İGEV’e hayırlı olsun..

Yılmaz AKPINAR yazdı..
İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan 11 maddeyi görüşmek üzere toplandı. Meclise, Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’in Ankara’da olması nedeniyle Ahmet Birsel Aktaş başkanlık etti.
Mecliste yine gündem dışı konuşmalar damgasını vurdu. Büyükşehirin kapsamıyla ilgili meclis üyeleri bilgi sahibi olmak isterken, İskenderun’a bağlanan beldelerle birlikte revizyon imar planı hususunda yaşayabileceği uyum sorunu tartışıldı. Oturumda ayrıca, İGEV’in talep ettiği arsanın satışıyla ilgili meclis üyelerinden oy çokluğuyla ‘evet’ kararı çıktı.

ESKİ ESERLERİ KORUYALIM
DP Meclis Üyesi Ali Kılıç Çirkin konuşmasına, eski eserlerin korunması yönünde yapılması gereken çalışmalar yönüyle başladı. Çirkin, “İskenderun’da sayısız tarihi eserler var. Bunların Avrupa modeli kapsamında korunmasını öneriyorum. Eserlerin bozulması, yüreğimizi sızlatıyor. Madem Avrupa ülkeleri bu konuda çok başarılı, biz neden aynı uygulamaya yönelmiyoruz? Bizler de eski eserlerimize katkı sunalım, koruyalım” diye konuştu.
İGEV’e hayırlı olsun..
MUSTAFA ŞİŞMAN’A BAŞARILAR..
Adalet ve Kalkınma Partili Belediye Meclis Üyesi İrfan İsmetoğlu’nun istifa etmesi üzerine, yerine sıralama gereği gelen AK Parti Belediye Meclis Üyesi Mustafa Şişman da meclis oturumuna katıldı. Başkan Vekili Ahmet Birsel Aktaş başta olmak üzere; siyasi partilerin grup başkanvekilleri, Adalet ve Kalkınma Partili Belediye Meclis Üyesi Mustafa Şişman’ı kutlayarak, başarı dileğinde bulundu.

BELDELER SIKINTI YAŞAMASIN
CHP’li meclis üyesi Mustafa Özen, Resmi Gazete’de yayınlanan büyükşehir kapsamında bazı endişileri olduğunu vurgulayarak, “İskenderun’da revizyon imar planı bitmek üzere. Yalnız büyükşehir kapsamında İskenderun’a bağlanacak olan 5 beldemiz var. Tüm bu belediyeler kendi imar planını bitirmiş durumdalar. Yarın, burada yaşayan vatandaşlarımızın bir sorun yaşamasını istemeyiz. Kamu hizmetleri zarar görsün istemeyiz. Bu konuda gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyorum. Bir uyum şekli gerekiyorsa, hemen başlayalım” ifadesini kullandı.

KALDIRIMLARI KAPATMAYALIM
MHP’li Garip Şandır ise, büyükşehir kapsamında yöneticilerin sessizliğine vurgu yaptı ve ekledi: “İş işten geçti. Belediye yeterince cesur davranamadı.”
Şandır ayrıca, eski adliye binası civarında yapılan bir inşaatın kaldırımı işgal ettiğine işaret ederek, “Neredeyse 3 metre yol işgal altında. Görüntü çok çirkin. Benzerini eski bit pazarında yapılan kafetarya projesinde yaşıyoruz. Kaldırımdaki paneller yüzünden vatandaş yürümekte güçlük çekiyor, trafik akışı zorlanıyor” diye konuştu.
İGEV’e hayırlı olsun..
BELDELERLE NE KADAR UYUMLUYUZ?
Meclis Üyesi Ercüment Kimyon ise konuşmasında, “İstanbul’da akıllı kentlerde kentsel dönüşümü anlatan bir toplantı yapıldı. Ancak, edinilen bilgileri bizimle paylaşan olmadı. Yarın beldeler bizden yetki isteyecek. Beldelerin imar planı ile İskenderun revizyon imar planı ne kadar uyumlu, bunlara bakmalıyız. Ayrıca, E-91 karayolu üzerindeki su şebekesi çalışması sırasında 1.5 metreden balçık çıkıyor. Bilimsel bir çalışma yapılmış mıdır, merak ediyorum. Bu arada idareden bilgi edinmek için fotokopi evraklarına 27 lira ödüyoruz. Sosyal demokrat belediyesine bu tarz bir yaklaşım yakışmıyor” diye konuştu.

