Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması diye bir şey yok

Avukat Mehmet Debooğlu:

“Yetkili mahkemelerin kaldırılması yok,
Yetkinin başka yöne kaydırılması var”

Hukukçu Mehmet Debooğlu, “Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması diye bir şey yok. Yetkinin başka yöne kaydırılması var” dedi.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması diye bir şey yok
Türk Ceza Kanunu’nda gerçekleştirilen 3. Yargı Reformu ile ilgili olarak Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması ile ilgili görüş ve düşüncelerini ifade eden Avukat Mehmet Debooğlu, savunduğu konuları detaylarıyla açıkladı2004 yılında Devlet Güvenlik Mahkemelerinin ve onun hemen ertesinde kurulan ceza mahkemeleri kanununun 250-251-252. maddelerinde vücut bulan bazı suçların özel yargılanmasına ilişkin maddelerin kaldırılmasına karar verildiğini ifade eden Debooğlu, “Ancak bunu kaldırırken 3.yargı paketi terörle mücadele kanunun 10. maddesine aynı hususları koydu. Yani özel yetkililer olarak bildiğimiz mahkemeler ancak sadece ve sadece yargılamanın değişikliği ile ilgili hususları aldı. Terörle mücadele kanunun 10.maddesine adapte etti. Yalnız burada bir fark var. Devlet adına hareket edip bu hareketleri esnasında yasalara aykırı davranmış olanların, bürokratların yargılamasını terörle mücadele kanununa devretmedi. Onu ayrı tuttu.
Şimdi burada tartışılması gereken özel yetkili mahkemelerin dolayısıyla CMK’nun 250.251.252.maddeleriyle ilgili şikâyetlerin neler olduğunu tespit etmeleri gerekir. Ona göre bunun kaldırılıp kaldırılmadığını anlamak gerekir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi özel yetkili mahkemelerin ve buna bağlı olarak özel yetkili savcıların çalışma sistemini de insan haklarına aykırılık, yargılama süresinin uzatılması delillerin eksik değerlendirilmesi hususlarda bir tepki ve şikâyet veriyorlardı. Buda demek oluyor ki; uygulamada bir yanlışlık ortaya çıkıyor. Özel yetkili mahkemelerin ve dolayısıyla şu an terörle mücadele kanununa giren bölgesel Ağır Ceza mahkemelerinin hakimlerinin ve bu işlere bakan savcılarının bir ihtisas mahkemelerinin olduğunu düşünürsek o zaman buna bakan hakim ve savcılarında bu ihtisas alanında eğitim almış olmaları gerekiyor. Nasıl tüketici mahkemeleri varsa bununla ilgili terör suçlarıyla da ilgili bu tür ihtisaslaşma olacaktır. Hakim ve savcılarımızın da bu konuda ihtisaslaşmış olması gerekiyor” diye konuştu.
Bu çerçevede hakim ve savcıların yalnızca Hukuk Fakültesi eğitimi değil, bunun akabinde tüm genel kültürle ilgili olarak ve ihtisaslaşmış alanlarla ilgili olarak yeniden eğitime tabi tutulması gerektiğini düşünen Avukat Mehmet Debooğlu, “Hakim ve savcıların da özlük haklarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Tıpkı İngiltere’de olduğu gibi yargıçlara İngiltere hükümeti açık çek vermektedir. Yargıçlar maaşlarını kendileri belirler. Bu çerçeveler tabiî ki önce kendi geçimini düşünürken bu sıkıntıları da hep birlikte yaşayacağız. Yine söylüyorum sorun uygulama sorunu kanunudur. Bu uygulamaları değiştirmediğimiz sürece siz tüm mahkemelerin isimlerini değiştirirsiniz ama her şey aynıdır” dedi.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.