BARIŞ ADASI BASINA TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

İskenderun Barış Adası tanıtım toplantısı İTSO’da yapıldı. İTSO Başkanvekili Bülent Seküçoğlu, Yönetim Kurulu üyesi Çağrı Belibağlı, İskenderun Belediyesi CHP Meclis üyesi Özer Çağşar, Mimarlar Odası Başkanı Koray Tanın, İTSO Genel Sekreteri H.İbrahim Kocadölü, İskenderun yerel basın mensupları katıldı.
BARIŞ ADASI BASINA TANITIM TOPLANTISI YAPILDI
İTSO Genel Sekreteri H.İbrahim Kocadölü tanıtım toplantısında planlanan projenin tanımını söyle gerçekleştirdi:

1-GÜVERCİNLERLE BARIŞ MESAJI VERECEĞİZ. Bazı güvercinler bulundukları şehrin bazıları milletlerin adını almıştı. Bu adlar ne zaman kim koymuş bilinmiyor. Mesela İrlandalı, Yunanlı, Afganlı… vb. güvercini diye bir güvercin yok ama Hollandalı, İsrailli, Macar, İngiliz tipler,Pakistanlı Irak postası (güvercin resimleri konulacak)isimli güvercin var. Yada Türkiye’nin bazı illerinin ismi güvercinleri verilmiş. Ispartalı, Amasyalı..vb. yok ama güvercin resimleri konulacak)Mardinli, Urfalı, Konyalı,İstanbullu,İskenderunlu, Adanalı,Halepli,Şamlı(şami) var. (Festival görüntüleri verilmeye başlanacak)Biz tüm bu güvercinleri bir araya getireceğiz . Türkiye’deki tüm güvercinleri yani Mardinliyle İstanbullu ,Konyalı ile Adanalı nasıl bir arada uçuyor ve beraberce kardeşçe yaşıyorsa insanlarda öyle yaşasın güvercinleri örnek alsın istiyoruz. Dünyada İsrailliyle Suriyeli Hollandalıyla Pakistanlı nasıl bir arada yaşayıp uçuyorsa sizlerde bir arada yaşayabilirsiniz mesajı vermek istiyoruz.

2-DÜNYA REKORU KIRACAĞIZ: Tüm dünya güvercinlerini aynı kümeste barındırp uçuracağız bazılarına akrobatik hareketler yaptıracağız dünyanın en büyük güvercin koleksiyonu ile tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajı verirken, dünyanın en büyük canlı güvercin koleksiyonu ile İskenderun’un Hatay’ın ve Türkiye’nin turizm anlamında canlanmasına katkıda bulunacağız.3 konuda dünya rekoru kırılması planlanmaktadır. En fazla güvercin sayısı, en fazla güvercin çeşidi, en fazla uçurulup tekrar kondurma konusunda Guinnes dünya rekorlar kitabına girilecektir.

3-DÜNYANIN TEK CANLI GÜVERCİN KOLEKSİYONU. Dünyada eşi benzeri olmayan dünyanın tek canlı güvercin koleksiyonunu oluşturmayı hedefliyoruz.

4-ALTIN GÜVERCİN BARIŞ FESTİVALİ DÜZENLENECEK. Her yıl 21 eylül Dünya barış gününde o yıl içinde barışa ve kardeşliğe hizmet etmiş en iyi gazeteci, en iyi belediye başkanı en iyi yazar, en iyi siyasetçi, sinema sanatçısı..vb. konularda İskenderun güvercini barış ödülü verilerek barış konusunda çalışmalar yapan insanlara ödül verilmesi planlanmaktadır. Altın koza ,altın kelebek gibi.

5-BARIŞ ADASINDA AKŞAMLARI TİYATRO VE MÜZİK ETKİNLİKLERİ DÜZENLENECEK.

6-ŞEHRİN MARKALAŞMA SÜRECİNE KATKIDA BULUNULACAK.
Tüm bunları yaparken şehrin markalaşma sürecinde İskenderun güvercinini tanıtmak değil tam tersi tüm dünyada tanınan, adına Amerikada kitaplar promosyon ürünleri yapılanan solt lake city de yarışmalar düzenlenin İskenderun güvercinini kullanmak istiyoruz. Denizlin horozu,Sivasın köpeği,Vanın kedisi,Kardeniz’in hamsisi gibi bizde şehrimizi güvercinle sembolize etmek istiyoruz.Beşiktaşın sembolü Kartal,Fenerbahçe’nin Kanarya,Galatasaray’ın Aslan,Bursa sporun Timsah ise İskenderun sporunki İskenderun Güvercini olmasını sağlayacağız. İspanya boğa güreşleri ile kan dökerek turist çekerken, bir zamanlar demir yığını diyerek yıkılması planlanan Eyfel kulesi ise Paris’ide geçerek Fransa’nın sembolü olmuştur. İskenderun’da turisti getirmek için bir sebep olması gerek. Bu en kısa sürede en az maliyetler en etkili sebep, Dünya’daki tek en büyük canlı güvercin koleksiyonunu içinde barındıran barış adası ile mümkündür. Dedi.
BARIŞ ADASI BASINA TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Mimar Neslihan Koç Okurlar ise sunumundan şunlardan bahsetti:

Ülkemiz, anıtlar açısından Batılı ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça fakir sayılabilecek bir görünüm sunmaktadır. Bunun dinsel, kültürel ve geleneksel bir takım nedenleri bulunmakla birlikte; Türkiye artık dış dünyaya açılan bir ülkedir. Var olan anıtlarımızın büyük bir çoğunluğu Atamıza aittir.  Bu ülke artık, sanat ve kültürü yaşamla birleştirmek isteyen insanların var olduğu bir ülkedir. Estetiğin ve sanatın yansıdığı her alan insan ruhuna, toplumun gelişimine yansır.

Barış Adası Projesi’nin amacı; İskenderun’un bütün dünyada barış, hoşgörü ve kardeşliğin buluşma noktası olmasını sağlamak, İskenderun güvercinimizi marka yaparak güvercinimizle dünya barışına öncülük etmek ve İskenderun’u barış ve hoşgörü model kenti olarak tanıtmaktır.
BARIŞ ADASI BASINA TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Bu tasarımı yaparken adadaki İskenderun güvercinlerinin dünyaya barışı getirmesini umut ederek yola çıktık. Tasarımda, dairesel çizgilerden oluşan ve rölyeflerin olduğu geniş mekân; savaşı temsil ederken tasarımın sağ tarafına doğru gidildikçe bu alan azalarak son bulmaktadır. Savaşı simgeleyen bu aksların denizle birleşerek kaybolması; barışın başlangıç noktası olup tüm dünyaya yayılmasını temsil ediyor. Barışın sembolü beyaz güvercin heykelleri ise, medeniyetlerin buluşma noktası olan şehrimiz gibi, tüm aksların birleşim noktasında konumlandırılmıştır.

Adada Hatay’ı temsil eden 14 adet rölyef bulunmaktadır. Buraya gelen yerli yabancı turistler Hatay hakkında genel bir bilgi almanın yanı sıra dünyanın dört bir yanından getirilecek olan güvercinleri görebilecekler. Adada bir yandan Hatay ve İskenderun güvercini hakkında bilgi alınabilirken bir yandan da İskenderun’umuzun eşsiz günbatımını Akdeniz’imizin güzel manzarası eşliğinde seyretme imkânına sahip olunabilecek. Dedi.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.