“Çözüm süreci demokratikleşme için önemli bir adımdır”

gülten kışanak (12)
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Mardin Milletvekili Erol Dora ile İskenderun’da cemevi, Ortodoks ve Süryani kiliselerini ziyaret etti. Kışanak, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in “PKK çekildi” sözlerine ilişkin, “Çekilme 2 gün sonra başlayacak. Herkesi bu konuda duyarlı ve hassas olmaya davet ediyoruz” dedi.
Genel Başkan Yardımcısı Kışanak ve Milletvekili Dora’yı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Merkez Meclis Üyesi Zeki Koç, BDP Hatay İl Başkanı Mahmut Aydıncı, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte partililer karşıladı.
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı programda İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri çevrede kuş uçurtmadı. Emniyet mensupları ziyaret programı kapsamında yoğun çaba sarf etti. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak ve Mardin Milletvekili Erol Dora, İskenderun programı çerçevesinde ilk olarak yoğun güvenlik önlemleri altında İskenderun Cemevi’ne konuk oldu. BDP’li yöneticileri burada Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şube Başkanı Düzgün Argun ve alevi vatandaşlarımız karşıladı. Karşılıklı sıcak diyaloglar içerisinde geçen ziyarette konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şube Başkanı Düzgün Argun, bu ziyaretin kendileri için anlamlı olduğunu belirterek Kışanak ve Dora’ya kendilerini onurlandırdıkları için teşekkür etti. Dernek yöneticileri, basında Alevilerin çözüm sürecine destek vermiyorlamış gibi haberlerin yapıldığını, bunun tamamıyla yanlış olduğunu belirterek, Alevilerin bu müzakere başladığı günden bu yana ülkede barış ve huzurun sağlanması için Alevilerin sürece sonuna kadar destek verdiklerini dile getirdiler.
Daha sonra söz alan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, burada yaptığı konuşmada Alevi vatandaşların haklarının korunduğu bir anayasa istediklerinin altını çizdi. Kışanak konuşmasında Çözüm Süreci’nin Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunda önemli bir adım olduğunu ancak demokratikleşmenin sadece kürt sorununun çözümü gibi algılanmaması gerektiğini belirtti. Kışanak, “Demokrasi ya herkes için olmalıdır ya da hiç kimse için..” dedi.
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ve beraberindeki heyet daha sonra İskenderun Ortadoks kilisesini ziyaret etti. Burada cemaat başkanı Can Teymur kilise papazı Dimitri Yıldırım ve kilise yöneticileri tarafından karşılanan BDP heyetine paskalya yumurtası ikram edildi. Cemaat başkanı Teymur çözüm sürecini desteklediklerini ve ziyaretten dolayı memnun olduklarını belirtti. BDP Eş Başkanı Kışanak ise bir süre önce kaçırılan Hıristiyan din adamlarının akibeti ile ilgili girişimlerde bulunduklarını ve bu durumdan son derece üzüntülü olduklarını belirterek kutlanmakta olan Paskalya Bayramı’nın da Hıristiyan alemine ve ülkeye barış ve huzur getirmesi dileklerinde bulundu.
“PKK 8 MAYISTA ÇEKİLMEYE BAŞLAYACAK”
BDP heyeti Ortadoks kilisesinin ardından Suryani kilisesini ziyaret etti. Uzun yıllar sinema olarak kullanıldıktan sonra 2011 yılında tekrar ibadete açılan kiliseyi gezerek bilgi alan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, “TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in ‘Büyük ölçüde çekilmesi gereken kimse onlar çekilmiştir. Onlar 8 Mayıs der, ama önceden de tedbirlerini alır ve giderler’ şeklindeki açıklamasına cevap verdi. Kışanak, “Cemil Çiçek bu açıklamayı hangi bilgiye dayanarak yaptı bilmiyoruz çünkü biz tarafların resmi olarak yaptıkları açıklamaları esas alıyoruz. Biliyorsunuz bir süre önce Öcalan’ın mektubunu kandile götürmüş ve orada çekilme ile ilgili açıklamalar yapılmıştı. Teknik olarak çekilme için hazırlıklarını bir hafta on günlük sürede tamamlayarak çekilmeye başlayacakları yönünde bilgiler verilmişti. Bizim ziyaretimizden sonra bir hafta on günlük süre doluyor ve 8 mayısta çekilmeye başlanacağını biliyoruz. Tabi biz doğal olarak yapılan resmi temasları esas alarak geri çekilmenin iki gün sonra başlayacağını esas alıyoruz ve bu süreçte herkesin duyarlı olmasını istiyoruz. Özellikle silahlı kuvvetlerin bir askeri operasyona bir çatışma ortamına cevaz vermeyecek şekilde bir tutum ve yaklaşım içerisinde olmalarını bekliyoruz. Bu tüm Türkiye’nin arzuladığı ve beklediği bir gelişmeydi. Kalıcı barışı ve demokratikleşmeyi konuşmak için önemli tarihi bir fırsat bunun iyi değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

EMNİYET KUŞ UÇURTMADI
BDP’li yöneticilerin İskenderun programında İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başer yönetimindeki emniyet mensupları bütün gün yoğun çaba sarf ettiler. Her ziyarette çevrede güvenlik önlemi alan emniyet mensupları yoğun sıcağa rağmen görevlerini eksiksiz yerine getirerek tam not aldılar.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.