Türkiye, çelikte büyüyor!

Osmaniye Demir Çelik Paneli Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi amfisinde düzenlendi. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği işbirliği ile düzenlenen Panele Vali Celalettin Cerrah, Vali Yardımcısı Yusuf Özdemir, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Baro Başkanı Hamza Tor, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, çok sayıda sanayici ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Panelin açılış konuşmasını DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız yaptı.
Türkiye, çelikte büyüyor!
2011’DE YÜZDE 17 BÜYÜME
DOĞAKA’nın, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, yerel potansiyeli geliştirmek suretiyle bölgesel gelişimi sağlamak, bölge içi gelişmişlik farkını azaltmak amacıyla faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Onur Yıldız, düzenlenen Osmaniye Demir Çelik Panelinin de bu amaçlara hizmet ettiğini kaydetti. Onur Yıldız, “Dünya genelinde çelik üretimindeki büyümenin 2010 yılında %15 iken 2011 yılında %6,8’e gerilediği görülmektedir. Bu gerilemeye rağmen ülkemizdeki çelik sektörü 2010 yılında %15 oranında büyümüşken, 2011 yılında %17 büyüme sağlamıştır. 2011 yılında Türkiye demir çelik üretimini en hızlı artıran ülke olmuştur. Bu artışta şüphesiz bizim bölgemizde yapılan yatırımlar lokomotif görevi görmüştür” dedi.
Türkiye, çelikte büyüyor!
TOSYALI HOLDİNG BÖLGENİN 2. BÜYÜK İSTİHDAM KAYNAĞI
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise yaptığı konuşmada, “Bu panelin bugün Osmaniye’de yapılmasına en büyük sebep Osmaniye’deki demir çelik yatırımlarıdır. Biz, Osmaniye’deki demir çelik yatırımlarının öncüsü olarak, krizin olduğu bir dönemde temel attık ve 19 ayda tamamladığımız tesisimizde Türk özel sektörünün ilk yassı çeliğini üretme şansına sahip olduk. O günden bu yana aralıksız bir şekilde yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Yine Osmaniye’de dünyanın tek seferde kurulan en büyük çelik boru fabrikasını kurduk ki, tek çatı altında 200 bin metrekare kapalı alanda 1,5 Milyon Ton/Yıl boru tesisini peyder pey üretime aldık. Önümüzdeki yıl Nisan ayı itibariyle de bütün birimleriyle hem ülkemizin hem de dünya çelik sektörünün hizmetinde olacak bir yatırımı Osmaniye’ye kazandırdık” dedi. Tosyalı Holding olarak bölgenin ikinci büyük istihdam kaynağı olduklarını da ifade eden Fuat Tosyalı, “2008 ve 2009 yıllarından sonra Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti’nin bölge insanına ve demir-çelik sektörüne yaklaşımını takdirle karşılıyoruz. İstihdamın farklı sektörlere yayılması konusundaki çabalar hakikaten takdire değer. Hepimizin sorumluluğu, ülkemizin öncelikle istihdamına katkıda bulunmak. Bunu yaparken sadece bir sektöre bağlı kalmadan her türlü sektörü istihdam edersek her türlü ekonomik dalgalanmada en azından bir sosyal problemi ortadan kaldırmış oluruz” diye konuştu.
Türkiye, çelikte büyüyor!
YILLIK ÜRETİM KAPASİTESİ 16 MİLYON TON
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ise Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinin panele ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade ederek, “Ülkemiz demir çelik üretimi konusunda önemli bir bilgi ve altyapıya sahiptir. Ülkemizde özellikle son 20 yılda demir-çelik alanında yatırım yapan ve faaliyet gösteren kuruluşların artması demir-çelik üretimimizin hızlı bir şekilde artmasına ve önemli bir ihracat geliri sağlamamıza yol açmıştır. Bu durum Türk sanayicisinin demir-çelik alanındaki girişimciliği ve büyük başarısının bir göstergesidir. Bugün ülkemizde değişik ölçeklerde 150 civarında firma demir-çelik üretimi konusunda faaliyet göstermektedir. Özellikle yeni yapılan yatırımlarla birlikte en büyük demir-çelik üretim kapasitesine sahip olan bölgemiz İskenderun-Osmaniye bölgesi olup yıllık üretim kapasitesi 16 Milyon Ton’un üzerindedir. Bölgemiz, ülkemizin demir-çelik Merkezi olması yönünde ilerlemektedir” ifadesini kullandı.
Türkiye, çelikte büyüyor!
SON BEŞ YILDAKİ YATIRIM CAZİBESİ OSMANİYE’Yİ ZİRVEYE TAŞIDI
Son olarak konuşan Vali Celalettin Cerrah ise son yıllarda artan yatırımlarla sanayileşme yolunda önemli mesafeler kaydeden Osmaniye’nin her geçen gün daha da ivme kazandığını ve yeni yatırımlarla ülkemizin önemli bir sanayi merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade ederek, “Yatırımların yanı sıra bu alanlarda yeni açılımlar sağlanması, sektör temsilcilerimizin ulusal ve uluslararası fırsatları değerlendirebilmesi, yeni yatırım alanları ve işbirliği platformlarının oluşturulması amacıyla bugün yapmakta olduğumuz bu program gibi sektörel panel ve konferansların düzenlemesini de önemsiyoruz. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl yine Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda Osmaniye ilimizde gerçekleştirdiğimiz zeytincilik sektörü ile ilgili çalıştaylar, ilimizde büyük ilgi görmüş ve potansiyeli her geçen gün artan bu sektörde mevcut ve yeni yatırımcılara önemli kazanımlar sağlamıştır. Benzer bir şekilde yer fıstığı ile ilgili çalışmalarımız hem üreticilerimiz hem de sanayicilerimiz açısından olumlu sonuçlar vermiş ve yer fıstığı artık katma değeri yüksek ürünler arasında yer almaya başlamıştır. Bugün ise ülkemiz ve Osmaniye’miz adına üretim ve istihdam alanında çok büyük yer tutan Demir Çelik sektörü konusunda bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak amacıyla “Osmaniye Demir Çelik Paneli”ni düzenlemiş bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye, çelikte büyüyor!
