Büyükşehir tasarısına göre, Payas’ın ilçe statüsüne alınmayacak olmasına Payaslılar seslerini İskenderun’dan yükselttiler.
Hatay büyük şehir plan taslağının gündeme gelmesi Hatay’ın her köşesinde tepki ile karşılandı. Payas Esnaf Kefalet Başkanı Ali Oğuz, Payas sivil toplum örgütleri ile birlikte İskenderun’da geniş çaplı basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Payas Esnaf Kefalet Başkanı Ali Oğuz, Arsuz’un ilçe olmasını son derece olumlu bir hamle olarak nitelerken, Arsuz Hatay’ın turizm ihtisas ilçesi olmaya adaydır. Turizm Arsuz’da çok daha ileri gidecektir. Yalnız Arsuz’un sınırlarını belirlerken bence hata yapılmıştır.
İskenderun’un Mustafa Kemal, Meydan ve Gürsel mahalleleri Arsuz’a bağlanmaktadır. Bu mahallelerden İskenderun şehir merkezine gerekirse yürüyerek dahi ulaşmak mümkün. Oysa yeni kanunla bu mahalleler Arsuz ilçesine bağlanmaktadır. Bu hatadan dönülmelidir. Teklif henüz TBMM’ye yeni verilmiştir. Daha komisyonlarda görüşülecek, ardından genel kurulda görüşülecek. Her aşamada değişiklikler yapılabilir, yapılmalıdır. Sadece bu 3 mahalle değil, Karaağaç ve Nardüzü beldeleri de İskenderun içerisinde kalmalıdır” dedi. Bu durumun ‘O zaman Arsuz nüfusu düşecek, İskenderun nüfusu artacak’ şeklinde kıyaslamalar olacağına dikkati çeken Oğuz, “Arsuz, bizim önerdiğimiz sınırları ile bile Türkiye’deki bir çok ilçeden daha büyük olacaktır. Ayrıca yapılacak turizm hamlesi ile Arsuz nüfusunu katlayacaktır.
Gelelim İskenderun’a, dar bir alan (Karaağaç dahil) ve yüksek bir nüfus eklenecek. Olabilir. Türkiye’de, İskenderun ve Arsuz’u toplayıp, beşe katlayacak nüfusa sahip ilçeler yok mu!
Ayrıca, Karayılan ve Azganlık gibi beldelerde yaşayan insanları, devlet dairelerindeki işleri için ve Belediyedeki işleri için İskenderun’a taşımak da, çağımız için çok uygun değildir.
Payas var, Payas ilçe yapılmalı, Sarıseki, Azganlık ve Karayılan beldeleri Payas ilçe sınırları içinde olmalıdır. Böylelikle İskenderun, geniş sahadaki bu yerleşim yerlerini terk edip, kısa mesafedeki Karaağaç bölgesini almış olacaktır. Bu noktada yeni bir ilçe eklenmesini önermiş oluyoruz. Payas, Cenevizlilerden bu yana bir liman kenti olan Payas Cumhuriyet’ten önce Belen ile Yumurtalık arası cebeli bereket merkezi idi.1942 yılından beri belediyesi olan Payas ilçe olmaya layık değilmi? 1942 yılında Hatay’da kaç belediye vardı? Payas, mevcut durumu ile Hatay’daki 7 ilçeden daha fazla nüfusa sahiptir. Türkiye’de Payas’tan küçük iller vardır. Ağır sanayinin, demir-çelik sektörünün merkezi durumundadır. Türkiye’nin ekonomik anlamda en hareketli birkaç merkezinden biridir.
Eğer amaç, devletin hizmetlerini vatandaşın ayağına götürmek ise, ilk düşünülecek belde Payas’tır. Payas da, Arsuz’un turizm ihtisaslaşması gibi, bir sanayi, ticaret ve ihracat ihtisas ilçesi olacaktır” ifadelerini kullandı. Şu anda kulaktan kulağa söylentilerin dolaştığını ileri süren Oğuz, Neymiş Efendim! Dörtyollular Payas’ın ilçe olmasını istemiyor. Ben buna inanmıyorum. Dörtyollu hemşerilerim, Payas ayrıldığı zaman, bütün devlet dairelerinden ve belediye hizmetlerinden daha kolay faydalanacaklardır. Dörtyollu hemşerilerim bunun bilincindedir.
Antakya bölgesinde de bir ilçe daha konulmalıdır. Serinyol’dan Harbiye’ye kadar Antakya ve Defne adı altında 2 ilçe kurulmaktadır. Bu bölgeye Samandağ ilçesinden de bazı yerleşim yerleri ilave edilerek yeniden düzenlenmeli ve ilçe sayısı bir artırılmalıdır.
Netice olarak, biri Payas ve diğeri Antakya- Samandağ arasında olmak üzere 2 ilçe daha yapılmalıdır.
Büyük Millet Meclisimizden ve hükümetimizden bu düzeltmelerin yapılarak, insanlarımıza daha rahat bir ortam yaratılmasını talep ederiz” dedi.