Türkiye’nin kadın girişimcisi ‘Zeynep Rüstemoğlu’

Türkiye’nin kadın girişimcisi ‘Zeynep Rüstemoğlu’Bu yıl 5. kez düzenlenen “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması”nın birincisi, Antakyalı Zeynep Rüstemoğlu oldu. Garanti Bankası’nın Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) işbirliğiyle, bu yıl 5. kez düzenlenen “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” sonuçlandı. Yarışmaya, aslen Antakyalı olan ve Ankara’dan katılan “Forum Mühendislik”in sahibi Zeynep Rüstemoğlu, çoğunlukla erkeklerin çalıştığı savunma sanayisinde yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçildi. Türkiye’nin dört bir yanından 5.600 kadın girişimcinin başvurduğu yarışmanın sonunda düzenlenen ödül töreninde konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Erkek egemen çalışma dünyasında işlerin ‘kadının ya da erkeğin yapabileceği’ olarak değerlendirilmesini istemiyoruz. İş hayatında, cinsiyete değil yeteneğe ve yetkinliklere göre değerlendirme yapılmasını, zorlukları değil fırsatları görebilenlere şans verilmesini, başarmak isteyenlerin desteklenmesini arzu ediyoruz” dedi. Capital, Ekonomist ve PC net dergilerinin Yayın Direktörü M. Rauf Ateş ise “Bu yıl Kadın Girişimci yarışmasına katılımda iki önemli gelişme dikkati çekti. Birincisi, katılımcı sayısındaki müthiş artış, ikincisi ise kadın girişimcilerin yönettiği şirketlerin büyüklüğü idi. Daha büyük ve çok fazla insan yöneten girişimciler gördük karşımızda. Şu anda Capital 500 içinde, aile işi nedeniyle şirketine sahip kadınlar dışında patron kadın yok. Böyle giderse, hep hedef konulan 2023’de 5–10 kadın patron görebileceğiz. Bugünden bakınca böyle umutlu bir beklentiye girmek abartılı olmaz diye düşünüyorum.” dedi. KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan da “Türkiye’nin dört bir yanındaki kadın girişimci potansiyeli bu yarışma ile ortaya çıkıyor ve her yıl bizi daha da heyecanlandırmaya devam ediyor. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın beşinci yılında başvurular 100’den 5000’e çıktı, kadın girişimciler fark yaratmak üzere yola çıktılar, hikayeleri ile bizlere ilham verdiler”diye konuştu. Hatay Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Belgi Ünal ise “5 yıldır düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli yarışmalarından biri olan “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” nın birincisi Antakyalı Zeynep Rüstemoğlu’nu kutlar, başarılarının devamını dileriz”ifadesinde bulundu. Yarışmanın jürisi, kadın girişimcileri, “risk alması ve cesaret göstermesi”, “istihdam yaratması”, “sürdürülebilir finansal yapıya sahip olması”, “pazarlama yöntemlerini etkin kullanması” ve “kârlı bir bilançoya sahip olması” gibi kriterlere göre değerlendirdi.

ZEYNEP RÜSTEMOĞLU KİMDİR?
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne zırhlı araç üretmek üzere kurulan FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.’nin Teknoloji Transfer Derpartmanı’nda, 1990 yılında çalışmaya başladı. 28 yaşında işten ayrılmak zorunda kaldı. Kendisi gibi FNSS’de çalışmış bir arkadaşıyla birlikte, 1995’te Forum Mühendislik’i kurdu. 2000 yılında İltek İleri Teknoloji Şirketi’ni bünyeye katarak, dünyada sadece 2 ülkede bulunan “Yüksek Hassasiyetli Hedef Tespit Cihazı”nın geliştirmesini tamamladı ve TürkSilahlı Kuvvetleri’ne teslim etti. Şu ana kadar TSK’ya 2.700 adet personel ısıtıcı; 1.200 adet otomatik yangın sistemi teslim etti, aynı sistemlerin birçok ülkeye ihracatını da gerçekleştirdi. 2007’de, enerji tasarrufuna yönelik “Hibrid Çokyakıtlı Araç Dönüşüm Kiti”ni geliştirmeye başladı. “Hibrikit” adını verdiği, yakıt tasarrufu sağlayan, aküden aldığı enerjiyi sürekli yenileyen elektrikli cihazın patentini aldı.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.