İskenderun Limanı dünya ile buluşuyor

İskenderun Limanı dünya ile buluşuyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Kapılardan doğrudan doğruya Suriye halkına, ya da Suriye üzerinden transit olarak körfez ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ticari aktivitenin alternatifini oluşturmaya çalıştık. O alternatif güzergâhlardan bir tanesi İskenderun Limanı’dır, diğeri de Mersin” dedi. Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte katıldığı, Limak-Port İskenderun Limanı’nda Ro-Ro seferlerinin başlaması dolayısıyla düzenlenen törendeki konuşmasında, Türkiye’nin bölgesel ve küresel entegrasyonda merkezi bir rol oynayan, batıyı doğuya, kuzeyi güneye bağlayan önemli bir enerji, ticaret ve ulaştırma ağlarına sahip ülke olduğunu söyledi.

GEÇMİŞTE YAŞANAN SIKINTILARDAN HERKESİN DERS ALMASI GEREK!
Türkiye’nin, doğu ve batı arasındaki yaklaşık 1 milyar dolarlık ticaret hacminin dağıtım merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu anlatan Yazıcı, “Avrupa, Balkanlar, Karadeniz, Kafkasya ve Ortadoğu gibi dünya ekonomisinin geleceği açısından ciddi açılımlar vaat eden bölgeler arasındaki mal ve hizmet akışlarının bağlantı merkezinde bulunmaktayız” dedi.
Türkiye’nin stratejik konumunu ve Akdeniz’in tarihteki önemini de anlatan Yazıcı, verdiği örneklerle lojistiğin ticaret hayatındaki önemine değindi.
Yazıcı, hükümetin bir potansiyeli keşfedip onun aktif hale getirilmesini sağladığını belirterek,
“Kamunun yapması gerekeni kamu yapıyor, özel sektörün yapması gerekende de özel sektörü destekliyor, onların önündeki engelleri kaldırıyoruz. Türkiye’yi 10 yıldır yönetirken, o günden bugüne getirirken her alanda bu ülkeye sağladığımız katma değerin altında bu düşüncemiz yatıyor. Bir zamanlar Türkiye’de kamuya ait her şeyin, her ne pahasına olursa olsun korunmasının ve muhafaza edilmesinin milliyetçilik olarak telakki edildiği bir dönem ve süreç vardı. Bir de bunları hizmete dönüştürmek var. İnsanımızın hayat standartlarını yükseltmek ve Türkiye’de gayri safi milli hasılayı artırmak, fert başına milli gelirimizi daha üst seviyelere taşımak için potansiyeli harekete geçirmek var. Bunu anlamaktan uzak duruyorlardı. Böyle bir sürecimiz vardı” diye konuştu.
Verdiği örneklerle geçmişte yaşanan sıkıntıları anlatan Yazıcı, süreçlerden herkesin ders alması gerektiğini söyledi.
İskenderun Limanı dünya ile buluşuyor
TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNE HERKESİN KATKI SAĞLAMASI LAZIM!
Yazıcı, herkesin Türkiye’nin büyümesine katkı sağlaması gerektiğini belirterek, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümüne giderken Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer alması gerektiğini ifade etti.
Limanın bu hedeflere katkı sağlayacağını anlatan Yazıcı, lojistik sektörünün son yıllarda yüzde 20 büyüme sağladığını kaydeden Yazıcı, “ İnşallah bu liman ve bu liman vasıtasıyla Türkiye’nin ticareti eski günlerine erişecek ve onu da aşacağız. Bu potansiyel var. Müteşebbisimiz risk almasını biliyor, risk alıp ticaretini öyle takip ediyor. Bunu sağlayan güven ve istikrar. Hükümet olarak Başbakanımızın öncülüğünde, bakanlıklarımızdaki üst düzey yöneticileri koşturan, coşturan, gece gündüz demeden sinerji veren şey aziz milletimizin sağladığı güven ve istikrardır. Millet sağladı, biz de sürdürüyoruz. Tüccarımız, sanayicimiz de aynı doğrultuda gece gündüz demeden koşturuyor” ifadelerini kullandı.

İSKENDERUN LİMANI’NA YAPILAN YATIRIMLAR ÜLKENİN ZENGİNLİĞİNİ ARTTIRACAK
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, komşuda yaşanan sorunlardan kaynaklı ihracatımızın olumsuza dönüştüğünü belirterek, “Ama bu limandan yapılan Ro-Ro seferleriyle beraber bu olumsuz tablo değişmeye başladı ve ilk defa 2011 rakamlarını eylül ve ekim aylarında geçmeyi başardık” dedi.
Aradan geçen sürede hayallerin gerçeğe dönüştüğünü ve yıllardır atıl kalan limanın potansiyelinin kullanılmaya başlandığını kaydeden Ergin, geç kalınmasına rağmen bu noktalara gelindiğini ifade etti.
Hatay’ın yıllardır hak ettiği ilgi ve yatırımı alamadığını belirten Ergin, son 10 yılda Türkiye’nin gelişimine paralel olarak kentin de önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi.
Ergin, İskenderun Limanı’nda Limak Holding’in emanetçi konumunda olduğunu, yapılan yatırımların ülkenin zenginliklerini artıracağını kaydetti.
İskenderun Limanı dünya ile buluşuyor
İSKENDERUN LİMANI HATAY’IN ÖNEMLİ BİR DEĞERİDİR
Vali Mehmet Celalettin Lekesiz de İskenderun Limanı’nın Hatay’ın önemli bir değeri olduğunu belirterek, potansiyelin harekete geçirilmesinin ülke ekonomisi için önemli olduğunu vurguladı.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, limanın işletme hakkını 372 milyon dolarlık teklifle kazandıklarını anımsatarak, ağustos ayından bu yana limandan 5 binden fazla tır ile 3 binden fazla yolcunun gidecekleri limanlara ulaştırıldığını bildirdi.
Limana yapılan yatırımları anlatan Özdemir, limana gelen ve giden yük çeşitliliğini artırdıklarını söyledi.
Özdemir, Mısır ve Suudi Arabistan’a yapılan seferlerle ihracatçıların en büyük sıkıntılarından birini ortadan kaldırdıklarını da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Ro-Ro seferi yapacak geminin kurdelesini keserek, gemiyi gezdi.
Törene Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile birlikte AK Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Adem Yeşildal, Antakya Belediye Başkanı Lütfi Savaş, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, MKÜ Rektörü H. Salih Güder, çevre belde belediye başkanları, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, iş adamları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte davetliler katıldı.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.