görüşen ve “Mazeret yok, maharet var” ilkesine göre çalıştıklarını söyleyen Lekesiz, yol haritasının büyük kısmını tamamladı. Reyhanlılılar yaslarının 40’ıncı gününe girerken, devletin yaralarını sarmak için yaptıkları sayesinde buruk bir sevinç yaşıyor.
Reyhanlı’da devlet canla başla çalışırken, katliamda hayatını kaybeden 4 çocuğun adları okudukları okullara verilecek. Vali Lekesiz, SABAH’a yaptığı özel açıklamalarda, eski adı Reyhanlı Ticaret Meslek Lisesi olan okulun adının Oğulcan Tuna Ticaret Meslek Lisesi, eski adı Beşaslan İlköğretim Okulu olan okulun adının Meryem Zor İlköğretim Okulu olacağını, yeni yapılacak iki okula da Abdülkadir İşcan Ortaokulu ve Mehmet Koray Cünedioğlu Ortaokulu isimlerinin verileceğini söyledi.
Lekesiz ayrıca, 5510 sayılı yasa kapsamında ölüm aylığı alanların, 5233 sayılı terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkında kanundan yararlanamadığını, ancak önümüzdeki günlerde yapılacak yasal düzenlemeyle, ölenlerin yakınlarının iki maaştan da faydalandırılacağını söyledi.

2 BİN 151 DOSYA İÇİŞLERİ’NDE
3 Haziran’a kadar 912 konut, 891 işyeri ve 148 aracın hasar tespitinin yapıldığı ilçede, zarar gören 6 binanın yıkımı tamamlandı. 1983 hak sahibine 6 milyon 726 bin 132 TL ödendi. Katliamda yaralananlarla, ölenlerin yakınlarına tazminat verilmesi, maaş bağlanması, hasarlı işyeri, konut ve araçların zararının karşılanması için 2 bin 151 dosya İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.
Yaralılarla ilgili 217 sağlık raporunun analizi devam ediyor. Reyhanlı’da ölen 46 Türk vatandaşının yakınlarına, 10’ar bin TL’den 460 bin TL, 34 ağır yaralıya 4 bin TL’den 136 bin, 34 orta yaralıya 2 bin 500 TL’den 90 bin, 112 hafif yaralıya da bin TL’den 112 bin TL ödendi. Ölenlerin 9’unun yakınlarına, 5510 sayılı yasa kapsamında sürekli iş göremezlik geliri bağlanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Lekesiz şunları söyledi:
“46 vatandaşımıza 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücdeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun’a göre aylık bağlanmasıyla ilgili Zarar Tespit Komisyonu’ndan çıkan 42 dosyanın 38’i gönderildi.” Reyhanlı’nın “mücbir alan” ilan edildiğini de anlatan Lekesiz buna göre şu düzenlemelerin yapıldığını anlattı: “1 yıl içinde işyeri sahiplerinin beyanname bildirimleri ile vergi, ceza ve gecikme faizlerini 30 Haziran 2014’e erteledik. Ayrıca vadesi patlama sonrası günlere denk gelen ödemeler de bir yıl ertelendi.” Patlamada zarar gören 302 firmanın 1966 çalışanına kısa çalışma ödeneği ayrılacağını söyleyen Lekesiz, KOBİ’lere de 100 bin TL üst limitli faizsiz acil destek kredisi sağlanacağını belirtti. Reyhanlı halkı için hayata geçirilecek bir proje de “toplum yararına çalışma programı.” Dokuz aylık olarak öngörülen bu proje için ayrılan bütçe, 33 milyon 982 bin TL. Bunun 24 bin TL’si şimdiden ilgili kurumun bütçesine aktarılmış durumda. Bu projede Reyhanlı’dan başvuran bin 377 kişi, servis elemanı, bahçıvan, hasta yaşlı refakatçisi, çocuk bakıcısı, aşçı olarak kurslarda eğitildikten sonra proje kapsamında işlere yerleştirilecek.

ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI
Valilik, hayatını kaybeden ailelere taziye ziyaretlerini de organize etti. Ailelere şimdiye kadar gerek Reyhanlı’dan gerekse il ve diğer ilçelerden kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin 2043 taziye ziyaretinde bulunduğunu anlatan Vali Lekesiz, 1087 hamile kadının tıbbi takibinin yapıldığını, 2 bin 31 aileye psikososyal destek verildiğini, 265 aileye evde tedavi imkanı sağlandığını ve olaydan etkilenen bin 630 kişinin evlerinde ziyaret edildiğini söyledi.
Reyhanlı Katliamı’ndan etkilenen ailelerin çocuklarının eğitim masrafları da unutulmadı. Her ay ödenmek üzere ilköğretimdeki 22 çocuğa 526 TL, liseye devam eden 1 çocuğa 561 TL, okul öncesi 5 çocuğa da 350 TL olmak üzere 28 öğrenciye 13 bin 883 TL destek sağlandı. Lekesiz, bu desteğin ailelerin sosyoekonomik durumları düzelinceye kadar süreceğini sözlerine ekledi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.