“İş müfettişleri cezalandırıcı değil, önleyicidir”

elektrik mühendisleri (3)
İskenderun Elektrik Mühendisleri Odası’nın koordinatörlüğünde İş Sağlığı ve İş Güvenliği konulu seminer düzenlendi. Düzenlenen seminerde çalışan vatandaşlarımızın devlet tarafından kendilerine verilen hakların iş müfettişleri tarafından kontrol edildiği belirtilirken, bu konuda sinevizyon eşliğinde sunum gerçekleşti.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Baş Müfettişi Elektrik Mühendisi ve İşletme Yönetim Uzmanı Haydar Kaçmaz, iş müfettişleri, Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcisi Nazım Çulha, İskenderun’daki tüm meslek odalarının şube başkanları ve temsilcileri, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte davetliler katıldı.
Seminerin açış konuşmasını yapan EMO İskenderun Temsilcisi Nazım Culha, konuşmasının başında Reyhanlı’da meydana gelen patlamada hayatlarını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve Türk Milletine başsağlığı diledi. İş Sağlığı ve İş Güvenliği’nin son derece üzerinde önemli durulması gereken konuların başında olduğunu kaydeden Çulha, 2010 yılında SGK verilerine göre 62.903 iş kazası ve 533 meslek hastalığı meydana geldiğini bu başka deyişle her gün 176 iş kazası olduğunu, bu kazaların sonucunda ise her gün 4 işçinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Çulha, ilerleyen zamanlarda da bu gibi önemli konular hakkında programlar düzenleyeceklerini hatırlattı.
Daha sonra konuşma kürsüsüne gelen TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Mehmet Mak ise, Reyhanlı’daki patlamalardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Türkiye’nin ilerleme sürecine ilişkin de duygu ve düşüncelerini paylaşan Mak, Avrupa ülkelerinde olduğunu gibi krizin Türkiye’de de olduğunu belirtti. Mak, Türkiye’de işsizlik probleminin büyük bir yara olduğunu kaydederek, işsizler ordusunun % 20’sini gençlerin oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Yapılan konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Baş Müfettişi Elektrik Mühendisi ve İşletme Yönetim Uzmanı Haydar Kaçmaz tarafından İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda seminer verildi. Kaçmaz, iş sağlığı ve iş güvenliği konusunun ve kanunun çok önemli olduğunu, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün ve bilincinin oluşması için başta Sanayi ve ticaret odaları, TMMOB’a bağlı meslek odaları ile diğer meslek odaları ve sicil toplum örgğütleri ile konunun paydaşı olan tüm kamu ve özel kuruluşlara çok önemli görevler düştüğünü dile getirdi. Kaçmaz, kanunun Cumhuriyet tarihinde çıkarılan ilk İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu olması nedeniyle, çıkarılan ve çıkarılacak olan yönetmeliklerle de sürekli olarak gündemde olduğunu, iş yerlerine ve işverenlere çok kapsamlı yenilikler ve yükümlülükler getirildiğini ifade etti.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.