İTSO’da seçim takvimi değişti.. Seçim Mayıs’ta!

İTSO’da seçim takvimi değişti.. Seçim Mayıs’ta!
YILMAZ AKPINAR YAZDI..
İTSO’da seçimlere 4 gün kala.. TOBB, yoğun ‘itirazlar’ nedeniyle, oda/borsa seçimlerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan ikinci kez erteleme talebinde bulundu.. Bakanlar Kurulu, oda ve borsa seçimlerini Mayıs ayına erteledi..
Son birkaç gündür İskenderun iş dünyası, Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2 Şubat’taki seçimlerine odaklanmıştı. 21 meslek grubun temsilcileri, 55 üyeden oluşacak meclise girebilmek için çalışıyorlardı. Farklı meslek dallarında listelerin değişmesi ‘itirazların’ ana gündemini oluşturuyordu. Misal, mobilyacı sağlıkçıyla.. İnşaat sektörü, sigortacıyla aynı listelerde seçime girebiliyordu.. Bir de meslek gruplarındaki ‘dağınık’lık, TOBB’a ulaşan şikayetleri yoğunlaştırdı.
Oysa, ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflandırılmasını kapsayan NACE’yle yeni bir düzenlemeye gidilmek istense de, itirazlar dinmek bilmedi..
Derken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden bir son dakika duyurusu geldi..
Açıklama şöyleydi:
“Yeni meslek gruplandırmalarına ilişkin birliğimize yapılan itirazların sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesini teminen ilgili bakanlığımız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan oda ve borsa seçimlerinin makul bir süre ertelenmesi talebinde bulunulmuştur.”
Anlamı şu:
Sıkıntıyı aşmak için zamana ihtiyacımız var..
Şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin Avrupa Topluluğu İstitistik sınıflandırmasına göre yapılmasını esas alan NACE sistemine onlarca ilin oda ve borsalarından yükselen ses, sistemi kilitledi.
Geçen gün bu sarsıntının ilk sinyalini vermiş, TOBB’a ulaşan 18 bin itirazdan sözetmiştim.. Aslında itirazlar NACE uygulamasına değil, mesleklerin adil gruplandırılmamasına yönelikti.
Belli ki, TOBB bir takım alışkanlıkları yıkmaya çalışıyor..
Derken, TOBB’un bu talebi dünkü bakanlar kurulu toplantısında ele alındı. Bakanlar Kurulu, oda borsa seçim takviminin Mayıs ayında başlamasına, TOBB Genel Kurulu’nun da Ağustos ayında yapılmasına karar verdi.
Bu, şu demek:
İTSO seçimleri Mayıs ayında programa alınacak..
İTSO, yeniden seçim tarihi belirleyerek üyelerine duyuracak..
Hayırlısı olsun!
Yalnız edindiğim bilgilere göre, meslek grupları NACE’ye ilişkin itirazların düzeltilmesi için ‘hakkaniyet’ ölçüsü arıyor.. Adil bir düzenlemeden sözediyor..
Olaya, İskenderun yönüyle ele alacak olursak, meclis üyesi olmak isteyenler çalışma olanağı açısından vakit kazandı..
Ancak, 4 aylık ertelemeye rağmen “gereği yoktu” ifadesini kullanan da var, ‘faydalı oldu’ diyen de.. Yine de bazı soru işaretleri var. Şöyle ki;
– AB normlarına göre bu değişim nasıl olacak?
– Diyelim ki itirazlar kabul edildi, ölçü nedir?
– Kaldı ki, itirazlar odağında ‘haklısın’ denilen meslek grupları hangi olanaklara sahip olacak?
– Gerçek anlamda, meslek komitelerinde firmaların bütünlüğü sağlanacak mı?

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.