Yerel değerlerden küresel liderliğe..

tümsiad kongre (1)
5. TÜMSİAD Olağan Genel Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji Bakanı Taner Yıldız, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fas Ulaştırma ve Ekipman Bakanı Aziz Rabbah, milletvekilleri, Ekonomik Sivil Toplum Örgütü Başkanları, çok sayıda bürokrat, belediye başkanı ve TÜMSİAD delegelerinin iştirakiyle Pendik The Green Park Hotel’de gerçekleşti. 5. TÜMSİAD Olağan Genel Kurulu açılış konuşmasını TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert yaptı. Yaklaşık 2500 davetlinin katılım gösterdiği programa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji Bakanı Taner Yıldız, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fas Ulaştırma ve Ekipman Bakanı Aziz Rabbah, çok sayıda milletvekili, Ekonomik Sivil Toplum Örgütü Başkanları, bürokratlar, belediye başkanları ve TÜMSİAD delegeleri katıldı. TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert konuşmasında; Türkiye ve dünya gündemi ile ilgili son zamanlarda yaşanan sosyal, siyasi ve ekonomik değişimleri ele alarak bu değişimlerin Türkiye’yi nasıl etkilediğine değindi. Sert, özellikle ülkemizde yaşanan çözüm süreciyle ilgili hükümetin attığı adımlara sonsuz destek ve kredi verdiklerini belirterek çözüm süreci ile ilgili TÜMSİAD’ın üzerine düşen görev ne ise layıkıyla yapmaya hazır olduklarını belirtti. Konuşmasında dünya ticaretini ve ekonomik göstergeleri rakamlarla değerlendiren Sert, yaklaşık 70 trilyon dolar civarında olan dünya ticaretinin yüzde 64` ünün, 45 trilyon dolara denk geldiğini ve bu dilimi yöneten kesimin dünya nüfusunun yüzde 14`ü olduğunu belirtirken, geriye kalan yüzde 36`lık kısmın ise 25 trilyon doları ettiğini ve bu rakamın da dünya nüfusunun yüzde 86’sı tarafından idare edildiğini bildirdi. Dünya genelinde adaletsiz bir gelir dağılımı olduğunu dile getiren Sert, gelir dağılımındaki bu eşitsizlik yüzünden tüm dünyada yaklaşık 170 milyon çocuğun yetersiz beslenmeye bağlı olarak fiziksel gelişme sorunu yaşadığını, yılda 2,5 milyon çocuğun öldüğünü ifade etti. Bu çerçevede Türkiye’de ve dünyada çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ile ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Sert, “Bu amaçlar doğrultusunda çeşitli kurumlarla çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Asıl hedefimiz insanlara hizmettir” dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNE TÜMSİAD’DAN SONSUZ DESTEK VE KREDİ
TÜMSİAD’ın yurtdışı seyahatlerine de değinen Sert, “Bu yıl 80 ülkeye yurtdışı iş gezisi hedefimiz var. 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda üzerimize düşeni layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye`nin siyasi konularda “ezber bozduğu” bir dönemden geçtiğini aktaran Sert, son zamanlarda gündemde olan çözüm süreci ile ilgili bilgiler paylaştı. Sert, “Hepimiz ülkemizde huzur ve refahın tesis edilmesini arzu etmekteyiz. Bu noktada, çözüm süreci ile ilgili son dönemde atılan yürekli adımlarla Türkiye’nin 30 yıldır kanayan yarasına çare bulmaya çalışan başbakanımızı TÜMSİAD ailesi olarak kutlamak istiyorum” dedi. Sert konuşmasının devamında “Bizler bu adımı tarihi bir adım olarak değerlendirmekteyiz. TÜMSİAD olarak bu sürece kuvvetli bir destek verdiğimizi özellikle belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Çözüm sürecinin sadece siyasileri ilgilendirmediğini, toplumda her kesimden bu sürece destek verilmesi ve çözüm sürecinde herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Sert, “Eğer bir baldıran zehri içilecekse bunu sadece size içirtmeyiz Milletimizle hep birlikte bu zehri içeriz ama bu baldıran zehrini içmeye gerek kalmayacak herhalde. İnşallah hep birlikte o güzel zemzemi içeceğiz yakın bir zamanda” ifadelerini kullandı. Türkiye`nin son yıllarda kazandığı fırsatları heder etmemesi gerektiğine dikkati çeken Sert, gelecek dönemdeki seçimler ve sonrasında nasıl bir Türkiye`nin şekilleneceğinden kaygı duyduklarını ifade etti. Sert, bu noktada oturmuş taşların yerinden oynatılmaması adına 3 dönem görev yapan parlamenterlerin yeniden seçilmesinin sınırlandırılmasının gözden geçirilmesini ya da gelişmiş ülkelerde var olan başkanlık sisteminin günün formatına uygun hale getirilerek çalıştırılması gereğine inandıklarını söyledi.
