Evli kadınların yüzde 42’si şiddet görüyor

Evli kadınların yüzde 42’si şiddet görüyorTürk Sağlık-Sen Hatay Şube Kadın Kolları Başkanı Hatice Aydın, 25 Kasım Uluslar arası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamasında, kadına karşı yapılan her türlü şiddeti kınadıklarının altını çizdi. Türkiye’de kadına yönelik aile içi şiddetin her geçen gün arttığını belirten Aydın, “25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı şiddetle mücadele günüdür. Birleşmiş Milletler, Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi kadınlara yönelik şiddeti “ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı veya ıstırap veren veya verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem veya bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma” şeklinde tanımlamıştır. Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nın sonuçlarına göre ülke genelinde evlenmiş kadınların % 42’si fiziksel veya cinsel şiddete,
% 44’ü duygusal şiddet / istismara, % 39’u fiziksel şiddete, % 15’i cinsel şiddete yaşamlarının herhangi bir döneminde eşleri ya da birlikte oldukları kişi(ler) tarafından maruz kalmışlardır. Kadına yönelik şiddetin ortaya çıkmaması için yapılacak olanlar; eşler arasında yaşanan şiddetin hoş görülmediği bir ortamın yaratılması gerekmektedir. Kadının güçlendirilmesi ve toplumdaki statülerinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Toplumun değer yargılarında değişiklik oluşturulmalıdır. Araştırma ve izlem çalışmaları gerçekleştirilmelidir.
Risk faktörlerine yönelik çalışmalar yürütülmelidir. Türk sağlık-Sen Hatay Şube Kadın kolları çalışanları olarak kadına karşı yapılan her türlü şiddeti kınıyor, her kesin ve her kesimin üzerine düşen sorumluluğu yapacağını umut ediyoruz” dedi.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.