Büyüme ve gelişme sanayicilerimize bağlı

Büyüme ve gelişme sanayicilerimize bağlıİSGİAD’in düzenlemiş olduğu panelde, dünyadaki küresel kriz masaya yatırılırken, Türkiye’nin istikrarlı gidişatına vurgu yapıldı

Prof Dr. Erdoğan Alkin:

“Büyüme ve gelişme sanayicilerimize bağlı”

İskenderun Genç İşadamları Derneği (İSGİAD) tarafından düzenlenen ‘Kriz sonrası Küresel Dinamiklerin Türkiye’deki Piyasalara Etkisi’ konulu panel yoğun ilgi gördü. Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen panele İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Karayılan Belediye Başkanı Mehmet Yurtman, belediye meclis üyeleri İskenderun Genç İşadamları Derneği (İSGİAD) Başkanı Gökhan Gökten, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, iş adamı Recep Atakaş, sanayiciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra davetliler katıldı.
Panele konuşmacı olarak ekonomist Prof. Dr. Erdoğan Alkin, Prof. Dr. Emre Alkin ve Prof. Dr. Kerem Alkin katıldı. Panel, Alkin ailesinin reisi Erdogan Alkin’in zaman zaman esprileriyle daha da renkli bir ortamda geçti. İki profesör oğlu ile birlikte Türkiye ve dünyadaki krizi değerlendiren Erdoğan Alkin’in esprileriyle salondakiler zaman zaman kahkahaya boğuldular. Panel öncesi konuşan İSGİAD Başkanı Gökhan Gökten, İskenderun ekonomisine değindi. Gökten “Son yıllarda İskenderun ekonomisi gerek sanayi gerekse limanın özelleşmesi ile Ortadoğu’nun ticaret merkezi haline gelme yolunda önemli mesafeler almaktadır. Geç işadamları olarak istihdama yönelik yatırımların yanı sıra bölge insanına iş ve istihdam konularında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Limanın özelleşmesi ve hareketlenmesinin ardından bölgemizde ticaretin merkezi olacaktır” şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşma kürsüsüne gelen İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek ise, İskenderun’un bir liman kenti olduğuna dikkati çekti. 1990’lı yıllarda çalışan bir İskenderun olduğunu ve dolayısıyla vergi rekortmenlerinin kentimizden çıktığını dile getirerek, “Şimdi daha da atılım içinde olmamız gerekiyor. Hatay bir marka kenttir. Limanımıza sahip çakalım. Böylesi önemli bir paneli düzenleyen İSGİAD yönetimine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Panel öncesi son olarak söz alan İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İSGİAD’ın çok güzel bir başlık altında düzenlediği toplantı da bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. 2007’nin son çeyreğinde Amerika’da çıkan krizin tüm dünyayı sardığını kaydeden Kaymakamı Su, “O zamanlar dünyamız aynı dünya değildi. Ama artık dünyamız büyük bir köy haline dönüştü. Nerede bir hadise olsa, bunu her yerden canlı olarak izliyoruz. Nerede bir kriz olsa dünyanın her yerinde görülebiliyor. Su olarak yaşadığımız kriz, finans sektörüyle başladı, reel krizle devam etti. Krizin dünyanın gündemine getirdiği yeni şeyler oldu. Böylelikle kriz her ülkenin kendi ekonomilerini gözden geçirmelerine vesile oldu” ifadelerini kullandı. İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, konuşmasının sonunda bu panelin faydalı geçmesi dileğinde bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından panele geçildi. Panelde ilk olarak konuşan Ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye’nin küresel krizden hoş bir şekilde çıkmadığını ancak, ABD ve Avrupa ülkelerine oranla güçlenerek çıktığına dikkat çekti Aklin, “Tüm dünya Türklerin ekonomisini merak ediyor ve bunlar nasıl çalışıyor? Ne yapıyor da bu derece güçlü kalıyor? Diye merak ediyorlar. Şu an Türk sanayisi uluslararası düzeyde çok önemli ivme ve itibar kazanmış, yatırımcılarımız ve sanayicilerimiz ise dünyada söz sahibi olur hale gelmiştir. İskenderun demir-çelik sektörünün de dünyada söz sahibi olması bu bölgedeki iş adamlarımızın ne kadar cesur, inançlı çalıştığını gözler önüne seriyor” dedi. Konferansta daha sonra söz alan Prof. Dr. Emre Aklin ise, krizin çıkmasından bu yana gelinen noktayı gözler önüne serdi. 1997’dan sonra gelişmekte olan ülkelerin birbirleriyle daha çok ilişki içine girdiklerini belirten Prof. Dr. Alkin, Türk sanayicisinin ve yatırımcısının krize aldırış etmeden yatırıma devam etmesinin bu krizin aşılmasında önemli bir etken olduğunu savundu. Prof. Dr. Emre Aklin, Türkiye’nin her krizden büyüyerek çıkmasını bilmiş ender ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekledi. Panelde son olarak konuşan Prof. Dr. Erdoğan Alkin ise, Türkiye’nin Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Alkin, “Türkiye’nin konumu, güçlü ekonomisi istikrarlı siyasetten geçmektedir. Siyaseti güçlü iktidarların ekonomisi her zaman güçlenmiştir. Siyasal ve toplumsal sistemde ülke sanayisi ve ekonomisinin bozulmaması gerekir. Bu bağlamda ülke ekonomisinin gidişatı da doğru yoldadır” ifadelerinin kullandı.
Panelin ardından İSGİAD Başkanı Gökhan Gökten, Prof Dr. Kerem Alkin’e, GİAD Başkanı Aykut Öz ise, Prof Dr. Erdoğan Alkin ve Prof. Dr. Emre Alkin’e günün anısına plaket takdim ettiler.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.