Meclis ‘Envitec’i tartıştı!

Yılmaz AKPINAR yazdı..
Belediye Meclisi gündeminde bulunan 8 maddeyi görüşmek üzere toplandı. Ahmet Birsel Aktaş’ın meclis başkanlığı yaptığı oturumda Envitec’in yatırım programı yaklaşık 3,5 saat görüşüldü.
AK Parti İlçe Başkanı Dr. Uğur Feriz’in de yönetim kurulu üyeleriyle birlikte izlediği mecliste, MHP Meclis Üyesi Garip Şandır’a gelen bir ihbar mektubu tartışma konusu oldu. Şandır, Envitec’in Çankaya Mezarlığı’nda kullandığı elektriğin yasal olmadığını belirtirken, “Şantiye, jeneratörle çalışmaz. Mart ayı öncesindeki ödeme hesaplarına ulaşamıyoruz” dedi. Şandır, ‘kaçak elektrik’ imasıyla firmada bir takım usülsüzlüklerin yaşandığını iddia etse de, yanıt ağırlıklı olarak Meclis Başkanı Ahmet Birsel Aktaş, AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ve CHP’li Mustafa Özen’den geldi..
Meclis ‘Envitec’i tartıştı!
ENVİTEC’İN SAATİ VAR
Belediye Başkan Vekili Ahmet Birsel Aktaş, Elektrik Mühendisi.. 30 yıl çalıştığı İskenderun Demir Çelik Fabrikası genel elektrik müdürlüğünde mühendis, başmühendis ve müdür muavini görevinde bulunması, Envitec’in; çöp fabrikasının yapımı için kullandığı enerjiye yönelik spekülasyonların rengini değiştirdi.
Aktaş, “Türkiye’de yüksek ve orta gerilim konusunda uzmanım. 30 yıldır İsdemir’de görev yaptım. İskenderun Demirçelik, İskenderun’un 7 katı enerji tüketiyor. Su tüketimi içme ve kullanma İskenderun’un sekiz katı. Orada temiz enerji dediğimiz elekrik var. jeneratör kullanılmıyor. Maalesef İskenderun’da hiçbir noktada yok. Kaptanpaşa 160 volt, doğum hastanesinin orada 150 volt. Orası düşük tansiyon, burası yüksek tansiyon hastasıdır. Kaçak elekrik konusu çok hassas konudur. Gittim gördüm. Elektrik de kuyu suyunun da saati var” dedi.

