Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası

PUİS BÖLGE TEMSİLCİ ERTEN:

‘KAÇAK AKARYAKITA KARŞI ÖNLEMLER ALINMALIDIR’
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Bölge Temsilcisi Doğan Erten, kaçak akaryakıt satıcılarına karşı önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Erten yaptığı açıklamada, kaçak ve 10 numara yağ oluşumundan dolayı akaryakıt istasyonlarının çalışamaz hale geldiğini söyledi.
Erten, “Türkiye’de yaklaşık 13.000 adet akaryakıt satış istasyonu bulunmakta bu istasyonların 1000 kadarı şehir içerisinde normal bir şekilde çalışmaktadır. Diğer istasyonlar ise kuruluş amacı her ne kadar ticari olarak kar etmek olsa bile bu günkü şartlar doğrultusunda zarar etmektedirler. Zarar etmelerinin en önemli nedenlerinden bir tanesi kaçak akaryakıt ve 10 numaralı yağ tabir ettiğimiz motorin yerine araçları depolarına yüzde elli veya yüzde yüz olarak konulan ve herhangi bir standardı olmayan çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkileyen hatta ölümlere yol açan kullanıcının aracına ciddi bir şekilde zarar veren akaryakıt sanılan bir petrol mahsulü ince bir yağ çeşididir. 2007 yılından bugüne kadar yapılan bir illegal faaliyet tüm çabalara rağmen önlenememekte ve devletin hazinesini milyarlarca zarara uğratmaktadır” dedi.
Erten şunları kaydetti:
“Akaryakıt bayileri akaryakıt dağıtım şirketlerinden alırken ÖTVVE KDV vergilerini dahi peşin olarak yatırmaktadırlar. Hiçbir akaryakıt bayisi kendi tarlalarına sondaj vurup akaryakıt çıkarmamaktadır. Oysa ki EPDK her türlü kontrol ve numune alabilir anında tahlil edebilir gerekli önlemleri yapabilir. Mesela Türkiye’nin dört ayrı otoban gişelerinde sondaj şeklinde gelen araçlardan numune alarak kaçak akaryakıt ve 10 numara yağı ortadan tamamen kaldırabilir. EPDK’nın kontrol yetkisi vardır. EPDK nın bir uygulaması ise akaryakıt markır sistemidir. Markır sistemi akaryakıtın kaçak ve başka bir cins yakıt olduğunu derhal belirler. Kaçak ve 10 numara yağ oluşumundan dolayı akaryakıt istasyonları çalışamaz hale gelmişlerdir. İstasyonlar gece- gündüz vergi dairesi gibi çalışmaktadırlar. Akaryakıtın peşin veya on beş gün vadeli olarak aldıklarından yakıtların ÖTV VE KDV sinide peşin olarak ödemektedirler. Aldıkları yakıtları istasyonlarında satma çabalarına düşmektedirler. Vadeli satış yaptıklarında da ödedikleri yakıtların anaparasını ÖTV’sini KDV’sini tahsil etme çabasına düşmektedirler. Bulundukları yörelerde istihdam sağlayarak çalıştırdıkları işçilerin maaş ve SSK larını nasıl yatıracağız düşüncesi ve elektrik faturalarını nasıl ödeyeceğiz düşüncesi istasyoncuları bir hayli sıkıntılara sürüklememektedir. Kaçak akaryakıt ve 10 numara yağ satışları da bu sıkıntıların dışında çabasıdır. Kolluk kuvvetleri, ilgili kurum ve kuruluşların bu konuya müdahale etmeleri ve gereğini yapmaları sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.