TÜRKİYE’NİN DÜNYADAKİ EKONOMİK GÜCÜ HİSSEDİLEBİLİR KONUMA GELDİ
Son zamanlarda dünyada yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelerin Türkiye lehine olduğunu belirten Sert, kredi derecelendirme kuruluşlarının daha önce tutundukları yanlış ve yanlı tavrın giderek değiştiğini, Türkiye’nin artık yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu onların da gördüğünü ve bunu çeşitli platformlarda dile getirdiklerini belirtti. Türkiye`nin dünyadaki ekonomik gücünün hissedilebilir bir konuma geldiğini belirten Sert, dünya siyasetindeki konumumuzun da yüksek seviyelerde olduğunu, İsrail`in Türkiye`den özür dilemesini ve yaptırımları kabul etmesini bu duruma bir kanıt olarak gördüğünü ve bunun tarihe düşülecek önemli bir not olduğunu belirtti. Genel kurula gelen bütün katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandıran Sert, “Bizi biz yapan değerlerle bugünlere geldik. Başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendi olmak üzere saygıdeğer bakanlarımıza ve tüm katılımcılara bugün burada bizi yalnız bırakmadıkları için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Hasan Sert’ in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan TÜMSİAD’ ın 5. Olağan Genel Kurulu’na katılımdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Çağlayan, Türkiye’de ve dünyada ihracat potansiyellerini geliştirmek noktasında TÜMSİAD’ın gayretli çalışmalarını takdir ettiklerini ve bu çalışmalara her zaman destek olacaklarını ifade ederek, “Dünya üzerinde ihracat yapmadığımız iki küçük ülke kaldı. İnanıyorum ki, bu iki ülkeyle de ihracat yapmayı başaracağız. Türk iş adamlarının dünyanın her köşesinde iş yapmasını hedefliyoruz.” dedi.

BAŞBAKAN ERDOGAN: “ARTIK ALAN EL DEĞİL; VEREN EL OLACAĞIZ”
TÜMSİAD 5. Olağan Kurulu kapanış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Erdoğan yaptığı konuşmada, Türkiye’de 2012 yılından 20013 yılına kadar ekonomideki değişim ve dönüşüm paradigmalarını ele aldı. Türkiye’nin bugün IMF’ye Mayıs ayında ödenip defteri kapanmak üzere, 400 milyon dolarlık borcu kaldığını vurgulayan Erdoğan, “Artık alan el değil, veren el olacağız” diye konuştu. Ekonominin de, tüketimin de, üretimin de temelinde insan olduğunu belirten Erdoğan, “Bize ekonomi derslerinde sermayeyi, üretimi anlatmışlardı. Ama daha sonra düşündük ki, insan varsa tüketim, üretim, yatırım var. İnsan yoksa bunların hiçbiri yok Öyleyse insana değer vermeliyiz” dedi. Erdoğan konuşmasında devletin yapılanmasındaki bürokratik engellerden bahsederek “Birçok yerde önümüzde hala engeller var. Bunları aşmamız lazım ama aşamıyoruz. Risk alınmazsa, heyecan, coşku, aşk olmazsa o ülke ileriye doğru tek bir adım atamaz, yerinde sayar, hatta geriye gider. Türkiye olarak biz bunu çok acı tecrübelerle yaşadık” ifadelerine yer verdi. Konuşmanın sonunda genel bir değerlendirme yapan Erdoğan, “Türkiye artık dünya üzerinde parmak ile gösterilebilen sayılı ülkelerdendir” dedi. Programın ardından günün anısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert tarafından bir plaket hediye edildi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.