“Vergi ödemelerinde 9. Sırada olan Hatay’ın, kalkınmışlıkta 46. olmasının nedenleri nelerdir?

Hatay’da toplanan vergi gelirleri ile yapılan yatırımları karşılaştıran CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, TBMM’ye soru önergesi sundu. Hatay’ın vergi ödemeleri açısından Türkiye genelinde 9. Sırada olmasına rağmen, buna uygun yatırım ve destek görmediğinin altını özellikle çizen Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Hatay, aldığından fazlasını devlete veren 13 ilimizden birisidir. Vergi gelirlerinin toplanması açısından bakıldığında, Hatay’ın ülke sıralamasının 9. olduğu görülüyor. Bu rakamlar Maliye Bakanlığı ve Hatay Defterdarlığının açıkladığı resmi rakamlardır. Hatay’ın hizmet alımı ve gelişmişlik sıralamasına baktığımızda ise bu durumun tam tersi ile karşılaşıyoruz. Vergi verirken ve değer üretirken sorumluluğunu yerine getiren Hatay’lılar, iş hizmete geldiğinde gereken ilgiyi göremiyorlar. Hatay’ın Türkiye genelinde 81 il içinde hizmet alımında 21. Gelişmişlik sıralamasında 46. Olması AKP Hükümetlerinin ilimize hak ettiği yatırım ve hizmetleri yapmadığını gösteriyor. Şu anda Hatay’da işsizlik Türkiye ortalamasının çok üstünde, yüzde 19’lardadır. Şu anda AKP tarafından sürdürülen Suriye Politikası, Hatay ekonomisini daha da geriye götürmüştür. Maliye Bakanı’na TBMM’de soru önergesi vererek, Hatay’ın ödedikleri ve aldıkları ile ilgili açıklama istedim. Her şartta Hatay’ın ve Hatay’lıların çıkarlarının koruyucusu ve takipçisi olacağım.”
CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu tarafından Maliye Bakanı’na yöneltilen önergede şu sorular yer aldı.
Hatay ili vergi ödemeleri açısından Türkiye genelinde 9. Sırada bulunmasına rağmen, hizmet alımında 21, iller arasında gelişmişlik sıralamasında ise 46. sırada bulunmaktadır. Bakanlığınızın resmi rakamlarından alınan ve Hatay Defterdarlığı tarafından yapılan açıklamalardan alınan bu bilgiler, Vekili olduğun Hatay ilinin hakkı olan ilgiyi ve desteği alamadığını açık olarak göstermektedir. Diğer yandan, son yıllardaki verilere göre Hatay’da işsizlik sürekli artış göstermiş, bu durumun sonucu da Hatay, dışarıya göç veren illerden birisi haline gelmiştir.
Bu durum 2002 yılından beri ülkemizi yöneten AKP Hükümeti ve bakanlığınızın Hatay’a yeterli ilgiyi göstermediğini ve geriye gitmesine neden olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle;
Son 10 yılda Hatay ilinden ne kadar vergi toplanmıştır?
Toplanan bu vergilerin ne kadarı Hatay’a hizmet ya da yatırım olarak dönmüştür?
Hatay’ın vergi ödemeleri açısından 9. Sırada olmasına rağmen, hizmet alımında 21. Sırada olması hangi nedenlerin sonuçlarıdır?
Vergi ödemeleri açısında 9. Sırada olan Hatay ilinin, kalkınmışlık sıralamasında 46. Olmasının nedenleri nelerdir?
Bu veriler ışığında Bakanlık olarak Hatay’a yeterli ilgi ve yatırımın yapıldığına dair neler düşünüyorsunuz?
Hatay’ın hak ettiği ilgi ve yatırımlar hakkında bundan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?

Önceki İçerikTransferde ‘Teker’ dönüyor
Sonraki İçerikÜnümüz sınırları aştı
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.