Bakan Ergin: “Açık hedef siviller görünüyor”

bakanlar3
Reyhanlı’nın Cilvegözü Sınır Kapısı’na giderek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, patlamaya ilişkin basına açıklamalarda bulundu. Patlamada ölen Türk vatandaşlarının sayısının 4 olduğunu, patlamanın saat 14.37’de gümrük kapısının 21 metre dışında meydana geldiğini belirten Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Aracın görüntü kayıtlarına girdiği süreden 20 dakika sonra patlama meydana geldi. Patlamada 13 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 4’ü Türk 26 yaralı var. Söz konusu ölümlerle ilgili kimlik tespit çalışmaları yapılıyor. 9 kişinin tespitini yapmaya çalışıyoruz. 26 yaralıdan 11’i ayakta tedavi oldu 15’i yatarak tedavi oluyor. Yaralılardan 8’inin durumu ağır bunlardan da 3’ü Türk” dedi. Patlayan aracın kesinlikle Suriye’den geldiğini, Türkiye kayıtlarında bu aracın olmadığının altını çizen Bakan Ergin, olaya ilişkin bilgiler ve bulgular bulunduğunu, önemli mesafeler kaydettiklerini ve elde ettikleri bilgileri ileriki günlerde paylaşacaklarını söyledi. Güvenlik kameralarına bakıldığı zaman aracın park edildiği bölgede yoğun bir trafiğin olduğuna vurgu yapan Bakan Ergin şunları kaydetti:  “Orada yayalar ve araçlar var. Orada aracın patlaması halinde çok sayıda can kaybının olacağı anlaşılıyor çıplak gözle. Dolayısıyla oradaki sivil vatandaşlar açık hedef. Orada güvenlik güçlerinin olmadığı bir bölge ve sivillerin olduğu bölge. O açıdan hedef siviller gibi görünüyor. İstihbarat birimleri Suriye ile de temas ederek olayın maliyetini anlamaya çalışıyorlar. Tam Türkiye girişinde meydana geldiği için yaralıların bir kısmı Suriye tarafına geçirilmiş durumda. Ama oradaki yaralıların durumunu daha sonra bildireceğiz. Orada 8 yaralı olduğu yönünde bilgi var. Patlayıcının türüne ilişkin olay yerindeki bulgular adli tıpta çalışılıyor. Daha sonra bilgiler verilecektir”

TÜM DELİLLER TOPLANDI
İçişleri Bakanı Muammer Güler ise, aracın 14.17’de park ettiğini tespit ettiklerini, 20 dakika sonrasında da patlama gerçekleştiğini ifade ederek “Güçlü bir patlama olduğu tespit edildi. Olayın başlangıcından itibaren Cumhuriyet Başsavcılıları tarafından el konulmakla beraber jandarmadan da takviye edilmiş bir şekilde emniyet güçleri olay yeri inceleme ve diğer bütün ihtisas elemanları olayla ilgili delilleri topladılar. Gerek istihbarat ve gerek güvenlik bakanlarımızla geniş bir incelemeye tabi tutuldu. Kimlikler tespit ediliyor” diye konuştu.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ DAHA FAZLA ARTTIRACAĞIZ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da böylesi vahim, 13 kişinin vefat ettiği bir olayın hemen akabinde gümrük kapıları ticaretiyle alakalı bir değerlendirme yapmanın çok anlamlı olmadığına dikkat çekerek, “Ama bir beklenti var. Kısaca şunları sizlerle paylaşmak istiyorum; “Bu kapı önemli kapılarımızdan birisi ve eylem, gümrüklü sahanın 20 metre dışında ara bölgede cereyan etti. Tabi eylem dolayısıyla 2007 yılında modernize edip faaliyete geçirdiğimiz ve yap işlet devret modeli kapsamında TOBB’nin gümrük turizm işletmeleri vasıtasıyla faaliyetini sürdürdüğü o modern kapıda teknolojik donanımlar büyük ölçüde zarar görmüştür. Bunların işlevsel durumu devam ediyor mu bunu bilecek durumda değiliz. Çünkü sahada adli kovuşturma çerçevesinde alınmış önlem dolayısıyla giriş çıkış yasak. Bu süreç bitince elbette ki bizim teknik ekibimiz ve TOBB’nin ekibi hazır bekliyor. Bu değerlendirmeyi yapacaklar. Teknolojik imkânlar hizmet üretmeye elverişli durumdaysa hemen, değilse en kısa zamanda devreye sokulması suretiyle o ara bölgede cereyan eden günde aşağı yukarı 150 TIR ticaretini burada cereyanını sağlayacağız. Güvenlik önlemlerini daha fazla arttıracağız. Belki Türkiye’ye hemen girişte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sadece sahip olduğu mobil x-ray cihazı, araç cihazını onu da bu kapıya konuşlandıracağız” şeklinde konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.