Büyükaşıklar Belgeseli Ödüle Doymuyor

“Büyükaşık’lar Belgeseli”, daha önce katıldığı bir çok film festivalinden aldığı ödüllere 32.İfsak Uluslararası Ödülü’nü alarak bir yenisini daha ekledi.
Büyükaşıklar Belgeseli Ödüle Doymuyor
İstanbul Kültür Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Antakya Belediyesi’nin ortak projesi olan, genç yönetmen Nagihan Çakar tarafından çekilen “Büyüaşık’lar Belgeseli”nin galası İstanbul Kültür Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Projenin ortak mimarlarından Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, “Üniversiteler gençlerinin bilgili, ülkelerini müreffeh kılan refah arttırıcı kurumlardır. Bunları yaparken gençlerini, toplum yararına, insanlık yararına bilgi, bilim, fikir, kültür üretmeye ve toplumla paylaşmaya, içinde bulundukları toplumları dönüştürerek, toplumun ekonomik ve sosyal yönden kalkınmışlığına ve kültürel zenginliğine hizmete etme amacını güderler. Üniversitelerin temel misyonu bilgi, bilim, fikir atmosferi oluşturmak ve gençleri bu atmosferde elde ettikleri bilimsel bilgiyi üniversitelerinden dışarıya doğru yayan birer ışık huzmesi olmalarını sağlamaktır” dedi.
İstanbul Üniversitesi iletişim Tasarımı Bölümü/Sinema Yönetmenliği Bölümü’nde eğitim alan genç yönetmen Nagihan Çakar, “İpek böcekçiliğinin Bursa’da yapıldığını zannediyorduk. Araştırmalarımız neticesinde asıl, Hatay’da yapıldığını öğrendik. Hatay’da araştırma yaparken, bu alanda ilk ve son temsilci olarak Hasan amcayı bulduk. Hasan amca ve ailesi bize bütün kapılarını açarak projeyi çekmemize yardımcı oldular. Yaklaşık bir yıl gibi bir süreçte tamamladık. Projemizin içinde canlı hayvanlar olduğu için, ipek böceklerinin hem gelişim evresi hem örme devresi. Yeşillenme devresi süresince sürekli Hatay’a gidip geldik. Hasan amcaya bu projeyi açtığımızda bize hiç itiraz etmeden evet dedi. Bize tüm sıcaklığıyla her şeyi anlattı” şeklinde konuştu.
Çalışmanın onun için ibadet olduğunu belirten, 5 kuşaktır ipek böcekçiliğini devam ettiren Hasan Büyükaşık, “78 yaşındayım. Bu mesleğe 7 yaşında başladım. Ustalardan bir şeyler öğrenebilmek için bir ocaktan, bir ocağa giderdim” şeklinde konuştu.
Mesleğin asıl inceliklerini babasından öğrendiğini söylerken gözyaşlarını tutamayan Hasan Büyükaşık, “Babam işi öğretirken, “şöyle yap, böyle yap” derdi. İşe başladığım dönemlerde hayatımız çok güçtü. Ekmeği bulsam, katığı bulmazdım. Çok günler aç kalmıştım. Fakat Allah’a şükrediyorum. Çünkü bana bu aklı verdi, bu yola sevk etti. Bu meslekten dolayı hayatımı kurtardı” dedi. Konuşmaların ardından İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, belgeselin yapımında yer alan emeği geçen ekibe plaket takdim etti. Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder’ in de katıldığı törende emeğe saygının sembolü olarak anılan Hasan Büyükaşık’ın yaptığı samimi ve duygusal konuşma konuklar tarafından alkışlandı.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.