Türk Eğitim Sen Hatay

Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Akça:

‘Umutlar suya düştü!’

Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Akça, yayınladığı basın bülteninde, “Toplu sözleşme tiyatrosu büyük bir fiyaskoyla sona erdi. 1 Milyon 800 bin emekli, 2 milyon 400 bin memur ve yüz binlerce dul ve yetimin umutları suya düştü. Bugün memurlarımız, emeklilerimiz, dul ve yetimlerimiz için kara bir gün” açıklamasında bulundu.
Akça, “Türkiye 2010 yılında %9,2; 2011’de %8,5 büyüdü; dünyanın yükselen yıldızıyız diyenler; Külfeti, dar ve sabit gelirlinin omuzlarına yüklediğiniz gibi, nimeti de adil paylaşalım teklifimize yanaşmadılar” diyerek şu göreşlere yer verdi:

2010 yılında anayasa değişikliği yapılırken, önümüzdeki tehlikeyi anlatmaya çalıştık.
Grev hakkımızı yok sayan, toplu sözleşme hakkımızı mali ve sosyal haklarla sınırlamayı amaçlayan bir değişikliğin kamu görevlileri ve emeklilerimizin geleceğini karartmak isteyenlerin oyunu olduğunu anlattık. 
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun, tarafsız olmasının zorunlu olduğunu belirttik.
4688 sayılı Kanun değiştirilirken de diğer sendikaları, kişisel hırslara kapılmadan, siyasi ve ideolojik saplantılardan uzak kalarak, aklıselim düşünmeye davet ederken; bu kanunun geniş katılımlı, uzlaşmaya dayanan ve gerçek anlamda pazarlık yapılabilecek şekilde yasalaşması için birlikte mücadele etmeyi önerdik.
Onlar ise; nefislerini aşamadılar. Siyasi ve ideolojik yaklaşımları gözlerini kör etti; kamu görevlilerimiz ve emeklilerimiz üzerinde oynanan oyunları görmek istemediler. Bu sendikalar, Hakem Kurulu’na sendikalar olarak topluca katılmayarak, kararı Bakanlar Kurulu’na bırakmak ve geçecek süre zarfında ortak hareket etmek suretiyle, yapılacak zam oranlarını yükseltme yolundaki teklifimizi de siyasi kaygılar nedeniyle kabul edemediler.
Hakem Kurulu’na katılmaları üzerine, toplantı için çoğunluk sağlandı ve biz de Türkiye Kamu-Sen olarak, çıkacak olumsuz kararlara şerhimizi koymak üzere toplantıya katılmak zorunda kaldık.
Siyasi kaygılarını, memurlarımızın ve emeklilerimizin haklarının ve insanca yaşama isteklerinin önünde tutan bu kimseler, bugün yaşadığımız açmazın baş sorumlusudurlar. Siyasi iktidar, bu sendikaları memurlarımızın haklarını geriletmek için paravan olarak kullanmıştır. Öyle ki, bu sözde sendikanın seçerek Hakem Kurulu’na gönderdiği öğretim görevlisi, memurların ölüm fermanı olan % 4 artı 4’ü onaylayarak, “Yetmez ama evetçilerin” yerine masada tarafını belli etmiştir. Türkiye Kamu-Sen, iki yıl önce ne dediyse bugün de aynı noktadadır. % 4 artı 4 kararıyla maskeler düşmüş, yalanlar anlaşılmış, bütün kirli ilişkiler ortaya saçılmıştır. Hani, bir daha hiçbir şey aynısı gibi olmayacaktı? Hani, memurun bütün sorunları çözülecekti? Hani, toplu sözleşme geliyordu? Hayaldi; hayallerimiz suya düştü. İki yıllık aldatma süresinin sonunda geldiğimiz nokta ortadadır. Biz; insan onuruna yaraşır bir hayat istedik. Çok mu?
Adil bir gelir dağılımı istedik. Çok mu? Hakça bir paylaşım istedik. Çok mu? Güvenceli bir çalışma istedik. Çok mu? Dar ve sabit gelirlinin üzerine bir karabasan gibi çöken vergi adaletsizliğinin son bulmasını istedik. Çok mu?
“Çalışanların, emeklilerin açlık sınırının altında ücret almasına bir son verilsin” dedik. Çok mu? Olamaz mı? Yapılamaz mı? İnanın ki çok değildi; inan ki imkânsız değildi.
 
Büyümede Avrupa birincisi, dünyanın üçüncüsü olduğu iddia edilen bir ülkede Hükümet memurları, emeklileri, dul ve yetimleri yok sayarken; milli gelir pastasındaki payımızı küçültüştür. Adaleti değil zulmü tercih etmiştir. Yetkililerin vicdanının olmadığı görülmüştür. Öğretmenin, akademisyenin, KİT çalışanının, din görevlisinin, hekim dışı sağlık personelinin, PTT çalışanlarının, demiryolu çalışanlarının, araştırmacının, memurun, hizmetlinin, şefin, müdürün ve daha nice kamu çalışanının feryadını duymayanları şiddetle kınıyoruz. Bu mudur sizin adalet anlayışınız? Gördük ki yetkililer, “Aynı yoldan geçtik, aynı sudan içtik” derken; yediği içtiği ayrı gitmeyen ayrıcalıklı kesimlere sesleniyorlarmış meğer. Emekliyi, memuru, dul ve yetimi üvey evlat gibi gören, açlığa susuzluğa mahkûm edecek % 4 artı 4 zam teklifini yapanlarla bizim yürünecek yolumuz, içilecek suyumuz yoktur.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.