OSMANİYE YER FISTIĞINDA BU YILIN İLK HASADINI VALİ CERRAH YAPTI

YER FISTIĞI HASAT BEKLENTİSİ 46,700 TON!

Osmaniye yer fıstığında bu yılın ilk hasadını Vali Celalettin Cerrah yaptı. Nohuttepe Köyünde düzenlenen törene Vali Celalettin Cerrah, Vali Yardımcısı Ali Çağlar, Kamu Kurum ve Kuruluşları İl Müdürleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, Osmaniye’nin yer fıstığı üretimi ve pazarlamasında önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Yerfıstığı; üreticisi, üretimde çalışan işçileri, fıstıkçı esnafı ve çalışanları, fıstık sanayinde çalışanları düşünüldüğünde Osmaniye nüfusunun yansından fazlasını ilgilendiren çok önemli bir ürünümüzdür.
OSMANİYE YER FISTIĞINDA BU YILIN İLK HASADINI VALİ CERRAH YAPTI
Bu durum, Osmaniye yer fıstığının ilimiz ekonomisinde ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Sayın Valimiz Celalettin Cerrah Beyefendinin öncülüğünde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa yaptığı yerfıstığı tanıtım çalışmaları sayesinde Osmaniye yerfıstığı marka olmuştur. Yaptığımız serbest piyasa araştırmalarına göre; 2009–2010 yıllarında ortalama 70 kuruş ile en fazla 1.00 TL arasında satılan yerfıstığının ekim alanları da çok düşüktü. Yerfıstığı 2011 yılında 3 TL ye kadar satılmıştır. Bundan dolayı bu yıl yerfıstığı ekim alanları da artmıştır. Fiyatların bu yıl daha da artacağı kanaatindeyiz” dedi. Törenin devamında konuşan Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise yer fıstığının ekim alanı sıralamasında ilk sırada yer aldığını kaydederek, “İlimizde birinci ve ikinci ürün yerfıstığı ekim alanı yıllara göre değişmekle birlikte 95.000 dekar ile 115.000 dekar arasındadır. 2011 yılında 93.308 dekar ekim alanı ile 36.075 ton üretim yapılmıştır. Sayın Valimizin “Beymail” markasıyla yapmış olduğu yerfıstığı ürünleri, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasına sebep olmuştur. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirmiştir. İlimizde 2012 yılı için toplam 115.000 dekar alanda yaklaşık 46.700 ton yerfıstığı ürün tahminimiz bulunmaktadır. Bunun 40.000 dekarı birinci ürün 75.000 dekarı ikinci ürün olarak ekilmiştir” dedi.

OSMANİYE YER FISTIĞI BU YIL DAHA ÇOK EKİLDİ
Son olarak konuşan Vali Celalettin Cerrah ise öncelikle bugün Tehçi Köyünde cenaze töreni yapılacak olan Şehit Jandarma Astsubay Başçavuş Mehmet Çapar’a Allah’tan rahmet ailesine de başsağlığı diledi. Vali Cerrah sözlerinin devamında Osmaniye yer fıstığı hasadının çiftçiye ve Osmaniye’ye hayırlı olmasını dileyerek, son 3 yıldır Osmaniye yer fıstığı konusunda projelerin yürütülmekte olduğunu ve bu projelerin Osmaniye yer fıstığını önemli bir yere taşıdığını söyledi. Vali Cerrah, geçtiğimiz günlerde sanayicinin Osmaniyeli üreticiden Arjantin tipi yer fıstığı talebi üzerine yapılan toplantıyı da anımsatarak, “Sanayici, ürettikleri ürünlerde raf ömrü uzun olan Arjantin tipi yer fıstığı kullanıyor. Bakanlık, bu tip yer fıstığını ithal etmek isteyen sanayiciye, Osmaniye’de yer fıstığı üretildiği için ithalat izni vermedi. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde çiftçimizi ve sanayicimizi buluşturduğumuz bir toplantı düzenledik. Önümüzdeki yıl sanayicimizin istediği Arjantin tipi yer fıstığı üretmeye başlayacağız” dedi.
Vali Cerrah, illerin ürettikleri tarım ürünleri ile anıldığını da vurgulayarak, “Osmaniye’nin bu değerli tarım ürününü en iyi şekilde değerlendirmemiz, Osmaniyeliler olarak ürünümüze sahip çıkmamız gerekiyor. Eğer yer fıstığına sahip çıkarsak, Osmaniye yer fıstığının kilosu çok daha yukarılara çıkacak ve çiftçilerimiz ekonomik olarak daha çok kazanacaktır. Dolayısıyla bu da ilimizin ve ülkemizin ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır. İnşallah ürünün daha bol olduğu yılları hep birlikte göreceğiz. Geçmiş yıllara göre çiftçilerimiz bu yıl daha fazla yer fıstığı ektiler. Osmaniye yer fıstığı değerlendikçe çiftçilerimiz de o kadar çok ekeceklerdir.”diye konuştu. Vali Cerrah yer fıstığı ile ilgili bir kooperatif kurulmasının gerekliliğini de vurgulayarak, “Osmaniye yer fıstığı ile ilgili mutlaka bir kooperatif kurulması lazım. Eğer çiftçilerimiz bir kooperatif çatısı altında birleşirlerse ve tek fiyat üzerinde satışta anlaşırlarsa eminim ki ürettikleri yer fıstığını daha değerli bir şekilde satacaklardır. Tüm çiftçilerimize hasat yılının hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Önceki İçerikKlasik dershanecilikten çok farklı
Sonraki İçerikHukuk Fakültesi’ne 2 Milyonluk Destek Protokolü!
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.