Karaağaç ve Nardüzü belediyeleri İskenderun’a bağlansın

Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Doğan:

“Karaağaç ve Nardüzü belediyeleri İskenderun’a bağlansın”
Karaağaç ve Nardüzü belediyeleri İskenderun’a bağlansın
Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Doğan yaptığı yazılı açıklamada, “AK Parti alıştığımız bir yöntemle, tasarıya siyasal amaçlı maddeler koyarak dar siyasi çıkarlarına hizmet edecek şekilde devleti dizayn etmeye devam ediyor” dedi ve ekledi:
“Tasarıda Büyükşehir Belediye Kanunun’da da çelişkiler yaratacak ve idareyi güçleştirecek bazı değişiklikler önerilmektedir. Tasarıda yerel demokrasi ilkesini etkisiz hale getirecek yeni bir idari organ kurulmaktadır: Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri (YİKM). Bu merkezler “valiye bağlı” olacaklar ve ildeki yatırım hizmetlerini, afet işlerini yapacak, ayrıca ilin tanıtımı, kamu kuruluşlarına destek sağlanmasıyla da uğraşacaklardır. Bu merkezlerin bağımsız bütçesi ve personeli olacak ve faaliyetlerinin halk tarafından denetimi neredeyse imkânsız hale gelecektir.
Kanunun diğer maddelerinden de anlaşılmaktadır ki; AKP yerel yönetimlere güvenmemekte ve tüm ülkeyi tek elden yönetmek istemektedir. AKP seçimlerden sonra derinleştirdiği ve genişlettiği baskıcı otoriter rejimi yerellere yaymak istemektedir. Bir yandan il özel idarelerini feshederek, belediyelere yetki verir gibi görünürken, diğer yandan YİKM ve başlarında bulunan valilerle, rehberlik, destek, yatırım olanağı diyerek gerçek işleri merkezden denetleme yolu bulunmuştur. YİKM kurulduğunda ve yazılı işlevler verildiğinde, imar ve altyapı yatırımları bir karmaşaya teslim edilmiş olacaktır.
AKP kamuoyundan uzun süre gizlediği ve adeta mıhtra niteliği taşıyan tasarı ile etnik kökenlere ve siyasal tercihlere göre yeni ilçeler ihdas etmiştir. Anılan ilçelerin Hatay’a hayırlı olmasını diliyorum. Ancak yeni ilçelerin ihdasında ciddi hataların yanında büyük haksızlıklar yapılmıştır. İlçe olmayı hakkeden Payas oy kaygısıyla ilçe yapılmazken, aynı kaygıyı yeni ilçelerin sınırlarının belirlenmesinde de gözlemliyoruz. AKP bu tasarıyla yalnızca şehirlerimizi değil, insanlarımızı da bölmeye başlamıştır.
Bu tasarının yasalaşmasıyla iki komşu ev ayrı belediyelerden hizmet alır hale gelecektir. Sınırların tasarıda olduğu gibi belirlenmesi halinde, İlçe belediyelerinin bütçesinden her türlü idari eylem ve işleme konu faaliyetlere kadar tüm faaliyetler bölünmüş ve bölge kaosa sürüklenmiş olacaktır. Bu tasarı ile ilçe belediyelerin yetkilerinin de budanması öngörülmektedir.
Bu yasa tasarı ile Hatay’ın en büyük iki ilçesi kamu yararı yok sayılarak küçültülüyor. İlçe belediyeleri “ emre amade” çalışma ofislerine dönüştürülüyor. Mezhepsel duvarlar örülerek Hitlerin “ toplama kampları” inşa ediliyor. Bu tasarının yasalaşması halinde bu ilçelerin modern kentlere dönüşme umudu bir başka bahara erteleniyor. Bazı mahallelerin eski mevcut ilçelere geri verilmesi yukarıda yapmış olduğumuz tespitleri ve gerçekleri değiştirmiyor; Zihniyet insanlarımızı ayrıştırma ve oy avcılığı yapma zihniyetidir. Tasarının hedefi merkezileşmeyi derinleştirerek yerel demokrasiyi yok etmektir. Tasarının meali devleti AKP’nin tahakkümü altına almaktır.
Özetle bu kanun tasarısının hızla, yerinden yönetim ilkelerine göre yeniden yazılması gerekmektedir; eğer bu yapılmazsa, ülkemizin yönetilmesi bugün olduğundan daha zor olacak, ve sık sık kaoslarla karşılaşılacaktır.Bu sebeple Karaağaç ve Nardüzü belediyeleri İskenderun İlçesine bağlanmalıdır. Arsuz İlçesinin hizmet alanı ve etkinliği için bu şekilde düzenleme yapılmalıdır.
Payas ilçesi ihdas edilmeli ve yakın belde belediyeleri Payas ilçesine bağlanmalıdır. Mahalleler eski ilçe sınırları içinde kalmalıdır.
Yatırımları izleme ve koordinasyon merkezi seçilmişlerden ihdas edilmelidir.
Körfezde yapılan tüm yatırımların idari merkezleri İskenderun’a bağlanmalıdır. Bu alandaki yatırımların Ceyhan veya Adana’dan idaresine izin verilmemelidir.
İlçe belediyelerin yetkilerinin budanması önlenmelidir.
Bir yazarımızın sözleriyle bitirelim : “Ülkenin bütün hücrelerini elinde tutmak isteyen, her şeyin elinden kaydığını eninde sonunda görecektir”.
AKP 2009 yerel seçimlerinde İskenderun ilçesinde 25.000 oy aldı. Buna karşılık CHP 32.000 oy aldı. İskenderun ilçesine yeni katılan beldelerle AKP kendisine verilecek yaklaşık olarak 10.000 oy getirmeyi hedefliyor. İskenderun’dan koparılacak 3 mahalle ile CHP’nin yaklaşık 12.000 oyu eksilecek. Bu operasyonda amaç öncelikle CHP’nin oylarının düşürülmesidir. Sandıkta yenilmeyen CHP’yi Ali-Cengiz oyunlarıyla yenmeye çalışmaktadırlar.
AKP bu tasarıyla aynı zamanda, MHP ile DP’nin birleşmesi halinde (üç dönem birleşmişlerdir) İskenderun belediyesini kaybetmemek için önlem alıyor. Çünkü 2009 yılında MHP 14.000 oy alırken DP 25.000 oy aldı. Bu operasyonun bir amacı da ne olursa olsun AKP’nin belediyeyi kazanmasıdır.”

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.