“Hatay’da tarım sektörü büyük bir ivme kazanacak”

“Hatay’da tarım sektörü büyük bir ivme kazanacak”
Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun İlçe Tarım Müdürü Osman Hatlar ile birlikte Gökmeydan ve Üçgülük beldesinde muz üreticiliği yapan üreticiler ile görüşerek sorunlarını dinledi.
Muz üretimi yapılan seralarda incelemelerde bulunan Vali Lekesiz, Her zaman üreticiye destek verdiklerini belirterek, “Sizler için buradayız. Dünya piyasalarını analiz eden, ülke ve bölge insanlarının nelere ihtiyacı olduğunu bölgemizde en iyi neler yetişir bunların analizini yapıyoruz. Teknik olarak da il tarım müdürlerimiz ve diğer unsunlar sanki kendi bahçeleriymiş gibi bu bahçeleri gelip takip etmek zorundalar. Bunlar sıfır riskle güçlendirilmeli ki diğer hemşerilerimiz de bu işlere yönelebilsin. Bu örneklerin bu bölgede çok daha fazla olması lazım. En ufak bir hastalık ve yanlış sulama gibi bir durum olursa hemen bunlara ekiplerimizin müdahale etmeleri lazım. Üreticilerimiz de tembellik etmeden bu ürünlere gözü gibi bakmalı.ve seraların iç ve dış sıcaklıkları kontrol edilmeli verilen dereceye göre muz fidelerinin ve ağaçlarının sağlıklı bir şekilde büyüyerek veremli ürünler almalarını sağlamalıdırlar” dedi.
Vali Lekesiz, “İlimizde insanımızın yaklaşık yüzde 30’u tarım sektöründe istihdam ediliyor. Tarım sektörünün Hatay’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na yaptığı katkı yüzde 20 oranında. İlimizin 2000’li yılların hemen başında bir yılda elde ettiği tarımsal üretimin parasal karşılığı yaklaşık 565 milyon lira iken 2011 yılı sonu itibarı ise bu rakamın 3 milyar lirayı geçtiğini görüyoruz” dedi. Vali Lekesiz, geleneksel tarım yöntemleri ile 10 dönümlük araziden yılda 5 -6 bin lira gelir elde edilirken, planda önerilen yöntemlerle tarım yapılan 10 dönümlük muz serasından ise yılda 50-55 bin lira gelir sağlandığını kaydetti.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.