Sanayiciler teknolojilerini sürekli yenilemeli

Sanayiciler teknolojilerini sürekli yenilemeliÇevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Yahşi ve daire başkanlıklarında görevli mühendisler OSB Hizmet Binası’nda sanayicileri AB uyum süreci hakkında bilgilendirdiler

Yahşi: “Sanayiciler teknolojilerini sürekli yenilemeli”

Çevre ve Orman Bakanlığı ile İskenderun Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işbirliği ile düzenlenen panelde sanayicilere AB mevzuatındaki uygulamalar hakkında bilgiler verildi.
OSB Hizmet Binası Konferans Salonu’ndaki panele Çevre Ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Yahşi, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Kaya, Çevre ve Orman Bakanlığı’nda görevli çevre mühendisleri ve kimyagerler, sanayiciler ve çalışanlar katıldı.
Sanayi sektörün çevreye bakış açısından son derece önem arz eden panelde ilk olarak konuşan İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Kaya, OSB’nin işleyişi ve çevreye verdiği önem hakkında bilgiler verdi. Bölgede 36 sanayi kuruluşunun olduğunu belirten Kaya, OSB’nin 4500 istihdam kapasitesi olduğunu kaydetti. Her tesisisin kendine ait atık su arıtma tesisi olduğunu ifade eden OSB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Kaya, OSB’nin çevreye verdiği önemin sadece mevzuatlarla sınırlı kalmadığını belirterek, “OSB’nin toplam alanının % 10’luk kısmı yeşil alan olarak yer almaktadır. OSB’nin genel bölgelerde 2300 adet, Orhan Ekinci Hatıra Ormanı’nda 1000 adet, Ekincilerde 9700 adet, Yazıcılarda 1400 adet diğerlerinde toplam 600 adet ağaç vardır, Bölge tamamında dikili ağaçlar sayesinde yıllık 300 bin ton karbondioksit absorte edilirken, 250 bin ton oksijen doğaya verilmektedir. Ağırlıklı olarak sanayileşmenin temel taşı olan OSB’de elektrikli ark ocaklarıyla yapılan ve toplam ham çelik kapasitesi 2 milyon ton olan iki adet entegre demir çelik tesisi mevcuttur” dedi. Sanayileşmenin her geçen gün arttığını ve buna bağlı olarak ta kıt kaynakların azaldığını kaydeden OSB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Kaya, atıkların giderek artmasının yeni teknolojilerin bu atıkların değerlendirilmesi üzerinde odaklandığına işaret ederek, “Her yıl 650 milyon ton dolayında oluşan hurdalar çeliğe dönüşerek ekonomiye önemli fayda sağlamaktadır. Eğer elektrikli ark ocakları olmasaydı, ülkemizde ve dünyada oluşan bu büyüklükteki hurdalar ile dünya büyük bir hurdalık alana dönüşürdü” diye konuştu.
Ardından konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Yahşi, arıtma tesislerinin geri kazanımında, mali açıdan sıkıntı yaşayan sanayicilere, AB sürecinde kendilerini bekleyen sorunlar ve görevler hakkında bilgi verdi. AB sürecinde sanayicilerin teknolojilerini sürekli yenilemeleri gerektiğini kaydeden Yahşi, “Özellikle çevreye etkisi olan tesislerin AB normlarında temiz üretim teknolojilerini yakalamaları gerekiyor ” diye konuştu. AB uyum sürecinin neler getireceği konusunda da katılımcıları bilgilendiren Yahşi, “Toplam kalite standartları ve enerji verimliliği uygulamaları ile sanayide üretim verimliliği artacak. İhracat daha da gelişecektir. Proje paketi hazırlama hizmet ve mal alımı ile inşaat ihalelerinin sayısı artacak. Bu durum özel sektör için istihdam ve ticaret ortamı hazırlayacaktır” şeklinde konuştu.
Panelde daha sonra konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi İzin ve Denetim Dairesi Başkanlığı’nda görevli Fizik Yüksek Mühendisi Fatma Sünger ise, katılımcılara çevre izinleri projeleri hakkında bilgiler verdi.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.