FİRMANIN JENERATÖR KULLANMASI DOĞAL
Çizdiği şemayı da gösteren Başkan Vekili Aktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ordaki uygulanan teknikte sıkıntı yok. Aynı firmanın içerde 250 kv jeneratörü var o da onun çalıştıracağı kaynak makinalarına yeter artar bile. Ben işadamı olsam jeneratör çalıştırırım. Her gün beş defa elektirk kesiliyor. Her kesintide bir yumruk yiyoruz. Cihazın ömrü 5 yılsa 8 aya düşüyor. Firmanın jeneratör kullanması çok doğaldır. İnceledim, şeması da burada. Her şey tekniğe uygun olarak yapılmıştır. Kaçak elektrik var mı diye laf edildi. Boşta cihaz çalıştırdım baktım sayaç dönüyor. Kuyunun sayacı direğin üzerindedir. Yandaki panoya sayaç sığmaz. Keşke Garip bey bana deseydi, ben de konunun uzmanı olarak gelir yardımcı olurdum.”
Meclis ‘Envitec’i tartıştı!
50 BİN HANEYE ELEKTRİK VERİLEBİLECEK
Katı Atık ve Bertaraf Tesisi’nde atık malzemeden 10 megawatt’a kadar üretilecek enerjinin 50 bin haneye enerji enerji verebilecek kapasitede olacağına dikkat çeken Başkan Vekili Aktaş, “Ordaki atıklar boşa gitmeyecek. Başkanımız İstanbul Cebit fuarı sunumunda çöp fabrikası çok beğenilmiş. 6 büyük il ve çevre bakan yardımcısı gelip burada incelemek istiyor. Bence bu güzel hizmeti takdir etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ALDATILDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM
Meclis Üyesi Garip Şandır’a bir tepki de CHP Meclis Üyesi Mustafa Özen’den geldi. Özen, “İncelemede ben de bulundum ama Garip Bey bize konu hakkında bilgi vermediğinden, yaklaşımındaki amacı inceleme sırasında öğrenebildim. Aldatıldığımı düşünüyorum. Ortada ciddi bir kavram kargaşı ve bilgi kirliliği var. Öncelikle, katı atık bertaraf tesisi kademeli bir süreci barındırıyor. Proje, revize edildikten ve tesis fonksiyonel yapıya dönüşmesinden sonra ciddi çalışmalar yapıldı. Ayrıştırma tesisi projenin birinci ayağı. Devamında çöp suyu, arıtma tesisinde temizlenecek. Ambalaj atıkları sanayiye dönecek. Evsel atıklardan gübre ve elektrik enerjisi elde edilecek. Çok büyük sorun olan tıbbi atıklar, sterilizasyon tesisinde yok edilecek.. Bunlar güzel hizmetler. Ancak, geçmiş dönemle ilgili sorunların olduğu iddia ediliyor. Şu sıralar yargı süreci devam ediyor, suç varsa yargı cezalandıracaktır. Bu arada, fabrikanın yer seçimi ile ilgili eleştirilere ben de katılıyorum. Keşke, bu fabrika yoğunluğun arttığı Düğünyurdu’nda değil de, başka yerde yapılsaydı. Ama bugün için konuşulacak çok fazla şey yok.. İskenderun, ciddi bir tesis kazanıyor. Ancak, geçmişle ilgili ihalede suç yada ihaleye fesat karıştırma durumu varsa, yargı gereğini yapacaktır” açıklamasında bulundu. Özen ayrıca, makina ikmal sahasında Envitec’in kullandığı presleme makinasının sarfettiği enerji için “Garip Bey’in konuştuğu bin liralık maliyetin aksine, 2 bin 500 liraya yakın bir ortalama ücret ödeniyor” ifadesini kullandı.
Meclis ‘Envitec’i tartıştı!
İŞ YAPANI TAKDİR ETMİYORUZ
Meclis oturumunda yaşanan Envitec tartışması üzerine konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten ise, araştırmadan bilgi kirliliğinin gündeme ve basına taşındığını belirterek, “Kaçak elektrik iddiası söz konusu oldu. Envitec niye korunuyor diyorlar. Korumak için söylemiyorum. İşim gereği Envitec’e mazot veriyorum. O günlerde elektrik trafosu için Tedaş’a müracaat ettiler. Tedaş trafo takmam dedi. Dün Envitec’in 15 milyar değerinde kabloları çalındı. Daha önce de olmuş. Envitec’in belediye ile ilgisi yok. Trafo koyduramadılar, elekrik çektiremediler 250 kv kapasiteli mazotlu jeneratörleri var” dedi.
Tesisin kademe kademe bölümlerden yapılacağını, kompost gübre, elektrik enerjisi üretileceğini anlatan AK Parti Grup Başkan Vekili Doğan Erten, “Tesisi ben de gezdim. Numune Hal pazarı yerini mecburen Belediye Envitec’e kiraya verdi. Çünkü çevre temizlikten dolayı büyük cezalar gelmektedir. Geçici olarak depolama toplama ayrışma tesisi olarak gösterdiler. Cezadan kurtuldular. Tesis 1 ay içinde yukarıya taşınacak. Arıtma var. Kademe kademe sızan sular arıtılacak. Memlekette bir iş yapılıyor takdir etmiyoruz. O firmanın 1.5 sene eski sözleşmeden dolayı İskenderun Belediyesinden bir imza alamadığını biliyorum. Yaşadığımız sinekleri unutmayalım” diye konuştu.
Eski sözleşmeyle imza atılan Almanya’daki firmanın hurdacı firma olduğunu, eski tesisi getirerek harabe bırakacaklarını ifade eden Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Doğan Erten, şimdi tesise monte edilen bütün makinelerin yeni olduğunu söyledi.

