Anne ve babaların yapması gereken konular

“Okul Öncesi Dönem Çocukları Gelişim Özellikleri Aile Tutumları” Semineri..

‘Kurallar önceden belirlenmelidir’

Psikolog Yasemin Karakalpaklı ile Sosyal Çalışmacı Muharrem Şahin yaptıkları konuşmalar sırasında “Kurallar tutarlı olmalıdır. Sizin tutarlı olduğunuzu gören çocuğunuz sizin sözünüzü dinlemeye daha istekli olacaktır” diyerek, anne ve babaları uyardılar.
İskenderun M Tipi Ceza İnfaz Kurulu Psiko-sosyal yardım ekibi tarafından infaz koruma memurlarına, adliye personeline ve ailelerine yönelik “Okul Öncesi Dönem Çocukları Gelişim Özellikleri Aile Tutumları” konulu seminer verildi.
İskenderun M Tipi Cezaevi Müdürü Ramazan Fidanoğlu, cezaevi müdür yardımcıları Haydar Kılıç, Ümit Ermiş, İskenderun Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi görevlisi Seda Alkaç ve koruma memurları, adliye personelleri katıldığı toplantıda Psikolog Yasemin Karakalpaklı ile Sosyal Çalışmacı Muharrem Şahin yaptıkları konuşmalarla davetlileri bilgilendirdiler.
İlk olarak konuşan İskenderun M Tipi Cezaevi Müdürü Ramazan Fidanoğlu “Belirli aralıklarla personelimize çeşitli seminerler vermekteyiz. Kurum olarak amacımız; mahpusların rehabilitesinin yanında personelimize ve ailelerine bilgilendirici seminerler düzenleyerek kurumu içerisindeki çalışma ortamını daha verimli hale getirebilmektir. Belirli aralıklarla kurumumuzun Psiko – sosyal yardım servisiyle yürüttüğümüz seminerleri, personelimizden gelen sorunlara göre belirlemekte ve onlara ilgilendikleri konular hakkında bilgiler aktarmaktayız. İskenderun M tipi kapalı ve açık ceza infaz kurumu olarak, eğitime ve rehabilitasyona verdiğimiz önem devam edecek ve yeni seminerler düzenleyerek personelimizi bilgilendireceğiz” dedi.
Psikolog Yasemin Karakalpaklı ve Sosyal Çalışmacı Şahin, konuşmalarında özellikle anne ve babaların yapması gereken konulara vurgu yaparak şöyle dediler:
Anne ve babaların yapması gereken konular
“Bebekliğinden itibaren çocuklara sınırları ve kuralları öğretin; uyku, yemek, tuvalet, temizlik, özbakım gibi konularda bir düzen oluşturun. Çocuğunuzun her türlü ihtiyacını karşılayabileceği şekilde büyümesine özen gösterin. Becerileri geliştikçe her türlü ihtiyacını karşılayabilir hale gelecektir. Böylece kendi sorumlulukları konusunda fazla uyarmanız gerekmeyecek ve itaat problemi yaşama olasılığınız azalacaktır. Kurallar önceden belirlenmelidir. Öncesinde konuşulmamış, beklenmedik istekler çocuklarda kaygı uyandırır ve söyleneni yapmak istemeyebilirler. Bunun yerine önceden belirlenmiş kurallarla ilgili uyarı yapmak çocuklar üzerinde daha etkili olmaktadır. Kurallar mümkün olduğunca açık ve net olmalıdır. Çocuğunuzdan nasıl davranmasını beklediğinizi belirtmeniz çocuğunuzun uygun davranma olasılığını arttıracaktır. Kurallar tutarlı olmalıdır. Sizin tutarlı olduğunuzu gören çocuğunuz sizin sözünüzü dinlemeye daha istekli olacaktır. İstediğiniz gibi davrandığında ve sözünüzü dinlediğinde onu ödüllendirin. Ödülün “aferin, sözümü dinlediğin için seninle gurur duyuyorum vs.” gibi sözel ödül olması çocuğu daha fazla motive edecektir. Annesi ve babası tarafından kabul gördüğünü ve davranışının beğenildiğini gören her çocuk aynı davranışı tekrarlamak isteyecektir. Çocuğunuzla iyi iletişim kurmanız önemlidir. Çünkü ancak iyi iletişim kurduğunuzda çocuğunuz sizi dinlemeye ve istediğinizi yapmaya istekli olacaktır. Aksi halde “söz dinlememek” anne-babaya duyulan öfkenin bir ifadesi olarak ve anne-babaya bir tepki biçiminde ortaya çıkan bir sonuç olabilir.”

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.