“ÜRETİCİ PERİŞAN OLACAK”

“ÜRETİCİ PERİŞAN OLACAK”
Üreticilere, tohum, gübre, ilaç ve fide başta olmak üzere çeşitli tarım girdilerini sağlamakla görevli Ziraat Bayilerinin yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak amacıyla Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından düzenlenen 3. Ziraat Bayileri Zirvesi Rixos Otel’de 4 – 6 Ocak 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Zirveye Hatay’dan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever, Zudak Başkanı Ercan Tenekecioğlu, Zudak 2. Başkanı ve Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Zir. Müh. Mevlüt Coşkun ve Zudak Genel Sekreteri Cevdet Hamurcu katıldı.
İlimizi temsil eden heyette bulunan Zudak 2. Başkanı ve Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Zir. Müh. Mevlüt Coşkun zirveyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; “Toplantı diğer senelere göre daha sönük ve amacının dışında gerçekleşti. Bugüne kadar yapılan toplantılarda bakanlığın temsilcileri müsteşar bazındayken bu sene müdürlerin yollanmış olması dikkat çekiciydi. Tarım açısından geldiğimiz noktaya baktığımız zaman durumun ciddiyeti ortada. Antalya’dan Hatay’a kadar sektörde gerek komisyoncular, gerekse ihracatçılardan ve hatta ziraat bayilerinden çok sayıda iflas olduğu sayıları ile ortaya koyuldu” diyerek tepkisini ortaya koydu. Zirvedeki tek sevindirici haberin Ziraat Bankası aracılığıyla üreticilere faizsiz kredi kullandırılacağı olduğunu belirten Zudak 2. Başkanı ve Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Zir. Müh. Mevlüt Coşkun; “Çözüm önerilerinde ise doyurucu olan tek öneri ziraat bankalarının yüksek ölçekte faizsiz kullandıracağı krediydi. Aksi takdirde sektörün ayağa kalkmasının çok zor olduğu görüşünde hem fikir olundu. Tarım açısından geldiğimiz noktaya baktığımızda özellikle bizi ilgilendirdiği için turunçgil tarımının ne hale geldiği ciddi şekilde oturulup konuşulmalı ve geç olmadan önlemler alınmalıdır. Gelecek sene turunçgil ürünlerinin ihracatına teşvik olmadığı yetkililer tarafından her ortamda vurgulanmaktadır. Ürünün yok dediğimiz senede ayağa düşüp başında kalması çürümesi gelecek sene için endişelerimizi daha da artırmaktadır. Turunçgil sektörünün ortak paydaşları olan başta üreticiler, üretici birlikleri, daha sonra paketlemeciler, tüccarlar ve ihracatçılar birliği gibi kuruluşları bir araya getirip çok geç kalmadan stratejik bir planlama yapılmalıdır. Bu oluşumun Dörtyol’da yapılması için Hatay Ziraat Mühendisleri odamızla birlikte planlamalara başladık. Bu yapılacak olan etkinliklerde Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odamız başta olmak üzere bütün kurumlarımızın desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.