YILMAZ AKPINAR YAZDI..
İskenderun Belediye Meclisi, gündeminde bulunan 12 maddeyi görüşmek üzere toplandı. Gündem dışı konuşmalarda ‘dikey büyüme’ ele alındı, kentsel dönüşümün startı Numune Mahallesi’nden verildi..
Aslında bu cesur çıkışı yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ile CHP Meclis Üyesi Ali Çıtanak idi.. Farkındalıklarını konuşturdular..
Daha ilk günden beri Numune Mahallesi’ndeki heyelan bölgesinin riskini anlattılar.. Kentsel dönüşümün detaylarını etkileyici ifade biçimiyle şekillendirdiler.. Nasıl mı?
Hatırlayın.. Eski sebze hali yıkılmış, arazi kentsel dönüşüm ışığında heyelan bölgesinde ikamet edenlerin ikametine açılacaktı..
Belediye idaresi, kat karşılığında konutların yapılmasını teklif etti..
Doğan Erten ve Ali Çıtanak itiraz etti..
Önce AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten’i dinleyelim.. Dedi ki:
“- Kat karşılığı düşüncesiyle, belediyenin eline geçmesi planlanan konut sayısı azalacak.. Oysa gecekondu bölgeleri çoğunlukta.. Olaya sadece Numune Mahallesi olarak bakmayalım. Kent Mahallesi’ni de içine alacak bir uygulama başlatalım. Doldur/boşalt yönüyle, 260 konutun yapılacağı bloklarda transferleri sağlayalım. Önce tespitte bulunalım. Maliyeti hesaplayalım. Yanılmıyorsam, 13 milyon lira gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Belediye bu hizmetin üstesinden gelebilir. Kat karşılığı yapmaktansa, belediye bu işi ihale etsin. Hatta yoğunluğu artırıp, ilave katlar yapalım.”
Bu mertçe düşüncenin sonuna kadar arkasındayım..
Elinizde bir arazi varsa; verin ihaleye, konutların tamamına vakıf olun!
GAYRİMENKULLERİN SATIŞI İÇİN GÜN DOĞDU!
Doğan Erten fitili ateşleyince, her meclis oturumunda Numune Mahallesi’nin geleceğine dair önemli fikirler ortaya koyan CHP Meclis Üyesi Ali Çıtanak da omuz verdi. Çıtanak, “Kat karşılığı olmaz. İhale yolu, daha doğru ve belirleyici olur” diye konuştu. Aslında mecliste ortaya konan güzel fikirler, önemli bir konuya tekrar gündeme taşıdı.. Hatırlayın;
İdarenin, ortaya proje sunmadan sürekli “gayrimenkulleri satalım” düşüncesine, meclisteki çoğunluk çok sıcak bakmıyordu..
Kaldı ki, idarenin son dakika dayatmalarına karşı, farklı tarihlerdeki iki oturumda da çoğunluk gayrimenkul satışlarına ‘red’ verdi.
Gerekçelerinde haklıydılar.. Çünkü her seferinde, “Projeyi görelim” diyen bir irade vardı.. Dünkü oturumda ise Doğan Erten ile Ali Çıtanak, Numune örneği için ‘gayrimenkul’ satışlarına ‘yeşil ışık’ yaktı.. Dediler ki:
“- Eski sebze halinde yapılması planlanan konutların ihalesi ve yapım işi için para aramaya gerek yok. Bugün ortada çok güzel bir proje var. Şimdi tam zamanı. Belediye, elindeki gayrimenkulleri bu hizmet için satmalı.. Bu konuda kendilerine destek veririz.”
Meclisteki konuşmalar, aylar önce yazdığım her satır için beni haklı çıkardı..
Demek ki neymiş? Ortada somut ve kalıcı bir proje varsa, meclis üyeleri idareye ‘yanındayız’ mesajı verebiliyormuş..
AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Dönmez’in de dediği gibi;
“- Daha sırada Meydan Mahallesi ile tepeler var.. İskenderun’un geleceği için adım atmaktan korkmayalım..”
Bütün mesele bu.. Korkarak iş yaptığımız sürece, adım atmamız zorlaşıyor..
Bazen de; söylenen sözlerle, ortaya konan yaklaşımlar arasında çelişkiler yaşanıyor.. Örnek mi?
TEKNOLOJİ GELİŞTİ, KORKMAYALIM!
Oturumda, 1.mıntıka 699 nolu parselin ticari alan Emsal:8 ve H Max:35,5 metre olacak şekilde plan değişikliğinin yapılması ile ilgili yazılı önerge hakkındaki İmar Komisyonu raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
699 nolu parselden kastım, Murat Aykut’un Tayfur Sökmen Caddesi üzerindeki arazisi.. Meclis Üyesi Ercüment Kimyon, uygulamaya itiraz etti.
Emsal:8 ile ilgili çekincileri olduğunu söyledi, yüksekliğe vurgu yaptı..
