NACE kodlandırmalarında yapılan hatalar, kobilerimizin mağdur olmalarına neden olabilir

erol aygen
Hatay Fikir Kulübü Başkanı Erol Aygen, yaptığı yazılı açıklamada “Avrupa topluluğunda, Ekonomik faaliyetlerin adlandırılması uygulaması” olarak bilinen NACE’yle ilgili bilgiler verdi. Aygen, “Avrupa Birliği ekonomik faaliyetlerinin düzenli ve doğru biçimde istatistiki sınıflandırılmalarını ayrıca izlenebilirliklerini amaçlayan çok ta yararlı bir uygulamadır” dedi ve ekledi:
“NACE uygulamasının ülkemizde 2005 yılında başlatılması gerekirken, geçte olsa başlamamız, sanayi ve işletmelerimiz için sevindirici bir yaptırım olarak kabul edilmelidir. Ertelenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimleri nedeniyle, Kobilerimiz NACE uygulamalarının tanımlamalarına çok daha yakınlaşmışlar ve bir o kadarda karmaşık bir yapı içersinde bulunduklarının sıkıntılarını yaşamışlardır.
Kobilerimizin NACE kodlama sıkıntılarını sadece TOBB seçimleri ile ilintileştirmek problemin çözümsüzlüğünü daha da artırabilecektir. Bundan böyledir ki Kobilerimiz, NACE meslek kodları sayesinde başta Çalışma ve Sosyal güvenlik Kurumu, Maliye (Günümüzde Vergi levhalarına işlenmeye başlanmıştır), Bilim Sanayi ve Teknoloji, Ekonomi ve diğer bakanlıklara karşı sorumlulukları çok daha aratacak ve her türlü mali faaliyetleri de kolayca izlenebilir hale getirilecektir.
Bilinmelidir ki, NACE kodlandırmalarında yapılan hatalar, ileriki süreçte kobilerimizin aşırı derecede mağdur olmalarına neden olabilecektir. Örneğin bir işçi çalıştıran Kobilerimize bile, İşçi sağlığı İş güvenliği adı altında dayatılmak istenen doktor bulundurma yaptırımlarına benzer yaptırımlar, NACE kodlamaları ile aynı zamanda örtüşmesi varılmak istenen ve vurgulamaya çalıştığım amacı ortaya koymaktadır. Kobilerimizin NACE kodlarına uygun çalıştırmaları arzulanan personeller için, ödeyecekleri İş kazaları, meslek hastalıkları primleri düşünülerek,adil bir şekilde İşçi Sağlığı İş güvenliği Tüzükleri (İSİGT) acilen değiştirilmelidir. Masumane bir anlayışla getirilmek istenen NACE yönetmenliği, Gümrük Tarife İstatistik Pozlarına benzer bir kodlandırmayla hazırlanmalı ve İSİGT bu kodlara göre yeniden düzenlenmelidir.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.