Dörtyol’da doğalgaz bulundu!

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 74. Yıldönümünde Dörtyol’da bulunan Gazi çiftliği yakınındaki bir portakal bahçesinde sondaj yapan Türkiye’nin uluslararası tek petrol ve doğalgaz arama şirketi Arar A.Ş. tarafından çıkartılan doğalgaz sevindirdi.
Yurt içi ve yurt dışında sondaj çalışmaları yapan Türkiye’nin tek uluslararası Petrol ve doğalgaz arama şirketi Arar A.Ş Hatay’ın Dörtyol İlçesinde 2010 yılında portakal bahçesinde Hamam-1 adını verdikleri kuyudan ilk doğalgazı bularak işlemeye başladı. Şirket yaptığı sismik araştırmalarda bölgede çeşitli noktalarda rezervi yüksek doğalgaz bulguları tespit etti. Bir hafta önce Hamam-1 kuyusunun 500 metre ilerisinde Dörtyol Gazi Çiftliğine yakın noktada Gazi-1 adını verdikleri ikinci kuyuda yapılan sondaj çalışması Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 74. Yıldönümü arifesinde de ikinci bulgu sevinci yaşandı.Dörtyol’da doğalgaz bulundu!
Arar Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı S. Fatih Alpay’ın da katıldığı ve yağmur altında gerçekleştirilen bir törenle Gazi-1 sondaj kuyusunda doğalgaz yakılarak rezerv varlığı kesinleştirildi. Törende doğalgaz vanası açıldıkça alevlerin yükselişi ve portakal bahçelerini aydınlatması, sondaj ekibinin bir haftalık hummalı çalışmanın sonucu doğalgazın ateşlenmesiyle sevince dönüştü.

SIRADA 15-20 KUYU VAR!
Hamam-1 kuyusundan sonra, on ayrı zomun bir tanesinin açık, diğerlerinin de zaman içerisinde devreye gireceği 1200 metreden çıkan doğalgaz yeryüzüne çıkarttıklarını belirten Arar A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı S. Fatih Alpay “Hamam ve Gazi-1 kuyularında 50 bin ile 100 bin CC arası rezerv görülüyor, uluslararası denetim kuruluşunun verilerine göre. Yapılacak yatırımlarla zaman içerisinde 500 bin CC’ ye kadar rezervi çıkartmayı düşünüyoruz. Yapacak ilave yatırımlarla 15-20 kuyu daha açmayı düşünüyoruz. 2017 yılına kadar ruhsatımız var. Açılacak kuyularla 500 CC çıkmayı öngörüyoruz. Çıkan doğalgazı hatta vermiyoruz, ancak bölgedeki firmalara, kurum ve kuruluşlara direkt satıyoruz” dedi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.