“İntiharları önlemek için devlet politikası şart”

“İntiharları önlemek için devlet politikası şart”
Türkiye İntiharı Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Işık Sayıl, çeşitli eğitim ve seminer faaliyetleri için İskenderun’a geldi. Sayıl, Belediye Kültür Sarayı’nda “Çocuk ve Ergen İntiharı” konulu seminer verdi. Seminere, İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Muharrem Keleşoğlu ile tüm okul müdürleri ve rehber öğretmenler katıldı.
Prof. Dr. Işık Sayıl, ergen intiharlarında bir çok faktörün bir arada rol oynadığını söyledi. Ruhsal bozuklukların, ailevi sorunların ya da stresli yaşantıların ve çevresel faktörlerin intiharlarda rol oynayabildiğini belirten Sayıl, intiharları önleme çerçevesinde tüm dünyada çalışmalar yapıldığını kaydetti. Çok sektörlü çalışmaların esas alındığını, intiharı önleme çalışmalarının hekimlerin, psikologların işi olmadığını ifade eden Sayıl,
“Bu iş rehber öğretmenlerle, sosyal hizmet uzmanlarıyla ve toplumla, yöneticilerle, devletle işbirliği içinde yapılabilir. Her şeyden önce intiharları önlemek için bir devlet politikası üretilmeli” dedi.
”Ümitsizliğin çok tehlikeli olduğunu, insanın her şeyini kaybetse dahi çaresi olduğunu ama ümidini kaybeden insanın her şeyini kaybetmiş demek olduğunu” anlatan Sayıl, o yüzden ümitsizlik yaşayanlarla bu konuda çeşitli çıkış yolları üzerinde görüşmeler ve yönlendirmeler yapmanın çok yararlı olduğunu bildirdi.
İntiharın bir hastalık olmadığını, bir davranış şekli olduğunu söyleyen İntiharı Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Işık Sayıl, “İntihar bir davranıştır, hastalık değildir. İntihar her zaman bir davranış olarak da ortaya çıkmaz, bazen de planlanan bir kurgu, bir düşünce olarak da gündeme gelir. Bu nedenle intiharların yalnızca ölümle sonuçlanan bir olgu olarak değil, bir girişim, bir düşünce, bir tehdit olarak da karşımıza çıktığını görüyoruz. İntihar davranışı bir dikkat çekme olgusu değildir. Çünkü intihar insanın en değerli hayatını ortaya koyduğu, ondan vazgeçtiği bir durumdur. Bunu bir dikkat çekme olgusu olarak gündeme getirmek çok yanlıştır. 2011 kayıtlarına göre ülkemizde 2 bin 933 kişi intihar ederek yaşamlarına son vermiştir. Bunun 2 bin 73′ü erkek, 860′ını bayanlar oluşturuyor. Bu rakamı biraz daha büyütmemiz gerekiyor. Nedeni ise, bazı intihar olayları aileler tarafından saklanıyor. İntiharlar hiç sınır tanımaz; zengin, fakir tanımaz, her statüde her meslekte görülebilen bir olgudur. Bir kişi eğer intihar etmek veya kendini öldürmek istediğinden söz ediyorsa, bunu ciddiye almak gerekir. Ülkemizde son yıllarda intihar büyük sorun olmaya devam ediyor” diye konuştu.
Seminerin sonunda, İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Muharrem Keleşoğlu, Prof.Dr. Işık Sayıl’a plaket takdim etti.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.