DEMİR ÇELİKTE 4 BİN 200 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Demir Çelik sektörünün, bölgenin ekonomisinde, özellikle de ihracatında, çok önemli bir paya sahip olduğunu da vurgulayan Vali Cerrah, “Yeni yapılan yatırımlar ile birlikte Osmaniye-İskenderun hattında bir Demir Çelik kümelenmesi oluştuğunu söyleyebiliriz. Sektörün bölgemizde yatırımlarını yoğunlaştırmasıyla son 6 yılda Osmaniye ilinin ihracatında rekor düzeyde artış yaşanmıştır. Bu artışta hiç şüphesiz, ihracatımızın yüzde yetmişini oluşturan Demir Çelik sektörü en büyük etkendir. Mevcut durumda Osmaniye ilimizde faaliyet gösteren Demir Çelik firmalarında yaklaşık 4.200 kişi çalışmaktadır. Bu rakam Osmaniye OSB’de 11.000 kişi civarında olan çalışan sayısının neredeyse yarısına denk gelmektedir. Gelecek yatırımlarla birlikte ilimizde demir çelik sektöründe çalışan kişi sayısının 6.200’e çıkmasını bekliyoruz. Osmaniye Organize Sanayi Bölgemizde yeni yatırımlar ile birlikte demir çelik sektöründeki firma sayımız 26’ya yükselmiştir. İlimizde demir çelik yatırımlarının artması ile birlikte elektrik tüketiminde de büyük artış yaşanmıştır. Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllık tüketilen toplam elektrik miktarlarına baktığımızda 2000 yılında 8.200 kwh olan yıllık elektrik tüketim miktarımız, 2009 yılında demir çelik yatırımlarının faaliyete geçmeye başlaması ile birlikte 542 milyon kwh’a yükselmiş, 2011 yılında ise tüm sektörlerde toplam 2 milyar kwh’a çıkmıştır. Bu rakamın 1,6 milyar kwh’ı demir çelik sektörüne aittir. Dolayısıyla mevcut durumda demir çelik sektörünün elektrik tüketimi ilin toplam elektrik tüketiminin %80’ine denk gelmektedir. Bölge; enerjiden Demir Çelik sektörüne özellikle son beş yılda yakaladığı yatırım cazibesi ile çok yakında Türkiye’nin gelecekteki sayılı sanayi merkezlerinden biri haline gelecektir” açıklamasında bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından Panelin “Bölgemizde Demir-Çelik Yatırımları ve Mevcut Durum” başlıklı ilk oturumuna geçildi. T.C. Kalkınma Daire Başkanı Dr. Atila Bedir başkanlığında yapılan ilk oturuma konuşmacı olarak, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Übeyli “Demir ve Çeliğin Önemi”, Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan “Türkiye ve İskenderun Bölgesinde Demir Çelik Sektörünün Durumu ve Gelişimi”, Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci “Türk Çelik Sektöründe İhracatın Yeri ve Önemi”, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Suhat Korkmaz “Demir Çelik Sektöründeki Yeni Yatırımların Bölge Ekonomisine ve Sanayisine Katkısı” konulu sunumlarıyla yer aldılar.
Panelin “Bölgemizde Demir Çelik Sektörünün Büyüme Fırsatları” konulu ikinci oturumuna ise Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan başkanlık etti. İkinci oturumda konuşmacı olarak İsdemir A.Ş. Genel Müdürü Recep Özhan “Osmaniye-İskenderun Bölgesinde Demir Çelik Sektörünün Büyüme Fırsatları ve Yatırımlar”, MMK Metalurji Sanayi Ticaret ve Liman İşl. A.Ş. Pazarlama Müdürü Ayşen Üstünay “Osmaniye-İskenderun Bölgesinin Komşu Ülkelere Yönelik İhracatta Sunduğu İmkânlar ve Karşılaştığı Problemler”, Yolbulan Baştuğ Metalurji Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Çetin Kaya “Bölgenin Üretim ve İhracat Altyapısının Durumu ve Geliştirilmesi Gereken Alanlar”, T.C. Ekonomi Bakanlığı Uzmanı Alper Alkan “Demir Çelik Sektörüne Yönelik Devlet Destekleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Panelin öğleden sonra gerçekleştirilen ve Mustafa Kemal Üniversitesi İ.İ.B.F Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veysel Eren başkanlığında yapılan “Sektörün Bölgemize Ekonomik ve Sosyal Faydaları” başlıklı üçüncü oturumunda Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Musa Akyol “Demir Çelik Sektörünün Osmaniye-İskenderun Bölgesine İhracat ve İstihdam Katkısı”, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Karapür “Demir Çelik Sektörünün Bölgedeki Girdi ve Destekleyici Sektörlere Katkısı”, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü “Demir Çelik Sektörü ve İnsan Kaynakları” konulu sunumlarını yaptılar.
Genel değerlendirme “Sektör Beklentileri ve Politikalar” başlıklı son oturum ise Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Übeyli başkanlığında yapıldı. Çukurova Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Ay, Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Arslan’ın değerlendirme konuşmaları ile panel sona erdi. Panele katılan konuşmacılara teşekkür plaketi verildi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.