HANS-JÖRG BRUNNER’DEN İTSO’YA ZİYARET

BÜYÜKELÇİLİK BİRİNCİ MÜŞTEŞARI HANS-JÖRG BRUNNER’DEN İTSO’YA ZİYARET

Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçilik Birinci Müsteşarı Ekonomi ve Ticaret Bölüm Başkanı Hans-Jörg Brunner ve beraberindeki heyet İTSO’ya ziyaret gerçekleştirdi.

İTSO binasında gerçekleşen ziyaret toplantısına İTSO’dan Meclis Başkanı Mehmet Binbay, Meclis Başkanvekili Okan Belli, İTSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Bülent Seküçoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Servet Uğutmen, Adnan Mursaloğlu, Çağrı Belibağlı, Muhsin Yeter ve Genel Sekreter H.İbrahim Kocadölü bulundu.

HANS-JÖRG BRUNNER’DEN İTSO’YA ZİYARET

Büyükelçilik Müsteşarı Brunner ziyaret amacı olarak söyle konuştu: ‘’ Türkiye’nin bu bölgesini inceleyip potansiyelini görerek Türk-Alman İşbirliği günü düzenlemek istiyoruz. Yılda 3-4 kez işbirliği günü düzenlenmekte ve yakın zamanda Zonguldak’ta böyle bir gün düzenledik. Bu işbirliği gününe 85 iş adamı katıldı ve bazı iş görüşmeleri gerçekleşti. Şu an bizim hedefimiz Türkiye’nin sanayisi gelişmiş yüksek potansiyelli İlleri yerine gelişmekte olan bölgelerine giderek bu bölgelerin potansiyelini belirlemek ve bu bölgelerin yükselmesine yardımcı olacak Alman iş adamlarını Türkiye’ye getirmek. Alman iş adamlarına Türkiye’yi tanıtmakta bizim bir görevimiz. Bunu söyle anlayabiliriz, Türkiye’de şuan 5000 Alman firması faaliyet gösteriyor ve buna her yıl 500 firma daha ekleniyor. Bu yüzden bu gelişen durumu daha da gelişmesine yardımcı olmak için Türk-Alman Ekonomi günü yapmak istiyoruz.Bu ziyaretlerimizde bölgede yeterli potansiyeli görürsek Almanya’da gerekli yerlere iletiyoruz.’’ dedi

İTSO Meclis Başkanı Mehmet Binbay ise: ‘’Türkiye’nin İthalatı’nın İhracatından 2 kat fazla , biz Türk iş adamları olarak bu ihracat açığını kapatmak istiyoruz bu nedenle sizlerin aracılığıyla Alman İş adamlarını İskenderun’a davet ediyorum. İskenderun Limanını armatörler bilir eskiden beri İstanbul, İzmir ve İskenderun limanı Türkiye’de büyük öneme sahiptir.İskenderun Limanı 2004‘te özelleşti fakat bu iptal edildi. Geçen yıl tekrar özelleşti.İskenderun geçmişten bu güne sanayi şehridir.Bugün İskenderun’dan Osmaniye’ye kadar sanayi bölgesi olmuştur.Biz İTSO olarak kurmuş olduğumuz Organize Sanayi Bölgesi’nin dışında 2. bir OSB kurulmaktadır.Türkiye’nin üretilen Demir-Çeliğinin 3/1’i , Filtrenin % 85’i İskenderun’da üretilmektedir.’’dedi

İTSO Başkanvekili Bülent Seküçoğlu Ticaret Müşteşarı Brunner’e bazı sorular yöneltti
—Almanya şuanda Avrupa’nın en güçlü Ekonomisi konumunda Bu gelişimi nerele bağlıyor sunuz ?
Brunner: Bunda çok faktörler var, Mesleki eğitime önem veriyoruz 2-3 yıllık eğitimlerle insanlar usta işçiye dönüşüyor ve akabinde bu insanlar firmaların aranılan personeli oluyor. Eğitim sisteminin gelişimi çok önemli seviyelere gelmemize teşvik oluyor. Ürettiğimiz makineler en yüksek verimle çalışıyor. Ekonomik olarak rekabette ilk öncelerde firmalarımız Çin’e yöneliyordu gidip fabrikalarını orada kuruyordu fakat son zamanlarda geri dönüşler başladı, bu geri dönüşler Türkiye’ye de olabilir.

—Türkiye’nin hızlı büyüyen ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Brunner: Türkiye’nin genç nüfusunun bunda büyük etkisi var. Mevcut İhracat açığını ihracata yönelik ekonomik politikalarla kapatılabilir. İç tüketim çok yüksek. Sanayi yatırımları doğru yolsa diye düşünüyorum.

—Hatay-İskenderun’da Almanya pazarına girmek isteyen ihracatçılar için önerileriniz nelerdir?

Brunner : İlgili yerlerde Ticari Müsteşarlıklarımız var Türk-Alman derneklerimiz var onlar gerekli yardımı sağlıyor.

Bu konuşmalardan sonra Ticari Müsteşar Brunner’e ziyareti anısına üzerinde İskenderun Güvercini resmi olan fincan takımı hediye edilerek sonraki günlerde ticari faaliyetlerde bulunma temennisiyle vedalaşıldı.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.