Arap baharı demir sektörünü hareketlendirdi

Murat Karabacak demir sektörünü değerlendirdi

Payas organize sanayi bölgesinde demir sektörünün önde gelen isimlerinden DETAŞ Gurup’un yönetim kurulu üyesi Murat Karabacak demir sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.
Arap baharı demir sektörünü hareketlendirdi
Arap baharı ve Türkiye’de kentsel dönüşüm gibi projelerin demir sektöründe hareketlenmelere sebep olduğunu belirten Karabacak 2013 yılının daha hareketli geçeceğine vurgu yaparak şöyle konuştu. “2011’de yaşanan küresel krizi ve 2012’deki Ortadoğu krizinden sonra bu sıkıntıyı yaşayacağımızı biliyorduk. Türkiye’deki demir sektörünün biraz daha trend olarak aşağıya ineceği ve bundan 1- 1.5 ay sonra tekrar çıkacağı, O da yine Çin’in alım konumuna bağlı, Çünkü demir sektöründeki düşüş hammadde olan hurda fiyatlarının düşmesinden kaynaklanmaktadır. DETAŞ olarak biz , 2012 yılında bile Van’ın tekrar yapılanmasında en büyük rolü oynamışızdır. Depremden sonra Van ve çevresine yeniden yapılanma sürecinde yaklaşık 45.000 ton sevkıyatımız olmuştur.
Türkiye’de 19 tane çelikhane vardı, Çevre şirketlerin büyümesi ve kotayı yükseltmesi sonucu 27 tane çelikhane oldu. Zaten Türkiye’deki üretim kapasitesi 21 milyon ton iken şu anda 30 Milyon Tonu buldu. Türkiye’nin iç piyasa gideri 8 milyon tonu geçmemiştir. Geri kalanı ise ihraç için üretilir. Dışardan gelen ham maddeler ihraç kayıtlı getirmek zorundasınız, bu Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın geçmişten bugüne uyguladığı bir şarttır. Ve getirilen hammaddeyi işledikten sonra belirtilen sürede ihraç edilmek zorundadır. Bu süre AK Parti dönemine kadar 6 aylık bir süreydi, Kürşat Tüzmen döneminde 9 aya çıkarıldı, daha sonrada Başbakanımız tarafından 1 yıla çıkarıldı.

Kentsel dönüşüm çok önemli

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında binaların yıkılmaya başlaması ile birlikte artan demir talebinin piyasaya ayrı bir hareketlendirme yaşatacağının altını çizen Karabacak şöyle konuştu. “2. gün önce Gaziantep, İstanbul ve Ankara’da, Öncelikle kamu kuruluşlarında, Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılmaya haiz görülen tüm binalar yıkılmaya başlandı.

Kentsel dönüşümdeki binaların yıkım ve tekrar yapımı Türkiye’de büyük bir canlılık getirecektir, iş talebi artacaktır. Yaz aylarında Türkiye genelindeki inşaatların mevsim itibariyle devam eder, hızlanır diye düşünürken, bunu tüm demir camiası çok iyi bilir ki bizim işlerimiz Ekim ayından sonra daha hareketli olur. Çıkış trendleri Aralık, Şubat, Mart aylarıdır. Çünkü ihraç dönemi başlar. Yaz aylarında her zaman suni bir hareket yaşamışızdır zaten biz.
Ama tahmin ediyorum ki kışa doğru süper bir çıkış olacak. Mesela şu anda Payas’tan Libya’ya demir ve çelik hasır konusunda bağlantı yapanlar da var. Bunun yanı sıra Ortadoğu’da geniş bir yelpaze var. Biliyorsunuz ki Osmaniye ile İskenderun arası sac ve demirde Türkiye’nin % 43’üne hitap eden bir üretim var, 2013 yılı 2012’den daha güzel geçecek diye düşünüyorum” dedi.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.