İş olsun diye Büyükşehir’e aday olmak ahlaken mümkün değildir

mehmet çardak (1)
CHP Hatay Milletvekili adaylarından Gümrük Müşaviri Mehmet Çardak, Büyükşehir’in amacını, kapsamını geniş ve detaylı bir araştırma sonucu ortaya koyarken, adaylara da seslenerek, “Hatay’ı Büyükşehir yapmayı düşünenlerin, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adaylığını açıklamaya hazırlananların ne gibi büyük sorumlulukların altına gireceklerini peşinen kabullenmeleri ve ona göre davranmaları gerekir” dedi.
Zaman zaman gündem yaratan açıklamalarıyla adından söz ettiren Çardak, bu kez Büyükşehir konusunu ele alıp, “2011 seçimlerinde iş olsun diye milletvekilliğine aday adayı olanların, bu sefer de iş olsun diye Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olmaları ahlâken mümkün değildir” diyerek altı çizilmesi gereken önemli mesajlar verdi. Çardak, Hatay’a bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılıp, köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katıldıklarını hatırlattı.

BÜYÜKŞEHİR CAZİBESİ ŞİMDİDEN SİYASETÇİLERİN İŞTAHINI KABARTIYOR
Yapılacak tüm bu hizmetler için, “Hatay Büyükşehir olmaya hazır mı?” sorusuna da açıklık getiren Gümrük Müşaviri Mehmet Çardak, “AK Parti’li Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’ın Büyükşehir olmaya hazır olmadığını itiraf etmektedir. Ancak, Büyükşehir olarak ilan edilen Hatay,  Mart/2013’de yapılacak Büyükşehir seçimlerine hummalı bir şekilde hazırlanmaktadır. Büyükşehir’in cazibesi, daha şimdiden her partiden birçok siyasetçinin iştahını kabartmaktadır.
AK Partili mevcut Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adaylığını şimdiden ilân etti bile. Başkan, yapılan anketlerle kendisinin %64 başarılı olduğunun açıklandığını söylüyor ve kendisinin misyon olarak tüm Hatay’ı temsil ettiğini de gizlemiyor. Başkanı, açık sözlülüğünden ve bu cesaretinden dolayı kutluyorum. Ancak, Başkan da bilmektedir ki başarı oranının ve tüm Hatay’ı temsil edip etmediğinin takdiri kamuoyuna aittir. Bir sonraki Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde, Hatay’ın yeni temsilcisi seçmen oyları ile yeniden belirlendiğinde, başkanın başarılı olup olmadığı gerçeği ortaya çıkacaktır. Diğer partilerden CHP ve MHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan aday adayları ise henüz belli değildir. Söylenti ve şayialara dayalı olarak yayınlanan bazı medya haberlerinde birçok ünlü isimler Hatay Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olarak zikredilse de, bugüne kadar CHP’den de MHP’den de henüz Büyükşehir Belediyesi Başkan aday adaylığını açıklama cesaretini gösterebilen hiç kimse yoktur. Ama AK Parti’den başkan adaylığını açıklayanlar varsa, elbette ki diğer muhalefet partilerin aday adaylarının da yavaş yavaş ortaya çıkması ve kendilerini erkenden halka tanıtmaları gerekir” ifadelerine yer verdi.

HEDEF: DÜRÜST VE ŞEFFAF YÖNETİM OLMALIDIR!
 Hatay’ı kanunla Büyükşehir yapmanın kolay olduğunu ancak, önemli olanın dürüst ve şeffaf bir yönetim anlayışı ile kıt kaynakları programlı, etkin, verimli ve uyumlu kullanmak suretiyle Hatay’ı gösterişli kente dönüştürebilmek gerektiğini kaydeden Çardak, Hatay’da kentsel dönüşüm; açılacak ihalelere yolsuzluk karıştırılmadan, verilecek ruhsatlar istismar edilmeden, belediyenin mal ve imkânları talan edilmeden, belediye kaynakları yandaşlara peşkeş çekilmeden, kamu gücüyle çeteleşmeden ve suç örgütleri kurulmadan, en kısa sürede sağlanabilmelidir. Hiçbir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı;  büyük vurgunlar planlamak, haksız çıkarlar sağlamak ve kısa yoldan köşe dönmek gibi düşünceleri aklının köşesinden bile geçirmemelidir. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı aday adaylığını açıklayanlara da, ileride açıklayacak olanlara da şimdiden sesleniyorum: lütfen, hiçbir aday adayı “Her şey Hatay için” diyerekten ortaya çıkmasın. O yüzden, açıkça diyorum ki; Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin denenmişlere, döneklere ve kahraman yüzlü insanlara değil;  vatandaşın vergisinin harcanan her kuruşunun hesabını verebilecek, dürüst ve şeffaf bir yönetim anlayışına sahip adaylara ihtiyacı vardır” diyerek sözlerine son verdi.

Önceki İçerikTennioğlu umudunu yitirmedi
Sonraki İçerikBarış süreci ile ilgili hükümeti destekliyoruz
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.