Kimyon’un yaklaşımına Meclis Üyesi Doğan Erten tepki gösterdi. Erten, “İtirazlarla İskenderun’un geldiği konum ortada.. Bırakın İskenderun büyüsün artık. Yatırımcı, bugün arazisinin yüzde 67’sini terkediyor. İki ihtimal var.. Ya, bitişik nizam uygulamasıyla yapacağı konutları Tekel binalarına dönüştürecek ya da dikey büyümeyle modern bir yapı oluşturacak. Anlamakta güçlük çekiyorum. Neden arazileri boğuyoruz? Neden dikey büyümeden, yükseklikten korkuyoruz? Tutturmuşlar rant olacak.. Olsun! Babamın yeri mi? Hem kime ne? Bugün yatırımcı, 17 bin metrekareye inşaat yaparak, dikey büyümek istiyor. 21 bin metrekareye ‘depo’ şeklinde konut yapmaktan iyidir” diye konuştu. Meclis Üyesi Ahmet Dönmez de, ‘çekinmeyin, izin verin’ sözleriyle idarenin ‘cesur’ olması gerektiğini anlattı.
Dönmez, “Teknoloji sürekli gelişiyor. Teknoloji geliştikçe, mimari yapıların standartları da gelişiyor.. Kaçış yok! Ankara’da, İstanbul’da, Mersin’de ve birçok şehirde dikey büyüme aldı başını gidiyor. Biz, burada emsal değerini artırmaktan korkuyoruz. Yatırımcıya 11 kat müsaade vermekten korkuyorlar, ama sahil bandında 12 katlı binalar var.. Bu standardı değiştirmeliyiz. İskenderun, dağ ile deniz arasında sıkıştı, kaldı.. Verin yoğunluğu, İskenderun rahat nefes alsın!” açıklamasında bulundu.
Durum bu kadar net.. Nostaljik mızmızlığın alemi yok!
DESTEKLİYORUZ DEDİ, RED VERDİ!
Bu arada, AK Partili Dönmez’in bir iddiası gündeme ‘şak’ diye oturdu.
Dönmez, revizyon imar planını hazırlayan firmanın ‘kat yoğunluğu vermeyin’ şeklinde baskı gördüğünü ileri sürdü.
Yalnız ilginçtir ki, Dönmez’in açıklamasından sonra yapılan oylamada, Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, “Asılsız bir söylemdir. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Bizler yatırımcıyı destekliyoruz” demesine rağmen, kendi grubundaki meclis üyesinin bir çoğuyla ters düşerek, kat yoğunluğuna ‘Red’ oyu verdi. Hatırlayın, bir vakit ‘sağlık yatırımlarını destekliyoruz’ diyen Civelek, Onkoloji arazisi için de ‘Çekimser’ oyu kullanmıştı.
VARSA SORUNUNUZ, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN!
Meclis üyeleri Ercüment Kimyon ile Garip Şandır’ın, “Çöp fabrikasında ayrıştırma var bertaraf tesisi yok. Sizleri rakamlar konusunda yanıltıyorlar” tepkisi üzerine konuşan, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, “Çöp fabrikasını kurmakla kötü mü yaptık? El vicdan yahu! İskenderun’da vahşi depolama nedeniyle yaşanan çöp sorununu çözdük. Varsa sıkıntınız, savcılığa gidin, suç duyurusunda bulunun” diye konuştu.
Bir es verip, konuya girmek istiyorum..
AMAÇ ÇÖP TOPLAMADIR!
Bu arada Garip Şandır’ın, ‘Çöp fabrikasında taş kırma ünitesi kurulacak’ söylemine de, Başkan Civelek “Yok öyle birşey. Kiracının kiracısı olmaz. Firmanın kırma taşla işi olmaz. Amaç çöp toplamadır” karşılığını verdi.
AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten de, “Konu mahkemelik. Valiliğin onay verdiği, ileri teknolojideki entegre tesisin yatırımları sürüyor. Konu yargıdayken, bugün tesis üzerinden konuşmak doğru değil” ifadesini kullandı.
VİCDANİ DEĞİL!
Otogar’daki bir büfede işletmecilik yapan Zekeriye Kanat ile ilgili konunun gündeme gelmesi üzerine, Belediye Mali Hizmetler Müdürü Halim Öztaş, belediye gayrimenkulleri kira ihaleleri ve ruhsat iptal sürecini anlattı. Zekeriya Kanat’ın ruhsata aykırı işlemden defalarca ikaz edildiğini, ceza yazıldığını, ruhsat iptaline gidildiğini belirten Mali Hizmetler Müdürü Halim Öztaş, Bakanlık ve Valilik soruşturmalarının belediye lehine sonuçlandığını kaydetti.
Öztaş’ın açıklaması üzerine söz alan CHP Meclis Üyesi Mustafa Özen, “Hiç kimse ihaleyi bozma hakkına sahip değil. Rakamlarla süreci baltalıyorlar. Bu durum hukuki olsa bile, vicdani değildir” şeklinde konuştu.
DENETİM KOMİSYONU’NA 3 ÜYE..
Denetim Komisyonunda görev yapmak üzere üye sayısının belirlenmesi ve üye seçimi ile ilgili Yazı İşleri Müdürlüğü teklifini görüşen Meclis, gizli oylama ile Denetim Komisyonu’nu Belediye Meclis Üyeleri Hayati Çepni(CHP), Mustafa Alper Menteşoğlu(CHP) ve Nejdet ÇengeL(AK PARTİ) olarak belirledi. Meclis oturumunda görüşülen diğer maddeler, bütçe ve imar komisyonuna havale edildi.