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPALIM
CHP Meclis Üyesi Kemal Sonay açıklamasında, Çukurova Belediyeler Birliği’nde yapılan toplantıya değindi. Sonay, “O toplantıya meclis üyesi arkadaşlarımla birlikte katıldım. Önemli bilgiler edindik. Bir rapor hazırlayıp, mecliste detaylarını paylaşacağım. Yalnız önemli olan şu.. Kentsel dönüşüm hakkında çok bilgi sahibi değiliz. Sadece meclis değil, kamuoyu ve STK’ları da bilgilendirmek lazım.. O bakımdan Kentsel dönüşüm ve büyükşehir kapsamında aydınlatıcı bilgiler ışığında brifing verilmesini öneriyorum” ifadesini kullandı.
İGEV’e hayırlı olsun..
PAYAS’I BİLE ÖRNEK ALAMADIK!
Büyükşehir ile ilgili tartışmalar üzerine söz alan AK Parti Grup Başkan vekili Doğan Erten, “Biz iktidar olmamıza rağmen, büyükşehir kapsamının getirisi veya götürüsü hakkında pek bilgi sahibi değiliz” dedi ve ekledi:
“Sürekli kendimizi eleştiriyoruz. Bir kaşık suda fırtınalar koparıyoruz. Bugüne dek, vekillerimiz dahil çok kapsamlı bir konuşma yapmadılar. Evet, hiçbirimiz yeterince bilgi sahibi değiliz. İskenderun yeterince ses vermedi. Payas’ı bile örnek alamadık.. Demem o ki, geç kaldık. Atı alan Üsküdar’ı geçti. Ercüment Bey’in söylemlerine katılıyorum. Bütünlük açısından İskenderun ve beldelerin imar planı uyumlu olmalıdır.”

YAPIM İŞİ AYRI, PROJE İŞİ AYRI
Mecliste tartışılan bir diğer konu, belediyenin 2012 yılı bütçesinde toplam 6 milyon 150 bin liralık ödenek aktarmasının yapılması ile ilgili teklif hakkındaki komisyon raporuydu. Ercüment Kimyon, elektrik alımları tertiplerine 2 milyon lira aktarılmasını eleştirdi. Alımların planlı programlı olmadığına vurgu yapan Kimyon, “Performans görevlerinde yapım işi ayrı, proje işi ayrı gösteriliyor. Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.
Meclis Üyesi Ali Kılıç Çirkin ise, birçok kalemde giderlerin son 20 güne aktarılmasını doğru bulmadığını söyledi. AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ise, “20 günde ihaleye çıkılmaz Yayın tarihi kanunen uygun değil” ifadesini kullandı. Konuşmalar üzerine söz alan İskenderun Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Halim Öztaş, “Bütçeyi yüzde 85 oranında gerçekleştirdik. Tüm müdürlüklerin talepleri doğrultusunda ortaya çıkan oranları denkleştirmeye çalıştık” diye konuştu.

