Çevreciler koptu!

termik4 copy
Bu ne şartlanmışlıktır öyle?
Bu ne dayatma mantığıdır öyle?
İskenderun niye bir adım ilerlemiyor, İSMOK’un toplantısında daha iyi görme şansım oldu.. Bugüne dek edindiğim izlenimlerimde haksız çıkmadım..
Rüzgar gülüne itiraz, otellere itiraz, bugün de enerji yatırımlarına itiraz..
İtirazı edenlere bakıyorum..
CHP’nin bizzat kendisi ve arka bahçesi!
AK Parti yok.. MHP yok.. Bırakın siyasi mercileri, halk yok!
Arsuz’da yazlık evlerinde keyif yaparken, ‘icraatin ve üretimin’ hiçbir yerinde olmayan gruplar, istiyorlar ki, İskenderun’da hiçbirşey olmasın..
Nedir mesele, anlatayım:
İskenderun Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (İSMOK) tarafından bölgeye yapılan ve yapılması planlanan termik santrallarla ilgili toplantı yapıldı..
Hay hay.. Gittik dinledik..
Önce, Sinop Gerze örneği verildi, sonra da Sugözü..
Konuşmacılara bakıyorum..
Ellerinde resim, çevre illerden örnek veriyorlar..
20-30 yıl önceki yatırımları fotoğraflayıp, insanlar üzerinden acıtasyon yapıyorlar.. Oysa Almanya ve Fransa’dan tek bir örnek yok..
Bırakın dünya ülkelerini; Osmaniye’de, İskenderun OSB’de çevre dostu yatırımları görmezden geliyorlar.. Oysa Tosyalı Holding’in çevre dostu Osmaniye yatırımında harcadığı on milyonlarca euro toz toplama ünitesi, grubun yüzakı..
İskenderun OSB’deki tesisleri de öyle..
Ne göğe yükselen baca var ne de etrafa yayılan kirli gaz..
Hodri meydan! Var mısınız tesisleri incelemeye?
Yoksa ayaklarınız mı ağırıyor? Ya da gidecek cesaretiniz mi yok?
Bunu bildikleri halde; tutturmuşlar, Yatağan’dır, Muğla’dır, vesairedir..
Bakıyorum konuşmacılara..
CHP Milletvekili Mevlüt Dudu, ‘doğa katliamı yaşanacak’ diyor, 10 dakika sonra toplantıyı terkediyor..
İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, ‘Yer seçiminde yanlışlık var’ diyor, o da 10 dakika sonra salonu terkediyor..
Ardından, belediye çalışanları ve Madenli Belediye başkanı ufaktan kaçıyor..
Sonra CHP ilçe başkanı, kadın kolları, meclis üyeleri birbir kopuyor..
Neticede yarım saat sonra, salonun yarısı boşaldı..
Normal.. Şaşırtmıyorlar beni..
Çünkü, Türkiye’deki yatırımcıların ileri teknolojiye olan düşkünlüğünün onlar için bir önemi yok. Yatırımcıların sosyal sorumluluk projelerinin hiçbir yerinde yoklar.. İş, istihdam, yatırım olanakları, CHP için hiçbir şey ifade etmiyor..
Şartlanmışlar neticede..
Güzel şeyler, onlar için ‘rahatsızlık’ demek..
Uydurmuyorum bunları..
Dinlemeyi bile bilmiyorlar..
O gün toplantıda, Tosyalı Holding İş Geliştirme Direktörü Burak Başaray söz hakkı isteyip, iddialara yanıt verdi..
Tosyalı Holding hiç olmasa toplantıyı cidde aldı, haddi aşan söylemlere rağmen, nezaket koşulları içinde sonuna kadar temsilcileriyle birlikte o salondan ayrılmadı.. Yakışanı yaptılar..
Tosyalı Holding’i cesaretinden ötürü kutluyorum, kutladılar da..
Üstelik, bacası yükselen bir firmanın enerji yatırımı sürerken..
Sadece Tosyalı Holding toplantıya katılım gösterdi, henüz projeyi açıklamadığı halde, ..
Kaldı ki, aynı firma bugün herşey hazır olsa bile 5 yılda ancak bu yatırımı hizmete açabilecek.. Peki, ortada proje yokken, hangi teknolojiyi konuşlandıracağı bile konuşulmamışken, yakacağı kömürün türü ortaya çıkmamışken, güya çevrecilerin, siyasilerin yargısız infazına ne diyeceğiz?
Hayret ediyorum.. Termik santral resimlerinin bacalarını karartıp, simsiyah fotoğraflar sergiliyorlar.. Türkiye’de ilkel teknoloji kaldı mı beyler?
Hangi işadamı, enerji yatırımında böyle bir sahneye göz yumar?
Kimi kandırıyorsunuz siz?
Bugün bir santralin yapımı için 20 bakanlığın onayı gerektiğini biliyor musunuz?
Oysa, bugün o toplantının sonuç bildirgesine göre, firma kendince alternatif yollar izleyecekti.. Buna bile tahammülü olmayan, bir zihniyetle karşı karşıyayız..
İtibar görmemeleri, halkın bunları ciddiye almaması bu yüzden..

TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL!
Hazır yeri gelmişken, Tosyalı Holding İş Geliştirme Direktörü Burak Başaray’ı dinleyelim..
Diyor ki;
“- Ne teknolojiyi konuştuk ne de kullanacağımız kömürü ve külü dökeceğimiz alanı.. Hayret ediyorum, daha projeyi konuşmadan yargısız infaz durumu yaşıyoruz. Oysa Türkiye, eski Türkiye değil. Enerji yatırımları merkezden 7/24 izleniyor. Arazinin küçük bir bölümünde termik santral olacak. Ancak, geri kalan kısmında ise demir çelik yatırımı planlanıyor. Burada uluslararası ürünler elde edeceğiz. İskenderun’daki tesisler gibi, Osmaniye yatırımı yapılırken de, çevre dostu kimliğimiz hep öndeydi.. Yatırımlar doğru yapıldığı sürece, amacına ulaşır. Doğa temiz kalır, insan sağlığı etkilenmez.. Avrupa bunu başardı, Türkiye’de bunu başaracak yatırımcılar mevcut.. Kimse endişe etmesin. Hem 40 yıl öncesi veya 80’li yılların teknolojisi ile bugünün teknolojisini kıyaslamak doğru değil. Bugün herşey hazır olsa bile, termik santrali ancak 5 yılda işletmeye alabileceğiz. Türkiye’de ucuz teknoloji yok.. Mümkün de değil.. Kül meselesine gelince.. Külü aktarmak için alternatif yerler arıyoruz. Yalnız gözden kaçan bir husus var.. Bırakın külü alıp gömmeyi, işletmemeyi sefalet görüyorum. Çünkü, çimento başta olmak üzere, daha birçok alanın kullanımında küle yoğun talep var. Velev ki gömüldü, küllerin suya karışma tehlikesi yok. Bakanlıkların ciddi yaptırımları var.. Henüz bizim adımıza net bir görüş yok. Olsa bile, yatırımcı sadece tesisiyle değil, ailesiyle birlikte İskenderun’da yaşamını sürdürüyor. Çevreye, doğaya herkes kadar saygı gösteriyorlar. Kurulması planlanan termik santralin de, çevreye zararı olmayacak. Bir de yatırıma bu açıdan bakmanızı tavsiye ediyorum.”
Durum budur..

ALAATTİN ÖZBÜL KADAR OLAMADINIZ!
Yalnız, hakkını teslim ettiğim bir isim var..
İSMOK’un toplantısını yöneten Alaattin Özbülbül’ü takdir ettim.
Toplantıyı amacına uygun yönetti..
Yatırımcının gayretini övdü.
Bizim bazı basın tayfası arkadaş, ortalığı galeyana getirmek istediyse de, divan başkanı Alaattin Özbülbül buna müsaade etmedi..
Ayrıca, TGB üyelerinin de slogan atmasına tepki gösterip, salondan dışarı attı.
Bazı çevreler bu durumdan rahatsız oldu..
Özellikle bizim basın tayfası ve TGB’ciler!

‘TOSYALI HOLDİNG İLE GURUR DUYDUM’
Divan Başkanı Alaattin Özbülbül ısrarla, “Burak Bey’e teşekkür ediyorum. Amacımız üzüm yemektir, bağcıya çıkışmak değil. Biz yatırımcının her zaman yanındayız ve enerjiye de karşı değiliz. Bir amacımız daha var. Burada karşılıklı konuşmak ve demokratik kurallar çerçevesinde fikir birliğine varmaktır. Provakasyona asla gelmeyiz. Tosyalı Holding’e buradan soru sormak doğru değil. Onlar cesaret örneği gösterip toplantımıza katıldılar ve şu an misafirimizdirler. Tosyalı Holding, bölgemiz için son derece önemli bir kuruluştur. Birçok insanımıza iş vermektedir. Ekonomimizin can damarıdır. Geçtiğimiz haftalarda Antakya’da düzenlenen Hatay’ın Vergi Rekortmenleri gecesine katıldım. Orada Tosyalı Holding ile gurur duydum. Çünkü tüm ödülleri Tosyalı Holding aldı. Hatta bulunduğum masada, ‘Dağın bu tarafı ile öteki tarafını ayıralım. Ödüllerin tümünü İskenderun aldı’ diye konuşmalara şahit oldum. Tosyalı, bölgemizi her platformda böyle başarıyla temsil ediyor” diye konuştu.
Özbülbül’e yakışan budur.
İskenderun’un geleceği için kafa yoran, yatırımcıyı küstürmeden duruş sergileyen meslek örgütüne de yakışan budur.
Bu duruş, eminim İskenderun’un bugün içinde bulunduğu durumdan ileriye taşıyacak en önemli adımlardan biridir. CHP bu duruştan ders almalıdır.
Herkes iyi bilmelidir ki, İskenderun’un dünyadan kopuk kalma lüksü yok.
Tosyalı Holding’e helal olsun..
Alaattin Bey’e de helal olsun.
İnsanların birbirleriyle konuşması zordur sanılıyordu.
İskenderun’a da güzel bir örnek oldu.
İkisi de riskliydi..
Ama bu kaliteli duruş nedeniyle İskenderun kazanıyor..
Bu güzel bir adım değil mi?

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.