Medeniyetler Korosu gönüllerde iz bıraktı

medeniyetler korosu (6)
Birbirinden farklı güzelliklerle, dolu dolu geçen ‘İstanbul’da Hatay Günleri’nin en güzel bölümlerinden biri de, ilimizdeki ve ülkemizdeki barış ve dostluğu tüm dünyaya tanıtan ‘Medeniyetler Korosu’nun muhteşem konseri oldu. Topkapı Sarayı Aya İrini Kilisesi’nde gerçekleşen konsere, İstanbullular saatler öncesinden gelmeye başladı. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, İstanbul Milletvekili olarak, tarihi dokusu ve sembolik anlamı olan yapıda, Hatay’dan ve Mali’den gelen misafirleri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Hatay’ın İstanbul’un ruh ikizi olduğuna inanıyorum. İstanbul, Avrupa’nın kültür Başkenti ama Hatay dünyanın hoşgörü Başkenti” dedi.
Hatay’ın zorda kalanlara kucak açan bir il olduğunu da ifade eden Bağış, “Gittiğimiz her yerde konukseverliğinizden dolayı teşekkür alıyoruz ve bunun için Hatay’a teşekkür etmek boynumuzun borcu” diye konuştu.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de, muhteşem Hatay mutfağının damaklarda bıraktığı o muhteşem lezzetten daha güzelini, Medeniyetler Korosu’nun dimağlarda bırakacağına vurgu yaparak tüm konuklara ‘Hoşgeldiniz’ dedi.
Hatay hakkında bilgi veren Lekesiz, Hatay’ın, medeniyetlerin geçit resmi yaptığı, kadim uygarlıklara ev sahipliği yapan bir il olduğunu, Doğu’dan Batı’ya Kuzey’den Güney’e tüm inanışların adeta geçit resmi yaptığı bir yer olduğunu ve insanlığın ilkel dönemlerinden uygarlığa giden yolda adeta bir kavşak noktası olduğunu kaydetti. Lekesiz, “Böyle olunca beraberinde muhteşem bir kültürel çeşitliliği ve toplumsal hoşgörüyü de zaman içinde bünyesine mal ederek getirebilme becerisine sahip çok kadim bir yerleşim yeri. Hatay coğrafyası ve esasen tüm Anadolu, insanı insan yapan değerlerin adeta sınandığı, yaşandığı bir medeniyet merkezi. İşte bu merkezin beraberinde getirdiği Medeniyetler Korosu bir anlamda kendi irfanımız olan mirasımızla yeniden buluşmamız gibi bir hadise. Antakya Medeniyetler Korosu’nda farklılıklar içinde bir zenginlik oluşturarak insanlar birbirlerinin ezgilerini seslendiriyorlar. Koro, gücünü sevgi ve barıştan alıyor, onun için bu samimi ses bütün dünyadan duyuluyor” dedi. Koronun Şefi Yılmaz Özfırat ise, 4 semavi din, 6 farklı medeniyetten oluşan koronun ‘Yaradılanı Seviyorum Yaradandan Ötürü’, ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ ilkesinden hareketle tüm dünyaya sevgi barış ve hoşgörü mesajı vermek için gayret gösterdiklerini ifade etti. Mali Cumhuriyeti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Tieman Hubert Coulibaly ise, Medeniyetler Korosu’nun şarkılarından ve verdiği mesajlardan çok etkilendiğini ifade ederek, “Ben Hatay’da üç dinin bir arada bulunduğunu bilmiyordum, bu muhteşem güzelliğe davet edildiğim için çok mutlu oldum. Bundan sonra artık ben de bir Hataylıyım. Biliyorsunuz benim ülkemde karışıklık var, biz orada insanlığın, kardeşliğin temelinde yeniden bir birlik oluşturmak ve yeniden Mali’yi ayağa kaldırmak istiyoruz. İnşallah ilk fırsatta Hatay’a gideceğim ve Hatay’da bu medeniyeti göreceğim. Müslüman, Hıristiyan, Yahudi ne olursak olalım sonuçta hepimiz insanız” şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, “Ev sahibi olduğumuz için çok uzun konuşmayacağım, katılımlarınızdan ve bu coşkuyu bizlerle paylaşmanızdan dolayı teşekkür ederim” dedi. Bakan Ergin, Hatay’ın güçlü sesi olan Medeniyetler Korosu’nun başarısının Antakya’dan başlayıp sonra tüm Türkiye’ye ulaştığını, tüm dünyaya ulaşmaya doğru devam ettiğini söyledi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.