FİRMAYLA TAAHHÜTNAME YAPTIK
Modernevler Mahallesi, Sakarya Mahallesi ve Yunusemre Mahallelerinde yer altı kablo çalışmaları yapılması ile ilgili belediyemiz ile yüklenici firma arasında yapılması istenen protokol üzerine konuşan Kimyon’un “Çalışma çoktan başladı. Sözleşme neden yeni imzalanıyor?” sözleri üzerine yanıt veren Fen İşleri Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, “Firma, süreli iş yapıyor. Bu ayın sonunda bitirmesi gerekiyor. Zaten geç kalınmış bir çalışma.. Hem firma iş yapsın, hem de vatandaş mağdur olmaması için, bozulan yerlerin yapılacağına dair
taahhütname hazırladık, imzalattık. Bir sorun yok” ifadesini kullandı.
İGEV’e hayırlı olsun..
İGEV’E ARAZİ, OY ÇOKLUĞUYLA..
Mülkiyeti Belediyeye ait Şevre Mıntıkası 84 nolu parselin satışı ile ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğü teklifi hakkındaki plan ve bütçe komisyonu raporu, işaret usulü ile yapılan oylamada oy çokluğu ile kabul edildi.
Arazinin konut alanı olması dolayısıyla ‘eğitim alanı değişikliği’ yapılmadan satışa sıcak bakmadığını söyleyen Kimyon ve DP grubu ‘ret’ oyu verdi.
CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan, “İGEV’in manevi kefiliyiz. AKAD ve Cemevi örnekleri karşımızda. Güzel hizmetleri görmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. İGEV’in güzel projesi de yakında şekillenecek” diye konuşurken, AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ise, “İGEV’e yer verilmesi konusunda hem fikiriz. Burada güzel hizmetler verilecek. Kendilerine güveniyor ve inanıyoruz. AK Parti grubu olarak her zaman yanlarındayız” ifadesini kullandı.

GÜZEL ESERLER ORTAYA ÇIKIYOR
Belediye Başkan Vekili Ahmet Birsel Aktaş da, 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen 30 maddelik İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 64.yıldönümünün kutlandığını belirterek, “Temel ilkelerin altında tüm insanların mutlu, özgür ve barış içerisinde yaşamasını diliyoruz. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ ilkesine tabi kalmak üzere” dedi.
İskenderun’da ductil içmesuyu şebeke döşenme çalışmalarının iyi bir şekilde ve süratle devam ettiğini belirten Başkan Vekili Ahmet Birsel Aktaş, kendisinin de çalışmaları yerinde incelediğini söyledi.
Başkan Vekili Ahmet Birsel Aktaş ayrıca, yapımı süren İskenderun Cemevi’nin gündeme gelmesi üzerine de, burada eser ortaya çıktığını, AKAD’ın Kültür Merkezi’nin temelinin atıldığını, İskenderun’un kültür mozaiğine çok uygun şekilde yapılmaya devam edeceğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

ÖNERGENİN CEVABI BEKLENECEK
Oturumda ayrıca, Envitec Firmasına İskenderun Belediyesince tanınan kullanım hakları ile ilgili inceleme ve araştırma soruşturma komisyonu oluşturulması hakkındaki yazılı önerge MHP’li Garip Şandır tarafından geri çekildi. Şandır, önergeye verilecek cevabı beklediklerini söyledi.
Bu arada, Karahüseyinli Köyü Arsuz yolu güneyinde kalan kısmıyla ilgili 1/5000 ve 1/1000 ölçekli revizyon ve ilave nazım imar planının onayı ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi hakkındaki imar komisyonu raporu gelmediğinden görüşülemedi. Oturumun son iki maddesini oluşturan Aşkarbeyli Mıntıkası 6215 nolu parselde kaks sabit kalacak şekilde ticari H:Max 10 kat ve E=5 olarak plan tadilinin yapılmasıyla ilgili yazılı önerge hakkındaki imar komisyonu raporu ve 1. Mıntıka 699 nolu parselin ticari alan Emsal=8 ve H Max=35,5 metre olacak şekilde plan değişikliğinin yapılması ile ilgili yazılı önerge hakkındaki imar komisyonu raporu gelmediğinden görüşülemedi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.