“BOŞ ZAMANLARINDA PADİŞAHLIK YAPIYOR GÖRÜNTÜSÜ TRAJİKOMİKTİR”

“BOŞ ZAMANLARINDA PADİŞAHLIK YAPIYOR GÖRÜNTÜSÜ TRAJİKOMİKTİR”
AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirileriyle yeniden gündeme gelen Muhteşem Yüzyıl dizisi hakkında görüşlerini dile getirdi. Muhteşem Yüzyıl Dizisi ile okullarda anlatılan tarih ve dizide sunulan tarih arasında bir ikilem yaratıldığına ve bu sayede toplumun tarih algısında bir tahrifatın oluşturulduğuna vurgu yapan Türkoğlu, toplumun Osmanlı algısının, popüler kültür marifetiyle yapay güncellemelere başvurularak manipüle edildiğinin altını çizdi.
Sanat ve sinemanın protestolar değil, özgürlükler alanı olduğuna vurgu yapan Türkoğlu; “Lakin bu özgülük alanı, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle toplumun mukaddes kabul ettiği simgelerin üzerine bir balyoz gibi inmenin aracı olamaz. Osmanlı gerçeğinin müspet manada anlaşılmaya başlandığı bir süreçte, Muhteşem Yüzyıl dizisinin Amerikan sinemasını bile gölgede bırakan harem fantezilerine yer vermesinde elbette bir kasıt vardır. Nitekim “muhteşem çarpıtma”, kendi tarihiyle barışan halka yönelik bir misilleme mahiyeti arz eder. Oryantalist mantalitenin bütün unsurlarını içselleştiren bu dizi, Batı’da resmedilmeye çalışılan ‘Barbar Türk’ imajını teyit etmeyi adeta bir vazife olarak üstlenmiştir” dedi.
Reyting uğruna cinsellik üzerinden Osmanlı tarihini pazarlamanın, 18. yy’dan beri Batı’nın kamuoyunda pekiştirmeye çalıştığı “egzotik-barbar Doğu” imajını yaratmaya hizmet ettiğini söyleyen Türkoğlu: “Elbette insan öznesinin yer aldığı tarih, kusursuz olmayacaktır. Lakin Türk-İslam Medeniyeti’nin zirve yaptığı bir dönemin anlatıcısı da kendini sorumluluktan muaf tutmayacaktır. Böylesi bir tarihi senaryolaştırırken kılı kırk yarmak ve ince eleyip sık dokumak gerekir. Elbette demokratik bir ülkede, herkes kendi meşrebine göre dizi icra etme hürriyetine sahiptir. Lakin şehveti baz almadan reyting rekorları kıracak bir dizi üzerinden tarihi bir dönemi kurgulamak da elbette bir vizyon işidir” dedi.
Ömrünün 30 yılı at sırtında geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın, harem hayatı içinde ömür sürdürmüş ve cariyeler arasındaki iktidar mücadelesinin ortasında biçare düşmüş bir padişah görüntüsü içinde resmedilmesinin başlı başına bir çarpıklık içerdiğini söyleyen Türkoğlu: “3 kıta, 7 denizde 72 millete hükmetme kabiliyetini, 600 yıllık uzun bir zaman diliminde sergilemek ancak adalet ile mümkün iken; Osmanlı’yı harem üzerine inşa edilmiş bir egemenlik olarak resmetmek, hakikate pranga geçirmenin ötesinde bu milletin moral ve ahlaki değerlerine alenen saldırıdır. Haremden çıkmayan, şehvet düşkünü olarak lanse edilen Kanuni’nin dizide boş zamanlarında padişahlık yapıyor görüntüsü trajikomiktir” dedi.

Önceki İçerikHATAY İL TURİZM STRATEJİ VE EYLEM PLANI MASAYA YATIRILDI
Sonraki İçerikHATAYLI SANATÇILAR YOLUNA DEVAM EDİYOR
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.