İş Güvenliği Payas OSB’de Konuşuldu..

PAYAS OSB (3) copy
İskenderun Körfezi’nin çelik yatırımcıları bürokratlar ve çalışanlar, Hatay’ın Payas İlçesi Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü binasında, demir çelik sektörü çalışanlarının iş güvenliğinin iyileştirilmesi ve daha iyi şartlarda üretim yapılması için bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanlığı’nın Payas OSB’de düzenlediği “2013 yılı metal işkolunda iş sağlığı ve güvenliği teftişleri tanıtım ve değerlendirmesi” toplantısına, Hatay Vali Yardımcısı Kadim Doğan, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Mesut Demircioğlu, İş-Kur Hatay İl Müdürü Ahmet Bulanık, Payas OSB Başkanı Nihat Akkatoğlu, İskenderun OSB Başkanı Fatih Tosyalı ve çok sayıda sanayici ile demir çelik sektörü çalışanı katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Payas OSB Başkanı Nihat Akkatoğlu, “Değişen ve gelişen dünya metal sanayi içerisinde bölgemizin ağırlığı git gide artmaktadır. Bu değişim sürecinin içinde üretimin artması ile birlikte dünya standartlarında toptan kaliteyi artırmak zorunlu hale gelmiştir. Toptan kalite anlayışı üretilen mamülden, çevre uyumla sosyal sorumluluk anlayışından işyeri sağlığı ve iş güvene beraberliğinde yürütülmesi gerektiği bir dönem içerisindeyiz. İş kazalarından dolayı dünyada bulunan diğer ülkelere oranla ülkemizi daha iyi sıralamaya getirebilmemiz için, büyük bir çaba ve gayret göstermemiz gerekmektedir” dedi.

HEDEFE ULAŞMAK ZORUNDAYIZ
İskenderun OSB Başkanı Fatih Tosyalı ise şöyle konuştu:
“Günümüzde iş sağlığı ve güvenliğinin önemi her geçen gün daha da fazla anlaşılmaktadır. İnsanı merkez alan böyle önemli bir gündemle bir arada olmaktan memnuniyetimi belirtmek isterim. İnsan en değerli varlığımız! İnsana yakışan; güvenli ve sağlıklı bir iş ortamıdır. İş sağlığı ve güvenliğinde temel amaç; insan sağlığına zarar verebilecek riskli hususların önceden belirlenmesi ve gereken önlemlerin alınması, rahat ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanların korunmasıdır. İş kazalarının %98’inin önlenebilir ve meslek hastalıklarının ise tamamının yok edilebilir olduğu bilinciyle; devlet, işveren ve işçiler olarak hep birlikte istediğimiz hedefe ulaşmak mecburiyetindeyiz. Hedefimize ulaşmakta yapılabilecekler için topyekûn hareket etmemiz gerekir. İstatistiklere göre ülkemiz iş kazalarında maalesef Avrupa da ve dünya da üst sıralarda yer almaktadır. Böyle bir tablo muhakkak ki hepimizi üzüyor. Her yıl meydana gelen binlerce kaza ve yaralanmayı göz önüne alırsak; bu durum bize İş Sağlığı ve Güvenliğine daha fazla önem vermemiz gerektiğini göstermektedir. Bu sebeplerle iş Sağlığı ve Güvenliğinin birincil amaç haline getirilmesi gerektiğine dikkat çekmek isterim.”

İŞVEREN SADECE İŞÇİYİ DEĞİL, EVİNDEKİ HUZURU DA DÜŞÜNÜYOR
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, 1980’li yılların başlarındaki demir-çelik üretimi ortamı ile bugünleri kıyaslayarak gelinen noktaya dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Fabrikaların eski çalışma sistemlerinde kimi işçinin bacağı yanardı, kimisinin eli yanardı. İşlerimizi zaman gelir iş kazası neticesinde kaybettiğimiz günler oldu. İşte o yıllarda 1970’li yılların sonunda sanayici anlayışı o gün öyleyken bugün bu hale geldi. Herşeyiyle hassasiyet içerisinde işçimizin evinden çıkıp işyerinde daha güvenli gelip, işyerinde ki o güveni daha rahat bir şekilde sağlayıp huzur içerisinde sanayiciliğini yapıp tekrar evine huzur içerisinde gidebilmesi için her türlü tedbiri alıyor. Fabrikatör sadece işçisini mi düşünüyor? Hayır.. Evindeki eşinin çocuğunun da huzurunu düşünüyor. “

İŞ KAZALARINDA HATAY 22. SIRADA
İş-Kur Hatay İl Müdürü Ahmet Bulanık, İş sağlığı güvenliği işyerlerinde çalışan insanların normal sağlıklı hallerini sürdürmeleri için gereken faaliyetlerin tümüne diyoruz. Hedefinde insan olan işsağlığı konusu sözleşmeli personelin, geçici personelin ve hatta o işyerini ziyaret eden insanlarıda düşünen kapsıyan bir konudur. Bu konunun amacı çalışanları üretimi ve işletmeyi korumaktır. Dünyada 3 dakikada 1 iş kazası meydana geliyor. Her 90 dakikada 1 kişi sakat kalıyor 4 saatte birde insan ölüyor iş kazaları nedeniyle. Ülkemiz iş kazalarında dünyada 3. sırada, Avrupada 1. sıradayız. Hatay Türkiye’de 22. Sırada Allah’tan çok önlerde değiliz. Hatay Vali Yardımcısı Kadim Doğan ise anlamlı konuştu ve şöyle dedi:
“Diğer konuşmacıların ifade ettiği üzere çalışma barışının sağlanması esastır. Burada en başta işverenlerimize görev düşüyor. Haziran 2012 yılında çıkartılan ve 6 ay sonra yürürlüğe giren iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve onun uygulamasıyla ilgili mevzuat gerçekten hem iş sağlığı bakımından hemde iş güvenliği yönünden önemli düzenlemeler getirmiş durumdadır.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.