Ğadir Hum Heyecanı binleri sardı..

İskenderun AKAD, ilk büyük organizasyonunda Ğadir Hum Biatı konulu bir konferans düzenledi. Konferansa binlerce kişi katılırken, atmosfer büyüleyiciydi..

Hicri aylardan Zilhicci ayının 18.gününe denk gelen Gadir Biatı ; Hz.Muhammed’,in Hz.Ali’iyi vasi, veli tayin ettiği gün olarak Alevi toplumu tarafından kabul edilen kutsal günde İskenderun AKAD tarafından İskenderun Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen konferansa binlerce kişi katıldı. İskenderun Kapalı Spor Salonu’nu dolduran binlerce vatandaş, önce saygı duruşunda bulundu ve hep bir ağızdan coşkuyla İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan okudu.
Kur’an-ı Kerim tilaveti sunan AKAD İnanç Önderlerinden Kemal Gündüz, salonu dolduran binlerce insana unutulmaz bir Kur’an-ı Kerim ziyafeti sundu.Ğadir Hum Heyecanı binleri sardı..
Konferansa katılan AKAD İnanç Önderi Hüseyin Şanlı; “Gadir Biatı’nı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zeliha Etoz, “Güneşin Doğduğu Yerde Barış” Konusunu, Şam Üniversitesi Tarih Bilimi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Yuva, “Aleviliğin Tarihi Süreci” Konusunu, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard.Doc.Dr.Taylan Koç, “Siyasetin Dili ve Ötekileştirme” Konusunu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Arş.Gör.Hakan Mertcan ise “Türkiyede Laiklik ve Aleviler” konusunu aktardılar.
Alevi Kültürünü Araştırma Derneği Başkanı Nihad Yenmiş, konferanstan birkaç saat önce İskenderun Denizciler Beldesi Şehit Teğmen Ahmet Tor kışlası yakınlarında bomba yüklü bir aracın patlatılması terör olayını kınayarak konuşmasına başladı.
Nihad Yenmiş, konferansın açılış konuşmasında günün anlamını ve kutlamanın gerekçelerini açıklayarak şunları söyledi: “Bugün İnsanlık tarihi, dinler tarihi ve en önemlisi İslam tarihi için çok önemli bir gündür. Bugün İslam’ın tamama erdiği, velayetin Hz. Ali’ye verildiği ve müstakim yolun ilan edildiği gündür. Bugün İslam tarihinin ve dolaysıyla tüm insanlık tarihinin seyrini değiştirecek olayın yaşandığı gündür. Bu gün hak ve batılın, doğru ile yanlışın seçildiği gündür. Bugün “Bayram” günüdür. Gadir Hum Bayramı’nın hepimize kutlu olmasını diliyorum. Değerli kardeşlerim Gadir Bayramı VEDA HACCI’ndan beri kutlanır. Biz ülkemizde bunun ancak birkaç yıldır kitlesel olarak kutlama imkanı bulabildik. Bundan sonra buna benzer etkinlikleri daha sık yapmaya gayret edeceğiz
Aleviler yüzyıllardır kendilerini ifade etme fırsatı bulmadı veya Alevilere bu olanak tanınmadı. Aleviliğin ne olduğu bağnazların dilinden insanlığa aktarıldı. Bu yüzden asırların yetiştirdiği Müslümanlar Aleviliği tanımadan ölüp gittiler. Yeni nesiller de aynı anlayışların hakim ve baskıcı yaptırımlarıyla karşı karşıya olduğundan Aleviliği tanımadan yaşamakta, hatta Aleviliğin ne olduğunu öğrenme gereği duymamaktadırlar. Ama artık zamanı gelmiştir. Kendimizi anlatmanın, tanıtmanın ve kardeşlerimizi aydınlatmanın vaktidir. Çünkü insanlar bilmediğinin düşmanıdır.
Aleviliği Ali’yi sevmek olarak algılayarak hafife almak, tek kelimeyle cahilliktir. Bugün yapılmak istenen Aleviliğin Ali sevgisine indirgenerek İslam dışı gösterilme çabasıdır. Oysa Alevilik; Allah’ı bilmektir, Peygamberi bilmektir, Kuran-ı Kerim’i in emir ve buyruklarını kabullenmektir, kula kulluğu ret etmektir, insanlar arasında ayrım yapmamaktır, insanları insan oldukları için sevmekti, emeğe saygıdır. Özgürlükleri sağlamak, savunmak ve korumaktır.Alevilik insanlarda din, ırk, dil, cinsiyet ayrımı yapmadan herkesi eşit görmektir. Alevilik adaleti mülkün temeli olarak görmektir. Alevilik çocukları bizden sonraki nesiller için yetiştirmektir. Mazlumun yanında zalime karşı çıkmaktır. Biz bunu böyle kabul ediyor, böyle biliyoruz.”
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek ise şöyle dedi: “Eğer bugün özgürce fikirlerimizi ifade edebiliyorsak, kardeşçe bir arada yaşayabiliyorsak bunu kesinlikle Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına borçluyuz. O’nu unutmayacağız ve unutturmayacağız. Barış, kardeşlik ve hoşgörü ile hep birlikte nice bayramlar temenni ediyorum.”
İskenderun İlçe Müftüsü Hamdi Kavillioğlu ise şöyle dedi: “Bir mecliste Allah’tan bahsedilirse Resul Allah’tan bahsedilirse Ehli-Beyt’ten bahsedilirse oraya Allah’ın rahmeti gider. Ben burada bugün kardeşliği görüyorum. Birlik ve beraberliği görüyorum. ‘Ancak müminler kardeştirler’ ayetinin tecellisini görüyorum.”
AKAD İnanç Önderi Hüseyin Şanlı’nın büyük beğeni toplayan “Gadir Biatı” konulu konuşması salonda bulunan binlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı.

Önceki İçerikMeme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır
Sonraki İçerikVücudundan bıçak ve makas çıktı!
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.