Karahüseyinli’de eşitlik ilkesine ne oldu?

Karahüseyinli’de eşitlik ilkesine ne oldu?
Yılmaz AKPINAR yazdı..

OTELE MAHKEME ŞOKU!

Dün edindiğim iki haber, gündemi sarstı..
Birincisi; Karahüseyinli’de yapılması planlanan 5 yıldızlı otelin iptaline, Hatay İdare Mahkemesi’nin başkan ve iki üyesi ‘iptal’ kararı verdi.
Hem de oy birliğiyle.. İçeriğini GÜNEY’in sayfalarında okumuş olmalısınız.
İkincisi, Karahüseyinli Köyü Arsuz yolu güneyinde kalan kısmıyla ilgili 1/5000 ve 1/1000 ölçekli revizyon ve ilave nazım imar planının onayı ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi hakkındaki imar komisyonu raporu yetişmediğinden, mecliste görüşülememişti.
Peki, rapor o gün kabul edilseydi, ne olacaktı?
İmarsız arazi sahibi olanlar, yıllar önce imar hakkını elde eden vatandaşlarla aynı hakka kavuşacaktı. Şöyle ki; elindeki tüm birikimleri, (rakamla 120 bin lirayı) imarlı araziye harcayan vatandaş, 20 bin liraya satın alınan imarsız arazi sahibiyle aynı hakkı paylaşıyor. Yani?
Yanisi şu:
Arazilere 3 kat konut yapma izni verildiğine göre, 20 bin liraya imarsız arazi alan mülkiyet sahibi artı değer kazanıyor..
Bu durumda mağdur olan vatandaş soruyor:
“Eşitlik İlkesi’ne ne oldu?
Kaldı ki, İskenderun Belediyesi’nin ortaya koymaya çalıştığı hükümler, yakın bir zamanda Arsuz ilçesine geleceğini etkileyecek..
Çünkü, büyükşehir kapsamında Karayüseyinli mıntıkası, tamamıyla Arsuz’a bağlanacak.. Oysa, Arsuz’un kaderi, bugün İskenderun Belediyesi’nin elinde..
Düşünsenize.. Denizciler’de 14 kat imar izni verildiği, İskenderun’da dikey büyümeyi konuştuğumuz bir dönemde..
Arsuz’a aynı belediye 3 kat imar izni veriyor..
Halbu ki, İskenderun için Mustafa Kemal Mahallesi neyse, Arsuz için Karahüseyinli de ‘dikey büyümenin’ merkezi kabul ediliyor..
Madem yoğunluk Karahüseyinli’ye doğru yol alıyor..
O halde, imarı 3 kat yoğunlukla sınırlı tutmak da neyin nesi?
Kaldı ki, bugün mecliste alınan kararlar doğrultusunda 11 ila 15 kat arasında kat yoğunlukları verilmeye başlandı..
İdarenin bu tutumu, ileride Arsuz’a haksızlık yaratmayacak mı?
Bugünden, İskenderun eliyle Arsuz’un geleceğini tıkamak ne kadar doğru?
Sizce normal bir durum mu bu?
Elbette normal değil ama algı bu..
İskenderun’da 10 yıl sonra nüfusun 1 milyonu aşacağını konuşuyoruz ama Karahüseyinli’de 6 kat ya da 10 kat imar izni verilecekken, 3 katla sınırlı tutuyoruz?
Olacak şey değil.. Bana sorarsanız, böyle bir uygulama, kentsel dönüşümün ruhuna aykırıdır. Arsuz’un 50 yıllık gelecek hesapları, 3 kat yoğunluğun kimyasıyla örtüşmez.. Hem, madem imarsız arazi sahibine 3 kat yoğunluk vereceksiniz, o halde imar hakkına sahip vatandaşa neden 6 katı çok görüyorsunuz? Bu durum bana, mevzi imarını andırıyor..
Listeyi sayfalarca uzatmak mümkün..
Bu yol, çözüm için seçilmesi gereken yol mudur, bilemem..
Ama, düşük yoğunluğun bir yol olmadığı kesin..

ŞARTLI EVET DİYENLER HAKLI MI ÇIKIYOR?
5 yıldızlı otel konusundaki hassasiyetimi biliyorsunuz.. Meclis üyeleri de, aynı hassasiyetle her 5 yıldızlı yatırıma ‘evet’ diyerek, girişimcilere yol verdi..
Aslına bakarsanız, her ‘evet’ dediğimiz yatırım projesinin ucu hüsranla sonuçlanıyor.. Karahüseyinli yatırımına ‘şartlı evet’ diyen meclis üyeleri bugün galiba haklı çıkıyor.. Çünkü, ortada bir ‘hukuki sakatlık’ olmasına rağmen, idarenin direnci sürdü.. Bu sebeple, iyi niyetle verilen her ‘evet’ bugün yargıdan dönüyor.. Niye, neden, niçin?
Oysa, o gün Arsuz yolunun denize bakan arazileri için ‘oteller bölgesi’ şeklinde bir karar alınmış olsaydı, bugün belki de Hatay İdare Mahkemesi’nin iptal kararını tartışmayacak olacaktık..
Yanılıyor muyum?

Önceki İçerikHayırlı teskereler!
Sonraki İçerik“Ateşle şaka olmaz”
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.