SEMT PAZARI OLSUN!
CHP Belediye Meclis Üyesi Ali Çıtanak ise, presleme makinasının bulunduğu arazi hakkında söz alıp, “Gördüğümüz manzara hoş değil. Tesisin her iki yanında hastaneler var. Garajdaki tesisin bir an önce fabrikaya taşınmasını ve sahanın özüne dönüştürülüp, semt pazarı olarak kullanılmasını talep ediyorum” diye konuştu.
Meclis ‘Envitec’i tartıştı!
GRUP BAŞKANVEKİLİYİM, HABERİM YOK!
CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan ise açıklamasında, bazı meclis üyelerince çöp fabrikasına yapılan ziyareti garipsediğini söyledi. Turan, “Grup Başkanvekiliyim, ama beni neden çağırmıyorlar? Eğer ki, firmanın hizmet yatırımıyla ilgili yanlış giden birşey varsa, TEDAŞ var, savcılık var. Müracaat etsinler, gereği yapılsın” diye konuştu.

KOMİSYON KURULSUN ÖNERİSİ
Envitec tartışmalarının yatışması üzerine, bazı meclis üyelerinin önerisi üzerine Envitec Firmasına İskenderun Belediyesince tanınan kullanım hakları ile ilgili inceleme ve araştırma soruşturma komisyonu oluşturulması hakkındaki yazılı önergenin gündeme alınması kabul edildi.
AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Erten ise, bu öneriye karşı geldi.
Meclis ‘Envitec’i tartıştı!
YATIRIMCIYA ÇAĞRI
Bu arada, Aşkarbeyli Mıntıkası 6215 nolu parselde kaks sabit kalacak şekilde ticari H:Max 10 kat ve E=5 olarak plan tadilinin yapılmasıyla ilgili yazılı önerge hakkındaki önergenin gündeme alınması ve İmar komisyonuna gönderilmesi kabul edildi. Ayrıca, 1.Mıntıka 699 nolu parselin ticari alan Emsal=8 ve H Max=35,5 metre olacak şekilde plan değişikliğinin yapılması ile ilgili yazılı önergenin gündeme alınması ve İmar Komisyonu’na gönderilmesi kabul edildi.
Önergeler üzerine konuşan DP’li Ali Kılıç Çirkin, “İskenderun’da dikey büyümeyi savunmalıyız. Ancak revizyon imar planı ötelenip duruyor. Yatırımcılar mağdur olmasın istiyoruz” derken, CHP’li Ali Çıtanak ile Mustafa Özen, “Kimsenin yatırımı beklesin istemiyoruz. Kişiye özel hizmet algısından kurtulmamız için, tüm bu talepleri bir arada değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun için tüm işadamlarımıza çağrıda bulunmamız gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştular.

İSMETOĞLU AYRILDI, ŞİŞMAN GELDİ
AK Parti Belediye Meclis üyesi İrfan İsmetoğlu’nun, yoğun işlerinden ötürü belediye meclis üyeliğinden istifa etmesi üzerine konuşan Belediye Başkan Vekili Ahmet Birsel Aktaş, yaptığı hizmetlerden dolayı İsmetoğlu’na teşekkür etti. Bu arada, İsmetoğlu’nun boşalan görevine Mustafa Şişman geldi

KAHRAMAN’A ÇİÇEK
5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 78.yıldönümü ve Kadın Hakları Günü dolayısıyla Belediye Başkan Vekili Ahmet Birsel Aktaş, belediyenin tek kadın meclis üyesi AK Parti’li Canan Kahraman’a çiçek vererek kutladı. Kahraman, belediye meclisinde görev yapmaktan ve halka hizmet vermekten ötürü duyduğu memnuniyeti aktardı.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.