İskenderunlu caz severler müziğe doydu

İskenderunlu caz severler müziğe doyduİskenderun Belediyesi ve İstanbul Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi’nin ortak etkinliği kapsamında, Sigi Finkel ve Mamadou Diabate ikilisi kentimizde caz konseri verdi.
Belediye Kültür Sarayı’nda ücretsiz düzenlenen caz konserine, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek ve eşi Dr. Ümran Civelek, Avusturya Kültür Ofisi Müdürü Konsolos Doris Danler ve program koordinatörü Meral Polat ve caz severler katıldı. Avusturya’nın en üretken caz ve dünya müziğinin iki önemli ismi olan Sigi Finkel ve Mamadou Diabate, cofrafi ve müzikal anlamda seyahatlerden oluşan parçaları seslendirdi. Mamadou Dıabate, Burkina Faso’nun ulusal enstrümanı olan balafon, Sigi Finkel saksafon ve flüt çalarak parçalarını seslendirdi. Sanatçılar, şarkı aralarında verdiği mesajlarında, kültür yolculuğu ve yeni insanlarla tanışmak ve kaynaşmalara ortam oluşturan seyahatin önemine vurgu yaptı ve bu kültür yolculuğunu her insan için eğitim olarak nitelendirdi.

İSKENDERUN HARİKA BİR ŞEHİR
Dört gün önce ülkemize geldiği için dilimizi öğrenmekte zorlandığını ifade eden caz sanatçısı Sigi Finkel, “Bunu kalpten söyleyebilirim ki İskenderun’da, bu güzel salonda olmaktan, sizlerin çok sayıda gelmenizden mutluluk duyuyorum” diye konuştu.
Partneri Mamadou Diabate’yi tanıştırarak, zaman içinde birlikte müzik yapmaya başladıklarını anlatan Sigi Finkel, “Biraz ben, biraz o kendi kültüründen bir şeyler kattık. Zaman içinde kendi dünyamızla birbirimizle birleştirdik ve bir şeyler üretmeye başladık. Şimdiki şarkımızın ismi Yala. Bu seyahat veya yolculuk demek. Biz müzisyen olarak çok şey yaşadığımız için bu parçanın adı böyle. Bu seyahatten dolayı böyle bir beste yaptık” dedi.

SEYAHAT BÜYÜK BİR EĞİTİM
Mamadou Diabate de, sözlerine partnerini tanıtarak başladı. Dünyanın hem küçük hem büyük olduğunu ve ayrı dilde konuşulduğunu belirten Mamadou Diabate, “Kendi ülkemden olan parça Burkina Faso’yu size söyleyeceğiz. Bu parçada insanın devamlı yollarda değişik insanlarla tanıştığını anlatıyoruz. İnsanın seyahat etmesi her insan için büyük bir eğitimdir. Bütün seyahatimde birçok insanla iyi insanla karşılaştım aynı buradaki gibi. İki kültürün bir araya gelmesiyle ilgili parçayı üç temayla birleştireceğiz. Afrika, Avrupa ve Türkiye kültürünü birleştireceğiz. Kültür işleri küçük değil aslında büyük ve güzel şeylerdir. Şarkılarımıza siz de alkışlarınızla kendi kültürünüzü katarsanız sevinirim” dedi.

MÜZİK EVRENSEL DEĞERLER BÜTÜNÜ
Sigi Finkel, dinleyicilerin ve protokolun yanına giderek, saksafon çaldı ve şarkısında bir hayvanı anlattığını belirterek, bunun ne olduğunu sordu. Mamadou Diabate’ye bir parçasında Sabit Gökpınar adlı bir genç de eşlik ederek, birlikte balafon çaldı. Sanatçıların esprili konuşmaları, ortama neşe kattı. Konserin sonunda konuşan Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, geçtiğimiz günlerde Avusturya Büyükelçisi Maria Gürer’in kendisini ziyaret ettiğini anımsatarak, randevusu olduğu için konseri dinleyemediğini ifade etti. Müziğin evrensel olduğunu belirten Başkan Civelek, “Yol şarkınızdan çok etkilendim kendimi yolda hissettim. Bizim ozanımız vardır Aşık Veysel ‘yaşam iki kapılı bir handır gidiyorum gündüz gece’ diyordu. Yaşamın kendisi bir yoldur. İnsan bir hedef koyar ve o hedefe doğru gider. Hedefe geldiğinde bir de bakar ki önemli olan hedef değil oraya giderken geçirmiş olduğu zaman ve yoldur” dedi. Avusturya Kültür Ofisi Müdürü Konsolos Doris Danler de konuşmasında, kentimize geldiği için çok mutlu olduklarını ifade ederek, ”Kendimize hedef olarak şunu koyduk. Kültür Ofisi aracılığıyla Avusturya’da yapılan kültürel faaliyetleri buraya getirmek istedik” diye konuştu. Başkan Civelek, Avusturya Kültür Ofisi Müdürü Konsolos’a ve sanatçılara plaket, İskenderun albümü ve çiçekle teşekkür etti.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.